kippensoep

Hoe gezond is kippensoep?

Voor velen is het een echte traktatie: een bord vers getrokken kippensoep. Maar aan de soep worden ook gezondheidseigenschappen toegedicht. Want van een bord verse soep zouden we enorm opknappen als we ons niet lekker voelen, verkouden zijn of geveld zijn door de griep. Maar is dat wel zo, zijn die eigenschappen terecht?

Heilzame stoffen

Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten. De onderzoekers stelde vast dat dit te maken heeft met bepaalde aromatische componenten in de soep. Daar staat wel tegenover, dat nagenoeg hetzelfde effect werd behaald met heet water. De universiteit van Nebraska heeft nog altijd het recept van de vrouw van hoogleraar geneeskunde Stephan Rennard op de site staan. De soep vertraagt volgens Rennard de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Hoe minder van die cellen hoe beter we ons voelen. Maar wetenschappelijk bewezen is de werking van deze soep niet.

Vers getrokken soep

Het trekken van bouillon uit botten levert vooral een heerlijk en ook gezond bordje soep op. In de beenderen zit ijzer en zink. “IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties. Zink versterkt je immuunsysteem. Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG’s in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden.”

“Hoe dan ook moet je naar de dokter als je last hebt van reumatoïde artritis, de concentratie van bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtine in pillen is oneindig veel groter en bovendien zijn niet alle patiënten ermee geholpen. Maar om zo lang mogelijk gezond te blijven, kunnen alle beetjes helpen”, gaat hij verder. Volgens De Maerteleire is het meekoken van huid ook gezond. Deze huid geeft collageen af, wat tijdens de bereiding wordt omgezet in gelatine. Hier zitten volgens de Belgische wetenschapper de eerder genoemde aminozuren in.

Geen echte bewijzen

Toch zegt viroloog Ab Osterhaus tegen de Volkskrant dat er geen echte bewijzen zijn dat verse kippensoep een echte medicinale werking heeft. Volgens Osterhaus heeft het vooral een heilzame werking omdat de soep door moeder of oma gegeven wordt en een gevoel van welbehagen geeft. Ook Patricia Schutte van het Voedingscentrum zegt dat zelfgetrokken soep geen wondermiddel is. Wellicht dat u van een kop verse kippensoep opknapt, maar de kans dat rimpels er vanzelf mee verdwijnen is nihil.

(Bron: Volkskrant/24Kitchen/archief)

Geef een antwoord

Reacties (7)

  Liesbeth SterkenburgSpoormaker says:

  Kook elke week een pan kippensoep.Vette poten erin. En een lepel sambal..Soepgroente van AH.

  Frans Koster says:

  In de Jiddische keuken vindt men het beste recept!

  carla53 says:

  Frans
  Heb jij recepten voor die kippensoep ?

   Frans Koster says:

   Ja maar ik weet niet hoe ikmdie bij je kan krijgen?

  willy Lendowitsch-Jongejans says:

  Ja hoor ik ben er mee opgegroeid, en groot van geworden, mijn vader Jan was poelier.
  En ik doe het nog steeds, verkouden even een pan Kippensoep, echte soepkip.
  Is het beste, ik maak de ouderen er ook blij mee.
  En vooral deze tijd even aan de medemens denken.
  Succes met het virus.
  Willy Lendowitsch

  oosterwijck says:

  In de basis is kippensoep zeer gezond en heeft een helende werking, maar vergeet niet dat tegenwoordig de kippen worden gevoed met chemicalien en geneesmiddelen om ziektes van de opgroeiende kippen te voorkomen. Alle toegevoegde stoffen krijgt U ook binnen met het eten van kippenproducten. Ik vind gefrituurde kip in olijfolie heerlijk en eet regelmatig verse kippensoep, Heerlijk, maar ik besef me terdege het bestaan van al die toevoegingen in in het kippenvoer en de geneesmiddelen die, de arme beestjes dagelijks te verstouwen krijgen. … Remedie, wees terughouden met het eten van veel kippenvlees en die heerlijke soep die meer lijkt op een geneesmiddel tegen vogelpest, als op een helende soep tegen verkoudheid.

  profiel-verwijderd says:

  Natuurlijk vindt Ab Osterhaus dat kippensoep geen heilzame werking heeft. Deze veearts die een borrel dronk op het eerste mexicaanse griep geval in Nederland(klein kind), en met zijn adjuvanten voor het nep/fake vaccin via deze lucratieve fake pandemie in 2009 zijn zakken dik en rond gevuld heeft. Een herhaling van deze pilot volgde groots in 2020