zorgverzekeraars

‘Zorgverzekeraars zitten nog te veel op hun geld’

Veel Nederlanders gaan in 2019 weer meer voor de zorgverzekering betalen dan in voorgaande jaren. Deze stijging is volgens de Consumentenbond niet nodig, zo blijkt uit eigen onderzoek. De organisatie stelt dat veel verzekeraars beschikken over te grote reserves, die zij zouden kunnen inzetten om de premies minder hard te laten stijgen. 

3,3 miljard reserve

De Consumentenbond doet al jaren geregeld onderzoek naar de financiële situatie van de verzekeraars. Uit het onderzoek in 2015 blijkt dat de 5 grootste verzekeraars in Nederland samen 3,3 miljard euro aan reserves hebben. In 2017 is dit gedaald naar 2,3 miljard. Deze daling is mede te danken aan acties van de bond zelf en daaropvolgende maatregelen van de overheid. Hoewel er dus een stuk minder geld in kas is dan een aantal jaar geleden, vindt de Consumentenbond dat de verzekeraars nog steeds te veel oppotten. Ter voorbeeld: Achmea heeft nog steeds 700 miljoen aan extra’s op de plank liggen. “We vinden nog steeds dat reserves niet hoger hoeven te zijn dan wettelijk vereist. Het geld dat over is, kan en moet terug naar consumenten”, aldus directeur Bart Combée op de website van de organisatie.

Premiejagen

De reserves van de zorgverzekeraars bestaan onder meer uit eerder uitgespaard geld en winst. Lange tijd hoeven zorgverzekeraars geen openheid van zaken te geven wat betreft hun financiële situatie, maar daar komt in 2014 verandering in. Nadat de Consumentenbond constateert dat er zoveel geld blijft liggen bij de verzekeraars, onderneemt zij acties onder de noemer ‘premiejagen’ en weet zij de toenmalige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, te bewegen tot actie. Schippers zorgt ervoor dat de verzekeraars meer inzicht moeten geven in hun financiële huishouding, waardoor er nu minder wordt opgepot dan voorheen.

Stijgende premies

Ondanks het feit dat er minder wordt gespaard door de zorgverzekeraars, stijgt de zorgpremie al jaren. Ook in 2019 zal dit het geval zijn. Dit heeft onder meer te maken met de stijgende zorgkosten en het feit dat het economisch goed gaat met Nederland.

(bron: Consumentenbond, RTL Nieuws, archief)

 

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    De stijgende “zorgkosten”. Vager kun je niet zijn. Zijn de zorgkosten gestegen door meer en betere zorg te bieden? Of zijn de zorgkosten gestegen, omdat de farmacieproducenten méér geld vragen voor medicijnen? Of zijn de zorgkosten gestegen door meer reclamefilmpjes op TV van brillen en hoorapparaten? … Ik kan U op een briefje geven dat de zorg niet meer en niet beter is geworden. Dus de klant moet extra betalen, voor minder zorg, omdat de verzekeraars het geld uitgeven aan andere zaken als zorg.

    Hanneman says:

    Hoe was het ook weer tijdens het “omvallen” van de diverse ziekenhuizen….? Oh ja. Men was geen bank. Hoewel bulkend van het geld was er geen enkele reden om zich maatschappelijk verantwoord op te stellen en een deel van al dat opgespaarde kapitaal in te zetten voor een “doorstart” of liever “voortgang”. Zorgverzekeraars zijn misschien formeel geen bank maar gedragen zich absoluut als zodanig. Men heeft poen dus alle tijd. Nog even en dan is het dat men tijd heeft en alle poen. Door over de loop van jaren te goochelen met getallen en rekenmodellen. Zich gesteund wetend door de politiek. Door de gedwongen klanten te manipuleren en te verleiden tot aanschaf van steeds duurdere producten. Met, ondanks een enorme, ook weer gedwongen, inleg, toch steeds lagere rendementen. Voor het voetvolk althans. Zorggerelateerde ondernemers daarentegen beleven platina tijden. Vooral het niet-zo voetvolk.