vaccin

Toch een vaccin? Dit moet u weten

Uit onderzoek van het tv-programma EenVandaag en het Algemeen Dagblad blijkt dat steeds meer mensen die eerder bedankten voor een coronaprik nu wel gevaccineerd willen worden. Behoort u ook tot deze groep? Dan is het verstandig om een aantal zaken in het achterhoofd te houden.

Vaccinatiebereidheid

Een reden waarom mensen het vaccin niet halen is onwetendheid en wantrouwen. Voor onderzoekers van Amsterdam UMC, onder leiding van prof. dr. Leonard Hofstra, aanleiding om de vaccinatiebereidheid te onderzoeken. Uit dit onderzoek, onder andere in samenwerking met Omroep MAX en De Telegraaf, blijkt dat het ontkrachten van mythes zeer effectief is in het vergroten van vaccinatiebereidheid, zeker bij ouderen.

De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde weerstand tegen vaccinaties in 2019 als een van de top 10 gezondheidsrisico’s voor de wereld. Hofstra: “De belangrijkste reden hiervoor is toenemende misinformatie over vaccinatie, en het creëren van vaccinatiemythes, ook wel een ‘infodemic’ genoemd. Door deze misinformatie, en daardoor weigering tot vaccineren, is op een aantal plekken in de wereld weer mazelen uitgebroken.” Met de nieuwe informatie wordt er samen met het ministerie van VWS gekeken naar een aangepaste campagne om mensen alsnog over de streep te helpen. .

Een afspraak maken kan nog

Heeft u al een tijd geleden een vaccinatie-uitnodiging gehad, maar hier toen niets mee gedaan? Weet dan dat u alsnog een prikafspraak kunt maken. Eerder zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws dat mensen die langere tijd wachten met het maken van een afspraak mogelijk wel even geduld moeten hebben. “Als je pas maanden later belt voor het maken van een afspraak, zal er gekeken worden naar de situatie op dat moment. We kunnen niet garanderen dat je dan helemaal vooraan in de rij mag plaatsnemen. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins op dat moment.”

U kunt niet kiezen welk vaccin u krijgt

Er zijn momenteel 4 goedgekeurde coronavaccins waarmee wordt geprikt. Er wordt voor u beslist welk middel u krijgt. Als u het niet eens bent met deze keuze, bijvoorbeeld door berichtgeving over nare bijwerkingen, kunt u niet om een andere vragen. Een woordvoerder van het RIVM laat eerder aan deze website weten dat mensen die pertinente een ander middel willen, geduld moeten hebben. Aan het einde van de rit, als iedereen gevaccineerd is die dit wil, kan worden gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Update: inmiddels is duidelijk dat mensen die geen AstraZeneca willen, maar wel gevaccineerd willen worden vanaf 5 juni 2021 aanspraak kunnen maken op een ander middel. Het zal gaan om de vaccins van Pfizer of Moderna.

Niet alle vaccins beschermen even snel

De verschillende vaccins werken allemaal, maar niet allemaal op dezelfde manier en ook niet allemaal even snel. Hieronder ziet u een schema waarin wordt uitgelegd wat de verschillen zijn:

 • Het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. De laatste prik krijgt u minimaal 3 en maximaal 6 weken na de eerste prik. 7 dagen na de laatste prik bent u maximaal beschermd. In het geval van Pfizer beschermt het vaccin voor 95 procent.
 • Het vaccin van Moderna bestaat ook uit 2 prikken. De tweede prik krijgt u 28 dagen na de eerste prik. Vanaf 14 dagen na de tweede prik van Moderna bent u maximaal beschermd. In het geval van Moderna gaat het om 94,1 procent.
 • Bij het AstraZeneca-vaccin krijgt u ook 2 prikken, met 4 tot 12 weken ertussen. Vanaf 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca bent u maximaal beschermd. In het geval van AstraZeneca is de werkzaamheid 60 procent wat betreft het oplopen van Covid-19, maar meer dan 90 procent bij het voorkomen van ziekenhuisopname.
 • Bij het Janssen-vaccin krijgt u maar 1 prik. Vanaf 14 dagen na die prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. In het geval van het Janssen-vaccin gaat het om 66 procent en ook weer veel hoger bij het voorkomen van ziekenhuisopname.

Wat te doen als u toch COVID-19 krijgt na de 1e vaccinatie?

