verkouden

Verkouden? Hierdoor houdt uw verkoudheid mogelijk langer aan

Een verstopte neus, loopneus en hoesten, het zijn maar een paar van de ongemakken die horen bij een verkouden zijn. Zo’n vervelende verkoudheid, daar wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Maar hoe doet u dat? Wij hebben een aantal tips.

Goed hydrateren

Helaas moeten wij u teleurstellen, er bestaan eigenlijk geen manieren om uw verkoudheid sneller te laten verdwijnen. Maar er zijn wel dingen die een verkoudheid mogelijk erg kunnen maken, of langer kunnen laten duren. Niet genoeg drinken is hier één van. Als u ziek bent is het altijd belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Een goede hydratatie kan er volgens verschillende onderzoeken namelijk voor zorgen dat een infectie sneller geneest. Wanneer u verkouden bent is het vooral goed om dranken zoals water en thee te drinken. Dit omdat niet heldere dranken, zoals bijvoorbeeld melk er tijdens een verkoudheid voor kunnen zorgen dat uw klieren opgezwollen raken. Daarnaast brengen warme dranken, zoals thee ook nog eens verlichting tijdens de verkoudheid, omdat het zorgt voor meer ruimte in uw neusholtes door overtollig slijm te laten verdwijnen.

neusgat
Lees ook: Verkouden of verstopt aan 1 neusgat? Hier komt dat door

Laat alcohol staan

Alcoholische dranken kunt u echter beter vermijden wanneer u verkouden bent. (Veel) alcohol zorgt er namelijk voor dat uw weerstand wordt aangetast en zorgt daarnaast ook voor uitdroging, terwijl het juist belangrijk is om gehydrateerd te blijven tijdens een verkoudheid.

Rust houden en genoeg nachtrust pakken

Ook rust is erg belangrijk als u verkouden bent. Houdt u bijvoorbeeld van sporten? Dan kunt u het beter even rustig aan doen tijdens een verkoudheid. Als u namelijk fanatiek door blijft sporten kan het langer duren voor u geneest, omdat uw lichaam niet de nodige rust krijgt. Ook het krijgen van onvoldoende slaap kan hieraan bijdragen. Te weinig slaap heeft namelijk invloed op uw weerstand, waardoor u ook weer langer verkouden kunt blijven. Het is daarom ook aan te raden om voor genoeg slaap te zorgen, dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker wanneer u verkouden bent.

huisstofmijt
Lees ook: Verkouden? Misschien is het een huisstofmijtallergie

Stress

Het hebben van stress kan er ook voor zorgen dat uw verkoudheid langer aanhoudt. Wanneer u veel last heeft van (chronische) stress doet dit een groot beroep op het immuunsysteem. Daardoor heeft het immuunsysteem het dan dubbel zo lastig als u verkouden bent, omdat het dan ook nog eens de strijd aan moet gaan met het verkoudheidsvirus. Probeer dus echt uw rust te nemen wanneer u verkouden bent.

(Bron: Santé, RealSimple.com, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie