zonnebril

Oogfonds: zonnebril net zo onmisbaar als zonnebrandcrème

Niet alleen de temperaturen zijn momenteel zomers, ook qua zonkracht laat de natuur deze week al van zich horen. Dat onze huid onder deze omstandigheden snel schade oploopt weten we allemaal wel, maar dat ook onze ogen risico lopen is minder bekend. Het oogfonds zegt dan ook: een zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème.

Permanente schade

In het zuidoosten kan de temperatuur op donderdag 19 april 2018 oplopen tot 28 graden, verwacht het KNMI. Volgens Weeronline kan de temperatuur in Oost-Brabant en Noord-Limburg zelfs oplopen tot 30 graden. Normaal gesproken is het half april tussen de 11 en 14 graden. Nederland trekt er daarom massaal op uit om van het heerlijke weer te genieten. Wat de meesten zich daarbij niet realiseren is dat UV-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken. Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 80 procent van de Nederlanders wel eens vergeet om een zonnebril mee te nemen als ze naar een zonnig terrasje gaan. Eén op de 6 mannen draagt zelfs nooit een zonnebril.

Staar

Bij een te grote blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op staar (cataract). De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van staar veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan UV-straling en dus te voorkomen is door goede bescherming. Staar is één van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Net als bij huidkanker treden de gevolgen op na opeenstapeling van schade over langere tijd. De ogen kunnen daar tegen beschermd worden met een goede zonnebril. Volgens het Oogfonds geldt dat nog eens dubbel voor kinderen. Hun ogen zijn extra gevoelig voor UV-straling en zij zijn doorgaans veel buiten.

Zonnebril mee

Oogfonds-directeur Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. UV-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je in de lente en de zomer altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.”

Tips voor een goede zonnebril

Voor een goede zonnebril hoeft u niet meteen flink de portemonnee te trekken. Er zijn ook betaalbare goede zonnebrillen te koop. Waar u op moet letten is dat de zonnebril 100 procent UV-bescherming biedt. Dit wordt omschreven als UV 400 of 100% UV filter. Het Oogfonds adviseert daarnaast glazen met een CE-nummer 3, dan bent u ervan verzekerd dat de lichtabsorptie van de glazen minimaal 75 procent is. Kies daarnaast voor een model dat goed aansluit op uw gezicht, zodat uw ogen compleet afgeschermd zijn. Via de website van het Oogfonds kunt u een gratis folder bestellen met meer tips en informatie.

(Bron: ANP, Oogfonds)

Geef een reactie

Reactie

  lustoord says:

  Ben 78 jaar en nog nooit een zonnebril gedragen.
  En mijn ogen zijn prima.
  Kan mensen die hun hele leven al een zonnebril dragen,en kunnen niet eens een Krant lezen
  Zeal wel weer om de centjes gaan.
  Gr.jw.