Het kan gebeuren dat u toch nog corona krijgt nadat u bent gevaccineerd. Als dit gebeurt tussen de 1e en 2e prik in, is het raadzaam prik 2 toch te halen. Sommige mensen denken dat dit niet nodig is, omdat het lichaam automatisch antistoffen aanmaakt na een besmetting. Volgens experts is het niet bewezen wat zo’n besmetting na een 1e prik echt met het afweersysteem doet en daarom adviseren zij om de 2e prik altijd te halen.

Bijsluiter kan iets vertellen over kans op bijwerkingen

Net als veel andere vaccinaties kan ook de coronaprik bijwerkingen met zich meebrengen. Berucht op dit gebied zijn de vaccins van Janssen en AstraZeneca, die in zeldzame gevallen voor trombose kunnen worden. Wie op zoek is naar betrouwbare informatie over bijwerkingen kan een bezoek brengen aan de website van het Nederlands bijwerkingencentrum, het Lared, maar de bijsluiters van de verschillende coronavaccinaties doorlezen kan ook helpen. Daarin staat precies beschreven welke bijwerkingen u mogelijk kunt verwachten en of deze vooral optreden na prik 1 of 2.

trombose
Lees ook: Trombose door het coronavaccin en gewone trombose, wat is het verschil?

MAX-huisarts Dokter Ted is op 26 mei 2021 te gast bij Tijd voor MAX om te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van coronavaccinatie in ons land. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur.

Geef een reactie

Reacties (21)

  Cool says:

  “Bij het AstraZeneca-vaccin krijgt u ook 2 prikken, met 4 tot 12 weken ertussen. Vanaf 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca bent u maximaal beschermd. In het geval van AstraZeneca is de werkzaamheid 60 procent wat betreft het oplopen van Covid-19, maar meer dan 90 procent bij het voorkomen van ziekenhuisopname.”

  Dit 60% feitelijke immuniteit klopt. Maar: “…. meer dan 90 procent bij het voorkomen van ziekenhuisopname ….” geldt uiteraard alleen voor gezonde mensen. Voor mensen met een verminderde weerstand of bestaand ziektebeeld gaat dit echt niet op.

  Justme58 says:

  Vraag aan Dr. Ted,
  kunt u vanmiddag onderbouwen waarom ik als 62 jarige , dus een kwetsbare groep, genoegen moet nemen met een vaccin dat veel minder bescherming biedt, veel meer bijwerkingen heeft zoals hoge koorts, zware hoofdpijn, misselijkheid en koude rillingen.
  En dan de zeldzame bijwerking die vooral bij vrouwen onder de 60 zou voorkomen. Toevallig las ik vandaag dat Frankrijk heeft gemeld dat 3 vrouwen tussen de 60 en 80 en 1 man van rond de 50, die in de periode tussen 23 april en 6 mei zijn gevaccineerd, deze bijwerking hadden. Dus dat is best veel in zo’n korte periode en de vrouwen waren boven de 60.
  Kunt u daar ook iets over zeggen. En over de uitspraak van minister de Jonge die niet begreep dat er 60 minners waren die wél AZ wilden. Hij zei ” waarom zouden ze, er zijn betere vaccins die sneller een hogere bescherming bieden” Daarmee is toch duidelijk dat AZ een 2e rangs vaccin is, en dat wordt dan gegeven aan een kwetsbare groep die een groot risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. Is dat niet raar?
  Pfizer wordt nu gegeven aan jongere mensen die een aandoening hebben dus extra kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld diabetes, maar als je tussen de 60 en65 bent met diezelfde onderliggende ziektes, dan maken ze daar geen uitzondering voor. Kwetsbare mensen mogen een afspraak maken voor Pfizer behalve de mensen tussen 60 en 65.

  Er zijn genoeg Pfizer vaccins want ze worden zelfs naar het buitenland gestuurd. Kunt u dit alles bespreken en bij wijze van uitzondering onze leeftijdsgroep eens serieus te nemen en niet te zien als een stelletje verwenden zeurpieten zoals verder iedereen ons ziet? |
  De petitie is door meer dan 15.000 mensen ondertekend, dat zijn mensen die u niet kan overtuigen, daarvoor is er teveel onrust geweest. Eenderde van onze groep wil die AZ niet, en ook geen Janssen (Belgie heeft het eerste overlijden al erkend van een vrouw na vaccinatie met Janssen) Eenderde van de 60 tot 65 jarigen dat zijn meer dan 300.000 mensen.
  Ik heb alle veel instanties gemaild maar wordt gewoon niet serieus genomen en voel me inmiddels iemand die door de overheid als onbelangrijk wordt gezien. Een groep die je de minst effectieve vaccins wel kan geven.

  Diederik Gommers heeft gezegd wij, deze kwetsbare groep die niet tegen vaccinatie is maar wel tegen een vaccin dat minder goed werkt, de keuze zouden moeten krijgen. Wat is uw mening daarin?

   Mikske says:

   Ik ben het helemaal met u eens.
   Ook ik zit in de risicogroep en ben 64 jaar.
   Ik heb een immuumziekte en de medicijnen (injecties) die ik hiervoor gebruik onderdrukken mijn immuunsysteem. Dus dubbelop vatbaarder.
   Ik vraag me af in hoeverre ik nu na twee vaccinaties AstraZeneca beschermd ben.
   Kunnen ze de antistoffen meten?
   En is het mogelijk dat wij een derde vaccinatie nodig hebben?

   Tot nu toe krijg ik van niemand een reactie.
   Mijn huisarts zei: je bent hooguit een paar procent minder beschermd … waar hij die wijsheid vandaan haalt is mij een raadsel. Maar dan nog; nog een paar procent minder beschermd dan de 60% …

   Ik weet dat er onderzoek naar wordt gedaan tot die tijd voel ik mij nog steeds niet veilig en blijf binnen.

   Dhr Hugo de Jong had hier rekening mee moeten houden en ons als risicogroep tussen 60 en 64 jaar de kans moeten geven om het Pfizer vaccin te krijgen. Het is te gek voor woorden … was ik een paar maanden ouder geweest dan had ik wel het Pfizer vaccin gekregen …
   Ik voel me niet meetellen cq niet serieus genomen.

   DOORNROOSJE says:

   Jullie hebben helemaal gelijk hoor. Ik vind het ook raar dat als je tussen de 60 en 66 jaar bent en je hebt dezelfde medische aandoeningen als de mensen die ouder zijn of jonger zijn dan deze groep, dat je dan persee astra zeneca moet. Net alsof het dan ineens niet meer uitmaakt of je in de medische risicogroepen valt en in die leeftijd valt.
   Volgens mij is het gewoon omdat ze de astra zeneca kwijt moeten die is besteld, maar dan kun je die toch geven aan mensen die het niet uitmaakt? Er moet zeker een keuze komen in het soort vaccin voor deze leeftijdsgroep. Idioot gewoon.

   Willie Wie says:

   waarom wordt er maar steeds gezegd: “als iederéén gevaccineerd is” terwijl er nu zoveel mensen zijn die voor zichzelf denken, hun eigen nieuws en info zoeken en nìet gelijk klaar staan voor dù vaccinatie? ik ben zelf van ’51 en heb onlangs pas de oproep ontvangen, 2 afspraken gemaakt, maar deze vanwege gezondheidsomstandigheden weer moeten annuleren. ik zou 6 juni de 2e prik kunnen krijgen en dan na 14 dagen beschermd zijn tegen het te erg ziek worden, want dàt is alles! nu versoepeling van regels en gelijk weer honderden positief geteste.

  Justme58 says:

  Blij dat die Dr.Ted mijn huisarts niet is. Ik heb gekeken omdat ik benieuwd was of hij nog wat nieuws te melden had, of er aandacht zou worden besteed aan de groep 60 plussers die dus met AztraZeneca gevaccineerd wordt terwijl zeker 30% dat weigert. Niets over de petitie die daarvoor is gemaakt. Helemaal niets. Dus ook het programma TIjd voor Max heeft besloten deze groep te negeren, dood te zwijgen, geen aandacht aan besteden. Want we zijn lastpakken die niet moeten zeuren. Want zo is het toch Dr. Ted? of mocht u niets zeggen van de programmamakers?
  Alles wat Dr. Ted zei heeft ie van horen zeggen, hij kan het niet onderbouwen. En hij heeft makkelijk praten want ik heb het sterke vermoeden dat hij geen AztraZeneca heeft gekregen maar Pfizer of Moderna.
  Nu snap ik nog beter hoe mensen met een kleurtje zich voelen als ze gediscrimineerd worden omdat men hen ziet als een groep die niets waard is. Want ik voel dat nu ook, als iemand die niets waard is.

   DOORNROOSJE says:

   Ja, en dan komt er op tv een filmpje over de schilderswijk, achterstandswijk. Dat de mensen zich niet willen laten inenten met astra zeneca omdat ze er te weinig informatie over krijgen. Nou, ze krijgen genoeg informatie hoor maar willen gewoon geen astra zeneca. Geef de mensen dan gewoon de keus voor een ander vaccin? Ze willen toch een hoge vaccinatiegraad?
   Er zouden 500.000 doses per week binnenkomen van pfizer in mei en dat gaat nog meer worden. Wat is dan het probleem? Volgens mij moet de astra gewoon op. Dus voor gezonde liefhebbers??

  Theoreactie says:

  Het is goed om in de tekst te vermelden dat als je corona hebt gehad je maar voor 1 prik zal worden uitgenodigd! Dus bij AztraZeneca alleen de eerste prik.

  dragon says:

  Ik heb diverse kennissen, waaronder mijn broer, die kort na de injectie zijn overleden,.
  Of is dat een bijwerking??
  Waarom wordt er gelogen en gedwongen om een injectie te nemen?
  Want anders mag je niets meer zonder paspoort.
  Wat zo vast staat als een huis : iemand die dood is kan geen corona meer krijgen.

   DOORNROOSJE says:

   Je kunt je ook niet laten vaccineren. En dan steeds een negatieve pcr test laten zien als je op vacantie wil of iets anders wil ondernemen, ja toch?

  AnnemieMH says:

  Ja er is inderdaad een groep die echt tussen wal en schip valt. Geboren in 1958, kan je alleen AZ krijgen bij de huisarts. Gezien de zakelijk trips naar een land waar AZ niet wordt gebruikt (deze helpt daar niet) kan je dus echt geen andere vaccin krijgen, ook niet als je in een risicovolle groep zit. Wij hebben zeker wel de petitie getekend, maar inderdaad je hoort er totaal niets over. Juist bij Max verbaas me dat. Is hun doelgroep. De GGD en RIVM zijn zo star…geen idee waarom.
  Zo MAX besteed hier aub aandacht, zodat deze groep ook de juiste vaccin kan krijgen.
  Alvast bedank.

  Mikske says:

  Ook ik zit in de risicogroep en ben 64 jaar.
  Ik heb een immuumziekte en de medicijnen (injecties) die ik hiervoor gebruik onderdrukken mijn immuunsysteem. Dus dubbelop vatbaarder.
  Ik vraag me af in hoeverre ik nu na twee vaccinaties AstraZeneca beschermd ben.
  Kunnen ze de antistoffen meten?
  En is het mogelijk dat wij een derde vaccinatie nodig hebben?
  Dit hoorde ik een viroloog zeggen op tv.

  Tot nu toe krijg ik van niemand een reactie.
  Mijn huisarts zei: je bent hooguit een paar procent minder beschermd … waar hij die wijsheid vandaan haalt is mij een raadsel. Maar dan nog; nog een paar procent minder beschermd dan de 60% …

  Ik weet dat er onderzoek naar wordt gedaan en ben heel benieuwd. Tot die tijd voel ik mij nog steeds niet veilig en blijf binnen.

  Dhr Hugo de Jong had hier rekening mee moeten houden en ons als risicogroep tussen 60 en 64 jaar de kans moeten geven om het Pfizer vaccin te krijgen. Het is te gek voor woorden … was ik een paar maanden ouder geweest dan had ik wel het Pfizer vaccin gekregen …
  Ik voel me niet meetellen cq niet serieus genomen.
  Het lijkt erop alsof wij er niet toe doen … wij zijn ziek en ouder …

   DOORNROOSJE says:

   Tja, het is ook niet onderzocht hoe het zit met mensen die auto imuunziekten hebben. Daar zijn ze nu mee bezig. Maar ook bij andere aandoeningen zoals hartklachten, kanker,is nog niks bekend. Te weing tijd gehad om deze vaccins uitgebreid op deze doelgroepen te testen. Ook of er verschil is tussen mannen en vrouwen. Dat weten ze nog allemaal niet

  johanna78 says:

