hortensia’s

Tip 32: hortensia’s moeten verschillend worden gesnoeid

Hortensia’s snoeien is niet moeilijk, maar niet alle hortensia’s worden hetzelfde gesnoeid.

Bolhortensia’s

Ik begin met de bolhortensia’s, deze hebben in maart al bloemknoppen en mogen beslist niet kort gesnoeid worden, want dan bloeien ze een jaar niet. Deze bolhortensia’s moeten jaarlijks verjongd worden. Daarom moet je elk voorjaar een aantal oude takken zo laag mogelijk afknippen, zodat de jonge scheuten de kans krijgen om te groeien. Ik laat de oude bloemen tot ongeveer 10 april aan de struik zitten, zij beschermen de bloemknoppen tegen late nachtvorsten. Het kan begin april immers nog flink vriezen.

Pluimhortensia’s

Een andere groep hortensia’s zijn de pluimhortensia’s (hydrangea paniculata), deze bloeien op het eenjarige hout en moeten daarom in maart tot 2 à 3 ogen (verdikkingen) gesnoeid worden.

Hortensia Annabelle

De Hortensia Annabelle is een populaire bolhortensia (hydrangea arborescens), deze moet gesnoeid worden als een pluimhortensia. Deze struik heeft vaak grote bloemen, waardoor de takken erg omlaag gaan hangen. Ik heb zelf ervaren dat als je ze niet snoeit, dat de bloemen minder gaan hangen.

Klimhortensia’s

De klimhortensia’s moeten na de bloei in juni gesnoeid worden.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 12 2024. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie