Vermoeidheid

Vermoeidheid na griep? Dit kunt u dan het beste doen

Wanneer u na griep weer wat bent opgeknapt, kan vermoeidheid wel nog langere tijd aanhouden. Wat kunt u daar het beste aan doen?

Goed uitzieken en uitrusten

Het neemt meestal 1 tot 3 weken in beslag om van griep te herstellen. Maar ook daarna kan er nog enige tijd sprake zijn van vermoeidheid. Het is verstandig om in elk geval nog 1 tot 3 dagen nadat de koorts weg is rust te nemen. Ga niet te snel weer aan het werk en sla intensief sporten ook nog even over. Ook nachtrust draagt bij aan het herstel, dus neem voldoende slaap. Plan daarnaast afhankelijk van hoe u zich voelt, nog niet meteen allerlei activiteiten in en ruim nog wat meer tijd voor ontspanning in dan anders. Probeer stressvolle situaties uit de weg te gaan, aangezien die sowieso al een aanslag op de weerstand zijn.

besmettelijk
Lees ook: Vanaf welk moment en hoe lang is iemand besmettelijk bij griep, verkoudheid of corona?

Gezond eten tegen vermoeidheid

Het lijf herstelt sneller door gezond te eten. Eet daarom voldoende groente en fruit. Om eventuele spierafbraak te compenseren, is het goed om eiwitrijk voedsel te eten. Eiwitten zitten in zowel dierlijke als plantaardige producten. Dus als u geen dierlijke producten eet, dan is er voldoende keus om uw dagelijkse portie binnen te krijgen. In vlees en vis zitten wel de meeste eiwitten, maar daarnaast kunt u onder andere kiezen voor kwark of yoghurt. In een eerder artikel vertellen we daar meer over. Volkoren brood, rijst en pasta geven de nodige energie. En het kan daarnaast geen kwaad om te kiezen voor kippensoep. Deze soep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep uit ons lichaam te werken.

Drink daarnaast veel water en thee (1,5 tot 2 liter) en vermijd suikerhoudende dranken.

Bewegen

Nadat u goed bent uitgeziekt, kunt u het beste weer wat meer gaan bewegen, om sneller te herstellen. Zoals gezegd kunt u dus beter niet intensief sporten, maar u kunt ook prima aan uw conditie werken, door dagelijks een wandeling of fietstochtje te maken. Juist doordat dit in de buitenlucht plaatsvindt, kan het vermoeidheid tegengaan. De frisse lucht en vitamine D helpen daar namelijk aan mee. In de wintermaanden kan de hoeveelheid vitamine D die we via daglicht verkrijgen echter aan de lage kant zijn. Dan is het in veel gevallen verstandig om elke dag een vitamine D-tablet te nemen.

spierpijn bij griep
Lees ook: Spierpijn bij griep, waar komt dat door en wat is eraan te doen?

Vraag hulp

Is het u door aanhoudende vermoeidheid even te veel om bijvoorbeeld zware boodschappen te halen, de was te doen of te koken? Vraag dan om hulp aan uw omgeving. Aan uw naasten, of wanneer dat niet mogelijk is aan eventuele buren of collega’s.

(Bron: archief, Thuisarts, Zelfzorg, RIVM, AD, A. Vogel. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie