planten in de tuin kunnen erg giftig zijn

Goed om te weten: deze 10 tuinplanten zijn extreem giftig

Veel tuinplanten zijn in enige mate giftig. Zo lang u niet met het sap ervan in aanraking komt, of delen inslikt, is er niets aan de hand. Maar als u bijvoorbeeld met blote handen gaat snoeien of bloemen plukt, dan is het goed om te weten welke ervan zo giftig zijn, dat ze zeer ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Of erger. We zetten 10 van de meest giftige tuinplanten op een rij.

1. Blauwe monnikskap (Aconitum)

De plant bevat in alle delen de giftige stof aconitine. Het gif kan zelfs al door de huid worden opgenomen. Bij het inslikken van deze monnikskap kunnen er zeer ernstige klachten optreden: overgeven, gevoelloosheid en tintelingen in het gezicht, lage bloeddruk en een trage en onregelmatige hartslag. Dit kan dodelijk aflopen.

Blauwe Monnikskap giftig

2. Gouden regen (Laburnum anagyroides)

Alle delen van de plant zijn zeer giftig, maar de zaden het meest. Enkele ervan doorslikken kan al dodelijk zijn.

Gouden regen

3. Herfstijloos (Colchicum autumnale)

Herfsttijloos bevat de gifstof colchicine, dat bij inname kan leiden tot bloederige diarree, hevig overgeven, buikpijn, hartfalen en ademhalingsverlamming. Slechts 3 bladeren kunnen al dodelijk zijn.

Herfsttijloos giftig

4. Hulst (Ilex aquifolium)

Zowel de bladeren als de besjes van hulst zijn giftig. Enkele besjes veroorzaken slechts wat overlast. Bij meer dan 5 besjes opeten, kunnen hevig braken, diarree en soms slaperigheid optreden.

Hulst met besjes

5. Lelietje der Dalen (Convallaria majalis)

Alle delen van het Lelietje der Dalen zijn giftig. Inname ervan kan leiden tot buikpijn, overgeven, duizeligheid, hartritmestoornissen en wazig zien.

Lelietje der Dalen

6. Oleander (Nerium oleander)

Alle delen van de Oleander zijn giftig en bij inname kan het in ernstige gevallen dodelijk aflopen. Bij minder ernstige gevallen kan de plant duizeligheid, buikpijn en hartritmestoornissen veroorzaken.

Nerium oleander kan dodelijk zijn

gevlekte scheerling
Lees ook: Zeer giftige Gevlekte scheerling in opmars langs Nederlandse snelwegen

7. Peperboompje (Daphne)

Alle delen van het peperboompje bevatten de gifstof mezereïne, maar de bessen en schors bevatten er het meest van. Enkele besjes doorslikken kan zorgen voor een brandend gevoel in de mond, duizeligheid, langdurende maagdarmstoornissen, sufheid of juist opwinding. Contact met de stofdeeltjes uit de schors kan leiden tot tranende ogen en ontstoken neusslijmvliezen.

peperboompje giftig

8. Taxus (Taxus baccata)

Taxus bevat de stof baccatine, dat als grondstof gebruikt wordt voor medicijnen tegen kanker. Zijn andere kant is dat hij flink giftig is en dan alle delen. Behalve het rode omhulsel van de pitjes. Na inname treden een versnelde hartslag en stuipen op. In ernstige gevallen raken lever en de nieren beschadigd, blokkeert het centraal zenuwstelsel en kan iemand een hart- of ademhalingsstilstand krijgen.

Taxus baccata

9. Vingerhoedskruid (Digitalis)

Elk deel van Vingerhoedskruid bevat de gifstoffen digitoxine en digitaline. Zogenaamde hartglycosiden. Een hoge dosis inslikken leidt tot braken, buikpijn, hallucinaties, delirium, een trage hartslag, tremor en in ernstige gevallen een fatale verstoring van het hart. Bij aanraking kan het effect ook al in mindere mate ontstaan.

Vingerhoedskruid zeer giftig

10. Wonderboom (Ricinus communis)

Alle delen, maar met name de zaden zijn giftig en bevatten de stof ricine. Inname kan voor braken zorgen. Zorgelijker is het wanneer de gifstof in de bloedbaan komt. Het kan dan zorgen voor het uitvallen van organen en uiteindelijk de dood.

Wonderboom zeer gevaarlijkVoorzorgsmaatregelen bij giftige planten in de tuin

Misschien vraagt u zich af waarom bovenstaande planten gewoon verkocht worden, als ze zo giftig zijn. Maar met wat voorzorgsmaatregelen kunt u ze wel in uw tuin laten staan. Leer uzelf aan om tijdens het werken in de tuin zo veel mogelijk tuinhandschoenen te dragen wanneer u aan het werk bent. Raak uw gezicht niet aan en was uw handen achteraf goed. Waarschuw kinderen van kleins af aan dat ze niet van de planten moeten plukken en nooit besjes of andere plantendelen mogen eten. En zorg dat huisdieren niet in de buurt kunnen komen van dergelijke planten.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Nu.nl, 24/7 Green, Belgisch Antigifcentrum, Gardeners World Magazine, Wetenschap in Beeld, Verdi tuinen, RTL Nieuws, Radar. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie