Zorgpremie stijgt nauwelijks

Eerder werd al bekend dat het eigen risico in 2017 niet zal stijgen. Nu is ook bekend gemaakt dat de basispremie nauwelijks zal stijgen. Dat is nog ongeveer 100 euro, maar met een toename van 3,50 euro zal de zorgpremie volgend jaar op 103 euro per maand uitkomen. 

Beperk de stijging

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid nam bij haar aantreden in oktober 2010 maatregelen om het stijgen van de premie te beperken. Door deze maatregelen is er 12 miljard euro minder uitgegeven dan geraamd. Als dit was gebeurd, dan was de premiebetaler 200 euro per jaar meer kwijt geweest. De zorgpremie is overigens een berekening. De verzekeraars bepalen later zelf hun eigen, precieze tarieven. De komende maanden zal dit bekend worden gemaakt. De huidige basispremie is te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Maar voor bijna hetzelfde bedrag wordt er nu meer zorg geleverd. Er worden onder andere nieuwe medicijnen voor bij kanker vergoed.

Veranderingen in basispakket

Het was al langer bekend dat er volgend jaar dingen veranderen in het basispakket: zo worden vanaf 2017 ooglidcorrecties en borstprotheses weer vergoed. Ook fysiotherapie om etalagebenen te behandelen komt in het pakket, net als het vervangen van de tanden voor jongeren tot 23 jaar.

Zorgtoeslag

Wie er recht op heeft, krijgt ook een iets hogere zorgtoeslag. Het gaat om ongeveer 2 euro per maand. De verhoging van de tegemoetkoming is een maatregel om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reacties (10)

  vliegenderob says:

  Eigenlijk zou het eigen risico geheel moeten verdwijnen of hooguit enkele tientje per jaar of, nog beter voor minima zoals ik, en als het toch moet, tien Euro per maand moeten zijn. Borstprotheses dienen eigenlijk NIET vergoed te worden, ik zou ook wel een grotere penis willen op kosten van de verzekering! (al schijnt dat niets uit te maken, beter een kleine die steigert dan een grote die weigert!)
  Enige tijd geleden ben ik gevallen, dat kostte mij twee voortanden! Kost mij minimaal €1200 en wordt niet vergoed, dus loop ik mijn verdere leven met één voortand, absoluut geen gezicht! In vergelijking met een (echt niet noodzakelijke) borstprothese, die wél vergoed wordt en vier keer zo veel kost, vind ik dit erg scheef! Kan ook met een push-up of ballonnetjes van enkele euro’s gedaan worden!

  henrikiel says:

  De Nederlandse zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst gemaakt. Het overgrote deel van de winst werd gemaakt op de basisverzekering. Inmiddels zou er een reserve van miljarden zijn opgebouwd. Toch zijn er plannen om de basisverzekeringen met 3 tot 3,50 euro duurder te gaan maken per maand. De minimale verhoging is dan per jaar € 36,-. De burger wordt blij gemaakt omdat het verplichte eigen risico op € 385,- zou blijven staan maar toch wordt er via een omweg er voor gezorgd dat de vermeende hogere kosten op de burger worden verhaald. Echter het medicijn beleid wordt aangepast waardoor er bepaalde medicijnen niet meer voor vergoeding in aanmerking komen. Al jaren maak ik gebruik van een bepaald medicijn. Echter ineens moest ik voor dat medicijn gaan bij betalen in de apotheek, het was maar slechts € 0,63 per verstrekking. De kosten van het maken van de rekening zijn aanzienlijk hoger, gekker kan het toch niet worden. Maar er is een trend gestart waarvan het einde niet in zicht is. Met name de burger die een chronische ziekte hebben krijgen opnieuw daarvan de rekening gepresenteerd.
  Henri Kiel

  vliegenderob says:

  schiet me nog iets te binnen, ik moet i.v.m. hartritmestoornis bloedverdunners slikken, als dat niet goed gebeurd is het snel einde oefening, dus dit HOUD MIJ IN HET LEVEN! Toch moet ik moet ik maandelijks €20 bijbetalen voor het “prikken” om de waarde te bepalen. Mijn eigen risico gaat op aan een ander medicijn dus ook dit moet ik helemaal zelf betalen, €240 per jaar!

  PaulHoo says:

  “De basispremie zal nauwelijks stijgen”, zo lees ik in verschillende media. “Met slechts € 3,50 naar € 103,-.”
  Volgens mijn berekening is dat VIER procent (van € 99,50 naar € 103).
  Ik vind dat een heleboel. Welke salarissen, pensioenen of uitkeringen stijgen met VIER procent?

  spooky says:

  Vind het in een woord BELACHLIJK dat de premie omhoog gaat terwijl de zorgverzekeraars miljoenen aan ons overhouden. ik ben zelf chronisch ziek en betaal me blauw aan medicijnen en andere dingen die ik nodig heb en die niet vergoed worden en dat komt dan ook nog eens bovenop mijn eigen risico en mijn ziekenfonds premie dit blijft toch niet te betalen? het eigen risico is veel te groot we begonnen met €150,00 per maand nu is dat al gestegen naar € 385,00 in de maand dat is voor een alleen verdiener hel veel geld of je zal maar een gezin hebben met nog thuiswonende en studerende kinderen??tel uit je winst ,
  daar is toch niets tegen op gewassen afschaffen dat eigen risico of drastisch verlagen! zodat het voor iedereen betaalbaar blijft en mensen gewoon naar het ziekenhuis toe kunnen gaan voor een foto of onderzoek wat vele nu niet doen omdat ze dat van hun eigen risico moeten betalen !en er bij vele dit geld niet is.

