neus ophalen of snuiten

Wat is beter: uw neus ophalen of snuiten?

In perioden van verkoudheid en griep hoort u niet anders dan snotterende mensen. Het te veel aan snot moet er natuurlijk uit. Maar is het beter om de neus op te halen of het overtollige snot in een zakdoek te snuiten?

Snot

Snot hebben we allemaal. Over het algemeen is het mooi helder van kleur. Heeft het een andere kleur, dan is de kans groot dat u iets onder de leden heeft. Snot beschermt ons voorkomt dat stof en andere vervuiling via de neus onze luchtwegen binnenkomt. Dagelijks produceren de slijmvliezen in onze neus maar liefst een liter snot, waarvan het overgrote deel doorslikken.

Snuiten

Bij een verkoudheid, of allergie, maken de slijmvliezen in de neus meer snot aan. Dat snot wilt u kwijt. Het lijkt logisch om uw neus te snuiten om er vanaf te komen. Maar in plaats van eraf komen, zorgt u ervoor dat de kanalen die naar uw holtes lopen, vol komen te zitten. U snuit als het ware het virus de holtes in die daar weer voor ontstekingen kunnen zorgen.

De neus ophalen

Misschien minder smakelijk, zeker voor de mensen om u heen, maar het ophalen van uw neus is beter. Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.

Voorkom beschadiging van de neus

Het ophalen van de neus kent wel een kanttekening; doe het met beleid. Te straf ophalen van de neus, kan de neus ook weer beschadigen. Wie toch liever de neus snuit, kan het beste papieren zakdoekjes gebruiken. Voor elke keer een nieuwe en snuit heel rustig. Zet niet te veel druk en snuit neusgat voor neusgat leeg.

Lees ook: Verkoudheid toegeslagen? De kleur van uw snot vertelt een hoop, Verkouden of verstopt aan 1 neusgat? Hier komt dat door, Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep? en Verkoudheid voorkomen? Deze voedingsmiddelen kunnen helpen

(Bron: Thuisarts/Quest/Gezondheidsnet)

Geef een antwoord