hartritmestoornissen

Wereldwijd onderzoek naar hartritmestoornissen via app

Apps om de hartslag te registeren bestaan al langer, maar de maker van één van deze apps wil zijn variant nu inzetten voor een wereldwijd onderzoek naar hartritme.

Gegevens hartritme doneren

Als het aan bedenker Yosef Safi Harb ligt krijgt hij miljoenen mensen over de hele wereld zover zijn gratis iPhone-app Heart for Heart te gebruiken om gegevens over hun hartritme in te sturen. Veel mensen doneren al geld aan goede doelen, maar in dit geval kunnen zij ook actief mee helpen aan onderzoek naar hartritme door de gegevens van hun eigen hartritme door te geven via de app Heart for Heart.

Beweging van het bloed

Op dit moment is de app alleen beschikbaar op de iPhone, voor Android-toestellen is er nog geen app. Met de app kunnen mensen eenvoudig hun hartritme meten door hun vinger op de cameralens van hun telefoon te houden. Die licht op, waardoor de camera nauwkeurig de beweging van het bloed kan waarnemen en daarmee de hartslag. Gebruikers kunnen extra informatie meesturen zoals de leeftijd, het gewicht en of er wel of niet wordt gerookt. Met die gegevens wordt vervolgens vertrouwelijk omgegaan.

hartritmestoornissen

Boezemfibrillatie

Alle ontvangen data wordt gebruikt voor onderzoek naar boezemfibrillatie. Deze hartritmestoornis kan in ernstige gevallen een beroerte tot gevolg hebben. Het onderzoek wordt gesteund door het internationale netwerk Arrhythmia Alliance waardoor deskundigen informatie kunnen uitwisselen over hartritmestoornissen. Ook de Hartstichting steunt het onderzoek.

Hartstichting ondersteunt onderzoek

Tegenover de NOS zegt een woordvoerder van de Hartstichting dat onderzoek naar boezemfibrillatie moeilijk is. “Het heeft onze prioriteit. Er is weinig kennis over hoe de ziekte bij patiënten verloopt. Patiënten komen vaak met klachten bij een arts, als hun hartritme al blijvend verstoord is. Door gegevens goed vast te leggen en toegankelijk te maken voor de wetenschap ontstaat er beter inzicht in de verschillende oorzaken en het ziektebeloop van deze complexe ziekte. Artsen kunnen mensen met een verhoogd risico hierdoor in een eerder stadium opsporen.”

(Bron: happitech.com, NOS)

Geef een reactie