DSW zorgverzekering premies 2024

Basisverzekering bij DSW 11,50 euro duurder, grootste stijging sinds 2006: “We kunnen niet anders”

Zoals elk jaar is DSW de 1e zorgverzekeraar die de hoogte van de premies voor het nieuwe jaar bekendmaakt. Het maandbedrag bij DSW gaat in 2024 met 11,50 euro omhoog, de hoogste stijging in 17 jaar. En dat is een groot punt van zorg, benadrukt de verzekeraar.

Basisverzekering bij DSW 11,50 euro per maand duurder

De maandelijkse premie voor een basisverzekering bij DSW stijgt van 137,50 naar 149 euro, met 11,50 euro dus. Deze premie gaat al jarenlang structureel omhoog, maar sinds 2006 is er niet meer zo’n grote stijging geweest. Dat heeft te maken met gestegen kosten in de zorg en een grotere zorgbehoefte. Het eigen risico bij deze basisverzekering van DSW blijft op 375 euro staan.

Directeur Aad de Groot luidt de noodklok

In 2023 heeft DSW de stijging nog binnen de perken kunnen houden, door de eigen financiële reserves aan te spreken. Maar dat kan het niet nog eens doen, concludeert directeur Aad de Groot tot zijn spijt. “We kunnen niet anders dan de premie met dit bedrag verhogen. En dat is geen leuk nieuws om te delen met onze verzekerden”, laat hij weten. De Groot vreest voor een toenemende gezondheidskloof en een hoger aantal zorgmijders, voor wie gezondheidszorg te prijzig wordt. Hij sluit zelfs niet uit dat de premie ooit 200 euro per maand gaat kosten. Tegelijkertijd gaat de zorgtoeslag in 2024 omlaag. “We maken ons daarom ook echt zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg”, aldus De Groot.

Brandstofaccijns
Lees ook: Hoe zit het? Wat gaat er gebeuren met de brandstofaccijns?

DSW maakt geen reclame en werkt niet samen met vergelijkingssites

Daarom bezuinigt DSW op het maken van reclame. Ook werkt het niet samen met vergelijkingssites voor zorgverzekeringen, zoals Independer en Pricewise. De Groot wijst op het bedrag van 60 miljoen euro, dat de vergelijkingssites voor overstappende consumenten ontvangen. “Dit geld kan beter aan zorg besteed worden”, benadrukt hij. “Wij roepen alle andere zorgverzekeraars op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met concurreren op onderdelen die geen meerwaarde voor de zorg bieden.”

Wat gaan de overige verzekeraars in 2024 doen?

Hoe hoog de premies bij de overige verzekeraars worden, wordt uiterlijk zondag 12 november 2023 bekend. Wie vervolgens wil overstappen, kan dat tot het einde van het jaar doen, op enkele uitzonderingsgevallen na. De premiebedragen voor 2024 komen naar verwachting in de buurt van de 149 euro die DSW per maand rekent. Op jaarbasis betekent dit een bedrag van 1.788 euro. Dat is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van 1.792 euro per jaar waar de Miljoenennota van uitgaat.

(Bron: Archief, DSW, Algemeen Dagblad, Zorgwijzer, NOS, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord