spierpijn bij griep

Spierpijn bij griep, waar komt dat door en wat is eraan te doen?

Griep veroorzaakt gesnotter en koorts, maar kan ook gepaard gaan met flinke spierpijn. Dit terwijl het een aandoening is van de luchtwegen en het virus niets met de spieren te maken heeft. Waar komt die spierpijn bij griep dan vandaan? En, is er iets aan te doen?

Spierpijn als symptoom van griep

Het is vaak een teken aan de wand als u opeens spierpijn krijgt, terwijl u niet heeft gesport en geen verkeerde beweging gemaakt heeft. Het kan dan een voorbode zijn dat er griep op komst is.

Spierpijn
Lees ook: Spierpijn: waarom heeft de een er meer last van dan de ander

Waarom krijgt u spierpijn bij griep?

Er zijn 2 redenen dat u spierpijn krijgt bij griep. Wanneer het lichaam hard bezig is om het griepvirus te bestrijden, hopen zich afvalstoffen op in de spieren. Doordat het lichaam zo druk bezig is met het virus, worden die afvalstoffen niet snel genoeg afgevoerd. Net als na het ophopen van afvalstoffen na het sporten, zorgen ze dan voor pijn in de spieren. Ook wordt het afweersysteem geactiveerd. Witte bloedcellen maken dan signaalstoffen aan, om elkaar te waarschuwen voor de indringer, het virus. Deze signaalstoffen worden interleukines genoemd. Hierdoor worden pijnreceptoren geactiveerd in de spieren, wat zorgt voor een niet duidelijk te lokaliseren spierpijn.

Hoe lang houdt spierpijn bij griep aan?

Meestal worden de hevigste verschijnselen tijdens griep na een dag of 3 à 5 minder. Ouderen kunnen wat langer last houden van hun spieren en gewrichten. Het is dan zaak om voorzichtig te zijn met lopen, want het risico op vallen is dan groter.

verkoudheid
Lees ook: Liever geen verkoudheid of griep? Zo verhoogt u uw weerstand

Wat is er tegen spierpijn bij griep te doen?

Helaas moet de spierpijn vanzelf weer over gaan. In de tussentijd kunt u eventueel wel paracetamol nemen om de pijnklachten te verminderen. Daarnaast helpt het om voldoende te drinken. Bij koorts verliest u vaak veel vocht en door het vochtverlies aan te vullen, kunnen afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden. Houd de griep u aan bed gekluisterd? Probeer dan toch 2 à 3 keer per dag wat heen en weer te lopen. Dat is beter voor uw spieren. In een eerder artikel geven we nog meer tips om spierpijn te verminderen.

(Bron: Archief, Quest, Griepalert.nl, keulenkliniek.nl, Thuisarts.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord