Zwart wit T-shirt donkere witte kleding

Witte of donkere kleding: wat beschermt het beste op warme dagen?

Hoe hoger de temperatuur, hoe lichter de kleuren van onze kleding. Zwarte kleren dragen tijdens een warme zomerdag, het wordt vaak afgeraden. Maar is dat wel terecht?

Houdt witte of donkere kleding meer warmte tegen?

Witte kleding weerkaatst de zonnestralen, terwijl zwarte kleding die warmte juist vasthoudt. Als zwarte kleding lange tijd zonlicht opvangt, warmt het veel sneller op dan witte kleding. Het lijkt dus logisch om in de zomer kleding met lichte kleuren te dragen, in plaats van zwarte. Maar waarom dragen woestijnvolkeren zoals de Bedoeïenen en de Toearegs dan vaak donkere kleding, om de hoge temperaturen het hoofd te bieden? Al in de jaren 80 zijn onderzoeken verschenen naar de kledingkeuze van de Bedoeïenen. Of ze zwarte of witte gewaden dragen, maakt geen verschil qua warmte die ze opvangen. Maar zwarte kleding kan warmte ook weer makkelijk afvoeren, voordat deze warmte het lichaam bereikt.

Dat witte stof weerkaatst en zwart absorbeert, heeft in dit geval ook nadelen. Een wit T-shirt of jurk weerkaatst de lichaamswarmte die u zelf produceert. Als u donkere kleding draagt, gaat die lichaamswarmte juist in de kleding zitten (en niet in uw lichaam). Dat dieren met een lichte vacht meer warmte opvangen dan dieren met een donkere vacht, heeft een vergelijkbare verklaring. Daar komt bij dat donkere kleding meer UV-straling tegenhoudt dan witte kleding.

Hoe strak uw kleding zit, kan ook een belangrijke factor zijn. Als u lossere kleding draagt, hebben eventuele zweetdruppels meer mogelijkheden om te verdampen. Bovendien zijn dit soort loshangende kleren vatbaarder voor de wind, waardoor ze meer verkoeling bieden. Sowieso is het aan te raden om kleding te dragen die goed ‘ademt’, welke kleur het ook heeft.

Verbranden huid
Lees ook: Hoe zit het? Is 1 keer verbranden al gevaarlijk?

Witte of donkere kleding tijdens de 4Daagse?

En wat als u op een warme dag sport of veel moet bewegen? Tijdens de Nijmeegse 4Daagse van 2023 heeft hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman hier onderzoek naar gedaan, namens het Radboudumc. Hiervoor heeft ze van minuut tot minuut de lichaamstemperatuur gemeten van een groep van 40 lopers. De helft van hen draagt een wit T-shirt, de andere helft een zwart T-shirt. Het verschil in lichaamstemperatuur tussen deze 2 groepen blijkt niet significant te zijn. Een kanttekening hierbij is dat het onderzoek is uitgevoerd bij een maximumtemperatuur van 24 graden (relatief koel voor een gemiddelde 4Daagse-week). Of het dragen van witte of zwarte kleding bij hogere temperaturen wel verschil maakt? Dat valt op basis hiervan dus nog niet te zeggen. “Daarom gaan we het onderzoek herhalen tijdens een 4Daagse met tropische temperaturen”, citeert het ANP onderzoeker Hopman.

Witte of donkere kleding tijdens de Tour de France?

Ook tijdens de Tour de France is de kledingkeuze een thema. Topploeg Jumbo-Visma heeft bij de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek laten doen naar verkoelende kleding voor de renners, die gigantische inspanningen bij hoge temperaturen moeten leveren. Opvallend genoeg heeft de ploeg van Tourwinnaar Jonas Vingegaard en boegbeeld Wout Van Aert gekozen voor extra zwarte accenten op het gele tenue. De zonwerende koersbroeken van Jumbo-Visma zijn zelfs geheel zwart. Want de zwarte kleding zorgt volgens het onderzoek niet voor extra hoge lichaamstemperaturen bij de renners.

Waar moet u nog meer op letten bij warm weer?

Met andere woorden: soms werkt donkere kleding net zo goed (en misschien wel beter) tegen de warmte. Als u eventjes in de zon komt, kan het prettiger zijn om lichte kleding te dragen. Bent u een hele dag buiten, dan kan het dragen van witte kleding juist averechts werken. Maar als de temperatuur serieus oploopt, is niet alleen uw kledingkeuze van belang. Zorg in elk geval dat u niet te lang onbeschermd in de volle zon zit, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur. Insmeren is dus het devies, ook de lichaamsdelen die veel mensen nogal eens vergeten.

Zonnebrandvlekken
Lees ook: Zonnebrandvlekken verwijderen uit kleding, zo lukt het

(Bron: ANP, NOS, Wielerrevue.nl, Ovide Agency, Knack.be, Nature, School TV, De Volkskrant. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie