Hoe voorkomt u in een drukke trein of bus dat u aangestoken wordt door snotterende en hoestende medepassagiers?
Publicatiedatum: 26 februari 2025
Wanneer de ‘R’ in de maand zit, stijgt het aantal passagiers in het openbaar vervoer met griepachtige klachten. Ook komt er bijna elk jaar wel een griepgolf voorbij. Zeker wanneer het druk is, kunt u zelf dan ook aangestoken worden. Maar hoe groot is de kans om besmet te raken en is het risico te verkleinen?
Hoe groot is de kans om aangestoken te worden?
Uit onderzoek uit 2018 van het RIVM, in opdracht van NS, is gebleken dat reizen met het openbaar vervoer kan zorgen voor het versterken van een epidemie onder de bevolking. Vanwege het grotere aantal contactmomenten. Wel gaat het dan vooral om reizen van langer dan 30 minuten. Ook is verrassend genoeg gebleken dat meer dan 3 keer per week met het OV reizen een beperkt positief effect heeft op het verhogen van de weerstand.
Of u een groot risico loopt om aangestoken te worden in de trein of bus hangt van een aantal zaken af. Ten 1e dus de duur van uw rit. Zit of staat u maar een minuut of 10 bij iemand in de buurt die hoest of snottert of duurt dat wel een uur? Des te langer het is, des te groter het risico om besmet te worden. Ten 2e is het van belang hoe dicht u bij iemand in de buurt komt. Zit diegene enkele meters bij u vandaan of direct naast u? Ten 3e is de mate van ventilatie van belang. Zoals we in coronatijd geleerd hebben. In een kleine, bedompte ruimte met weinig ventilatie blijven virusdeeltjes langer in de lucht hangen en is de concentratie virusdeeltjes sowieso hoger.
Hoe kunt u het risico om aangestoken te worden verlagen?
Helaas kunt u niet altijd iets doen aan factoren als reistijd en ventilatie en is het ook niet altijd mogelijk om een poosje niet met het OV te reizen, wanneer er veel virussen actief zijn. Maar er zijn wel een aantal dingen die u zelf in de hand hebt, om het risico iets kleiner te maken:
Naast iemand gaan zitten
Als u kunt kiezen, neem dan niet tegenover een grieperige medepassagier plaats, maar ernaast. Dit verkleint de kans om besmet te raken een heel klein beetje. Als iemand praat of hoest, komen de virusdeeltjes met veel kracht recht op u af. Helaas weten we sinds coronatijd dat virusdeeltjes zich echter ook via hele fijne druppeltjes verspreiden, dus als u langere tijd naast iemand zit, loopt u alsnog het risico om aangestoken te worden.
De spits vermijden
Des te drukker het in de trein of bus is, des te dichter moet u in de buurt komen van snotterende of hoestende medepassagiers. Dan kan het mits het een optie voor u is, een goede beslissing zijn om tijdens een rustiger tijdstip te reizen. Op die manier is er meer plek en kunt u uw zitplaats wat meer uit de buurt van anderen uitkiezen.
Mondkapje dragen
Het mondkapje is bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen, maar duikt zo af en toe nog wel op. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. En het is helemaal geen gek idee om er altijd één bij u te hebben. Zit u dan in een trein of bus met hoestende of proestende mensen, dan kunt u hem altijd opzetten om u tegen virussen te beschermen. Ook als u zelf grieperig bent, kunt u de kans op die manier verkleinen om zelf anderen aan te steken.

Raak uw neus, mond en ogen niet aan
Heeft u geen mondkapje op, zorg er dan voor dat u uw neus, mond en ogen niet aanraakt. Op die manier voorkomt u dat u virusdeeltjes overbrengt, die op uw handen terecht kunnen zijn gekomen. Door oppervlakken als een knop of leuning, die u in het openbaar vervoer aanraakt. Die kan immers net ervoor nog zijn aangeraakt door iemand die in zijn of haar handen heeft geniest of gehoest.
Handen wassen
Was zo gauw u de gelegenheid heeft uw handen zorgvuldig met water en zeep. Of neem een klein flesje ontsmettingsmiddel mee op uw reis, zodat u uw handen zo nodig altijd kunt desinfecteren. Dit voorkomt ook meteen het risico op bacteriële infecties, zoals bijvoorbeeld buikgriep. Tijdens coronatijd zijn hier opvallend minder gevallen van opgedoken, doordat iedereen zo veelvuldig de handen en oppervlakken heeft gereinigd.

Een goede weerstand opbouwen
Ook al komt u met virusdeeltjes in contact, dan wordt u daar niet altijd ziek van. Een goede weerstand helpt daaraan mee. Daar zorgt u voor door onder andere gezond te eten, goed te slapen en voldoende te bewegen. In een eerder artikel geven we nog meer adviezen om uw weerstand te verhogen.
Griepprik
Behoort u tot een risicogroep, dan kunt u gratis een griepprik halen. Het neemt de kans op griep niet 100 procent weg, doordat er elk jaar meerdere griepvarianten rondwaren, maar krijgt u toch griep, dan zijn de klachten meestal minder ernstig.
(Bron: Archief, Nu.nl, AD, RIVM. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Je moet dan wel de juiste mondkapje gebruiken, een niet medische mondkapje zoals wij massaal droegen in de pandemi, helpt niet om jezelf te beschermen. Met dat kapje bescherm je alleen anderen.
in de wachtkamer van huisarts is het risiko van besmetting volgens mij vaak veel hoger dan bij OV, vooral als de stoelen dicht bij elkaar staan, de kamer flink verwarmd is en de deur wordt dichtgehouden…
En wat dacht u van winkels bv bij de kassa wachten … of op school … de sportclub … of op visite bij iemand die het griepvirus al onder de leden heeft of op het werk? Een keer niezen door iemand in je gezicht kan al voldoende zijn.
We zouden in de griepperiode eigenlijk weer volledig de corona maatregelen moeten oppakken in elk geval mondkapjes, geen handen geven of zoenen en afstand houden en handen wassen etc..