zonnebrandcrème

Werkt zonnebrandcrème echt pas na 30 minuten?

Op de verpakking van veel zonnebrandcrèmes staat dat u het beslist 30 minuten voordat u naar buiten gaat moet opsmeren. Dan heeft het tijd om in te trekken en werkt het optimaal. Betekent dit automatisch dat het minder goed werkt als u het pas opdoet als u al buiten bent?

Werkt altijd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Zonnebrandcrème werkt altijd, ook als het nog in een witte klodder op uw huid ligt en dus ook als u het pas opsmeert als u al buiten bent. Dit soort crèmes hebben dus een constante werking en gaan niet opeens ‘aan’ zodra ze in het huidoppervlakte trekken.

Toch thuis smeren?

Waarom zonnebrandfabrikanten dan toch adviseren om het goedje 30 minuten voordat u van huis gaat op te doen? Dat heeft te maken met het feit dat de zonnebrand beter blijft zitten als het lichaam nog niet bezweet is. Zodra het lichaam begint te zweten, kan zonnebrand zich minder goed hechten en werkt het dus ook minder lang.

Echt 30 minuten?

Het heeft dus wel dergelijk een voordeel om de crème thuis al op te smeren. Maar moet dit dan echt 30 minuten van tevoren? Daarover lijken de meningen verdeeld. De Amerikaanse huidkankerorganisatie houdt 30 minuten aan als richttijd, terwijl het Ierse instituut voor huidonderzoek 20 minuten reëel vindt. Volgens Jetske Ultee, de Nederlandse onderzoeksarts op het gebied van dermatologie, hangt de intrektijd ook samen met het soort zonnebrandcrème. Lang niet alle zonbeschermers hebben dezelfde structuur en samenstelling, waardoor de intrektijd ook verschilt. In een artikel op haar eigen website adviseert Ultee om zonnebrandcrème in elk geval een kwartier de tijd te geven, omdat fabrikanten dit tijdsbestek ook gebruiken tijdens tests.

Lees ook:

Zonnebrandspray beschermt minder goed dan beloofd

Oogfonds: zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrème

Verbrand? Dit kunt u ertegen doen

Verbranden we sneller door de zon op warme dagen of niet?

1 op de 5 krijgt huidkanker, maar Nederlanders zijn dol op de zon en smeren (te) weinig

(Bron: de Volkskrant, website Jetske Ultee, Quest, Irish Skin, Skin Cancer Foundation)

Geef een reactie