  Wat wordt gerangschikt onder mythes en wat niet. Een chip in het vaccin, of het bloed van ongeboren kinderen, flauwekul natuurlijk. Maar Ik lees meningen over de vaccins van zeer gerenommeerde wetenschappers die toch anders tegen de vaccins aan kijken.
  Ook ik ben een van de mensen die zich niet heeft laten vaccineren. Reden………het Phizer vaccin, wat ik gezien mijn leeftijd krijg, is in een vloek en een zucht ontwikkelt met een techniek die op z’n zachts gezegd zeer experimenteel is en wat pas z’n eerste testfase heeft gehad. Er is nog niets bekend over bijwerkingen op langere termijn. In het verleden zijn er vaccins op de markt gekomen die, volgens de fabrikanten, uitgebreid getest en veilig waren bevonden maar later toch afschuwelijke bijwerkingen bleken te hebben. Later bleek, dat er met de testresultaten was geknoeid. Waarom? Heel ordinair, het ging en gaat om veel geld. Als er sprake is van veel geld dan wordt de waarheid makkelijk verdraaid.

   DOORNROOSJE says:

   Ok, maar geldt dan toch niet alleen voor pfizer maar voor alle coronavaccins? Dus je kan het risico nemen of niet, ja toch?De keus is aan jou.

  Batman says:

  Vergis ik me of hebben Astra Zeneca en Johnson&Johnson/Janssen precies dezelfde bijwerkingen? Als dat klopt, waarom worden zo veel kritieken geleverd op Astra Zeneca (ook in het nieuws) i.v.m. trombose terwijl Johnson&Johnson/Janssen nooit (ook in het nieuws) in negatieve zin wordt genoemd?
  Het is nu bekend dat Duitse wetenschappers de oorzaak van het bewuste probleem vast hebben gesteld. Bovendien beweren ze dat die twee vaccins kunnen worden gemodificeerd zodat het probleem binnenkort niet meer bestaat. Waaroon zouden dus honderdduizenden mensen die twee ‘defecte’ vaccins moeten krijgen?

   DOORNROOSJE says:

   Omdat ze die massaal hebben ingekocht, kost veel geld dus

   Batman says:

   Het vaccinatieprogramma wordt door de hele samenleving betaald, door de burgers dus. Als een aantal burgers vanwege een fout gedescrimineerd worden (daar gaat het om) moet de samenleving dat fout goed maken en extra betalen.

  DOORNROOSJE says:

  Nou, niet alleen in die leeftijdsgroep hoor, mn moeder is 92 en valt in de wet wlz, moest dus worden geprikt door de huidarts en die heeft….. je raad het al, alleen astra zeneca. Nou, we hebben bedankt en ben met haar na een afspraak gemaakt te hebben, gewoon naar de ggd gegaan met taxibus en daar kreeg ze pfizer

   DOORNROOSJE says:

   Sorry huidarts moet zijn huisarts, typefoutje 😂

  Phoebe says:

  Als je (vooralsnog) niet ingaat op de vaccinatie-uitnodiging, krijg je soms na een paar weken een telefoontje en wordt je een tweede kans geboden. Als je zegt dat je nog steeds niet wilt, krijg je als antwoord dat zij geen enkele melding van een bijwerking hebben gekregen.
  Een paar onderzoekers hebben een grote groep mensen (drie maal 1000) uit alle lagen van de bevolking onderzocht op antistoffen.
  Wat bleek, dat een percentage antistoffen in het bloed heeft, wat zorgt dat zij niet of nauwelijks ziek zullen worden.
  Sanquin doet dit inmiddels ook en het aantal mensen dat antistoffen heeft, stijgt per week.
  Van een dierenarts leerde ik dat hij pups en kittens eerst onderzoekt op antistoffen (dat heet titeren) zodat zo’n diertje niet onnodig een inenting hoeft te krijgen. Of pas in een later stadium.
  Ik ben geen antivaxxer, noch een complotdenker, maar de voorlichting omtrent de diverse vaccins, vind ik niet goed. Het is mij te optimistisch allemaal. In Japan zijn ze nu bang voor een Olympische variant, omdat straks sporters uit veel landen bij elkaar komen en alle varianten zich dus kunnen vermengen. Helpen die vaccins daar nog tegen? Geen mens die het nu weet.