neusgat

Verkouden of verstopt aan 1 neusgat? Hier komt dat door

Bij wie verkouden is zwellen de neusslijmvliezen op en wordt er veel slijm of snot geproduceerd. Dat geeft een verstopt gevoel aan de neus. Dan blijkt vaak dat de neusgaten afwisselend meer of minder verstopt zitten. Maar ook wie niet verkouden is merkt regelmatig dat de neusgaten afwisselend verstopt zijn. Hoe komt dat?

Virus en nasale cyclus

Eén van de oorzaken van een verschil in verstoptheid van de neusgaten is dat het virus dat de verkoudheid veroorzaakt niet even hevig aanwezig is. Daarnaast heeft u te maken met een effect dat altijd al optreedt, ook als u niet verkouden bent. En dat is de nasale cyclus. Wat inhoudt dat er afwisselend bloed naar de zwellichamen van het linker en rechter neusgat gaat. Hierdoor ademt u op dat moment vooral door het andere neusgat en lijkt het gezwollen neusgat dichter te zitten. Het autonome zenuwstelsel bepaalt door welk neusgat u ademt. Dat wisselt om de paar uur.

Verkoudheid versterkt het effect

Bij een verkoudheid wordt het effect van de nasale cyclus versterkt doordat het afweersysteem extra bloed naar de zwellichamen stuurt. Ook is de productie van neusslijmvlies verhoogd en ontstaat er veel snot, om het virus zo snel mogelijk te kunnen afvoeren.

De zijde waarop u ligt is ook bepalend

Misschien heeft u wel eens gemerkt dat de zijde waarop u slaapt ook bepalend is. De zwaartekracht heeft namelijk ook invloed op door welk neusgat u ademt. Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.

Neusspray niet de oplossing

Bij een verstopt neusgat naar een neusspray grijpen is geen goede oplossing. De spray bevat namelijk vaak de stof xylometazoline, dat lokaal het autonome zenuwstelsel plat legt. De neuscyclus stopt daardoor en het genezingsproces wordt verstoord. Het mag dan misschien veel verlichting geven, maar de balans wordt verstoord en neussprays mogen niet langer dan een week gebruikt worden. Een verslaving of afhankelijkheid van de neus aan het middel ligt anders op de loer en wie er na langdurig gebruik mee stopt, kan te maken krijgen met een verstopping die wekenlang aanhoudt.

Lees ook: de kleur van uw snot vertelt een hoop.
Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?
Deze voedingsmiddelen helpen verkoudheid voorkomen.
Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Liever geen verkoudheid of griep? Zo verhoogt u uw weerstand.
Verkoudheid na griep: waarom duurt het zo lang?
Hoe vaak moet u uw handen wassen en wat doet het voor uw weerstand?

(Bron: Volkskrant, Quest)

Geef een antwoord