  Hanneman says:

  Aan u allen; Het eigen risico is ooit met de ***smoes van overdreven ziekenhuis of apotheekbezoeken “aan banden te leggen”.Het is iedere keer weer een criminele inning waaraan door u niet is te ontkomen en waarvan zorgbestuurders, managers en aanverwant tuig dure auto’s rijden of een aardig tweede of derde huis in Frankrijk onderhouden. Het is de moord op de solidariteitsgedachte die in een fatsoenlijke samenleving eigenlijk van bepalend belang voor het sociale klimaat. U wordt allen bestolen door de neo-liberale samenleving in de samenleving. U hebt vast naar die leuke, profilerende uitzending van “Zomergasten” met daarin de hoofdrol voor onze goedlachse premier. Laat u niet in de luren leggen. Wat “Geer en Góór” voor de bejaarden doen, doet Rutte voor U! Het niet stijgen van de eigen bijdrage of premie voor de zorgverzekerarij is een tactische zét. Eénmalig! U wordt verondersteld te geloven dat dit kabinet er “alles aan doet” om aangaande die kosten ú te ontlasten. Maar ik zeg u dat zo gauw de verkiezingen door de gevestigde partijen zijn gewonnen, wordt U links of rechtsom door deze regering om het maar eens concreet te zeggen: genááid. Mijn advies aan U is uw stem op de VVD, VVD66, PVVDA, CVVDA serieús te héroverwegen en hem misschien op een linkse partij te stemmen. Omdat Halbe-Zijlstra roept dat de PVV “knettergék links” is lijkt die partij me een goede kandidaat. Maar dat kan ook best de SP zijn of 50+. U ziét maar. Maar als u uw stem opnieuw aan een rechtse , als de voornoemden hierboven geeft, kunt u uw huidige problemen als opmaat zien. De échte muziek – héle treurige, de Mark passion- komt pas ná de verkiezingen. Zegt het voort!

  vliegenderob says:

  @paulHoo vier % van een pensioen of uitkering is toch gauw €40, dus wel ietsje meer dan €3,50, Wat wil je eigenlijk hiermee zeggen? Geen appels met peren vergelijken!

  oosterwijck says:

  De grootste stijging van de zorgkosten, is te wijten aan: inkomsten van management salarissen van “ziekenfondsen”, winstuitkeringen aan aandeelhouders, reclame campagnes voor overstapgeleuter, stijging van de winstmarges van de pillendraaiers, het aanleggen van een bufferkapitaal. En niet aan directe zorgtoename van ziek Nederland. Het is daarom een crimineel onrecht, om het eigen risico, jaar in jaar uit, te verhogen. Het merendeel van de bevolking gaat verantwoord om met beheersing van de ziektekosten. En dat kun je niet zeggen van farmaciefabrikanten. Ik zal een voorbeeld geven. Pulmicort inhaler (een medicijn tegen Astma), kost in Nederland 4x hoger als in Belgie. Omdat dit medicijn 4x meer een kostenpost is voor de zorgverzekering, moet de patient steeds meer eigen risico betalen. Als de zorgverzekeraar, een stokje zou steken voor de criminele prijsstelling van Pulmicort, zouden de ziektekosten niet exorbitant stijgen en was een verhoging van het eigen risico niet nodig. En zo zijn er duizenden voorbeelden te geven, hoe wij bestolen worden door de gezondheidszorg en de rekening (en de oorzaak) neerlegt bij de slachtoffers. Hoe corrupt kan een systeem zijn? Het huidige zorgstelsel is ooit bedacht door Hans Wiegel (een fanatiek VVD’er) Voorheen was het ziekenfonds voor iedereen betaalbaar en waren er geen problemen. Toen kwam de stempelkaart. Toen kwam het eigen risico, dat het eerste jaar, waarvan het niet gebruikt deel, nog terugbetaald werd. Toen kwam het totalitaire roofsysteem, dat elk jaar duurder wordt, totdat een groot deel van de bevolking, niet langer een ziektekostenverzekering kan betalen (net als in Amerika), De VVD ondermijnd de solidariteit van de bevolking (ieder voor zich en God voor ons allen) verdeel en heers politiek. De VVD moet oprutten. Stem solidariteit stem voor een sociale samenleving.

  oosterwijck says:

  De zorgpremie en eigen risico is onnodig hoog, omdat onze premie betaald wordt aan niet zorgkosten. Een goed voorbeeld is de brillenindustrie. Er gaat geen uur voorbij of je wordt geterroriseerd met brillenreclame op alle denkbare TV zenders. Een reclame die €20.000 per minuut kost. Al die kosten worden doorberekend in een bril. En al die brillen worden vergoed door de zorgverzekering. En omdat al die zorgkosten meetellen, moet iedereen een eigen risico betalen en stijgt de zorgpremie elk jaar. Een bril die nog geen €5 kost, wordt uiteindelijk aangeboden voor €80. Maar dan krijg je r wel één “gratis” bij. Dus er gaat €70 winstmarge naar de brillenwinkel (opticien genoemd) en de reclamebureau’s. Die reclamejongens, leven er goed van. En dat allemaal op kosten van de verzekerde. Daarom zijn de zorgkosten zo hoog en moet U en ik een eigen risico betalen. Het wordt tijd, dat iedereen de straat op gaat om het brillenreclame terrorisme van de TV te weren. U zult zien dat Uw eigen risico gehalveerd kan worden.

   oosterwijck says:

   De zorgverzekaars zijn zo hondsbrutaal, dat ze een reclamespotje uitzenden, waarin Jan Smit zingt: “de brillenwinkel is uw zorgkosten verdubbelaar”. Daarin demonstreren ze de minachting voor de verzekerden in Nederland. En de verzekerden betalen dat reclamespotje (en de vele duizenden andere reckamespotjes), via hun zorgverzekering, waardoor de premie en het eigen risico onnodig duur zijn.