Bescherming coronavaccin

Hoelang na het zetten van het coronavaccin bent u beschermd?

Het vaccineren gaat in een rap tempo door in Nederland. Inmiddels zijn er al meer dan 6 miljoen prikken gezet. Maar nu ook steeds meer mensen de tweede prik van het coronavaccin hebben gehad, rijst de vraag: hoe snel bent u na die tweede prik beschermd tegen het coronavirus? 

1 prik is niet genoeg

De collega’s van RTL Nieuws kregen deze vraag ook binnen en legde hem voor aan vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen. Zij legt uit dat bij de meeste coronavaccins vanaf 3 weken na de eerste prik de eerste tekenen van bescherming al zichtbaar zijn. “Dat is dan nog niet voldoende, maar de bescherming neemt daarna verder toe en wordt versterkt door de tweede vaccinatie”, aldus Huckriede tegen RTL Nieuws.

Effectiviteit coronavaccins

Elk coronavaccin heeft een percentage van werkzaamheid, hoe effectief een vaccin is. Bijvoorbeeld bij het vaccin van Pfizer gaat dit om een bescherming van 95 procent. Dit houdt in dat het vaccin voor 95 procent effectief is in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. In een groep van 100 mensen betekent dit dat 95 mensen uit die groep geen coronaklachten krijgen. Als ze na vaccinatie toch het virus oplopen, dan worden ze er minder ernstig ziek van. En al ligt het effectiviteitspercentage lager, het voorkomt in veel gevallen, dus bij alle vaccins, een ziekenhuisopname en ernstig ziek worden.

Bescherming verschillende vaccins

In Nederland wordt gevaccineerd met verschillende coronavaccins. Dat betekent ook dat de beschermingsgraad per vaccin verschilt en ook het moment waarom het vaccin maximaal beschermt tegen het coronavirus. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het CBG, houdt onderstaande gegevens aan.

 • Het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. De laatste prik krijgt u minimaal 3 en maximaal 6 weken na de eerste prik. 7 dagen na de laatste prik bent u maximaal beschermd. In het geval van Pfizer beschermt het vaccin voor 95 procent.
 • Het vaccin van Moderna bestaat ook uit 2 prikken. De tweede prik krijgt u 28 dagen na de eerste prik. Vanaf 14 dagen na de tweede prik van Moderna bent u maximaal beschermd. In het geval van Moderna gaat het om 94,1 procent.
 • Bij het AstraZeneca-vaccin krijgt u ook 2 prikken, met 4 tot 12 weken ertussen. Vanaf 14 dagen na de tweede prik met AstraZeneca bent u maximaal beschermd. In het geval van AstraZeneca is de werkzaamheid 60 procent wat betreft het oplopen van Covid-19, maar meer dan 90 procent bij het voorkomen van ziekenhuisopname.
 • Bij het Janssen-vaccin krijgt u maar 1 prik. Vanaf 14 dagen na die prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. In het geval van het Janssen-vaccin gaat het om 66 procent en ook weer veel hoger bij het voorkomen van ziekenhuisopname.

Duur bescherming

Over de duur van de bescherming van de coronavaccins is nog niet veel bekend. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Bent u benieuwd wanneer u aan de beurt bent voor het vaccin? Kijk op de website van het RIVM.

(Bron: RTL Nieuws, RIVM, CBG, dokter Ted van Essen)

Geef een reactie

Reacties (10)

  MarydG says:

  Dank voor de duidelijke uitleg.
  Ik mis hoe het precies zit, nà een COVID-19 besmetting en het feit dat dan één prik genoeg is.

  Carola says:

  AstraZenica,
  Op de website van RIVM staat een effectiviteit van 60-80 % na de tweede inenting.
  Het vermelden van 60%, zoals dat in jullie berichtgeving gebeurt, brengt een hoop onnodige onrust.
  Daar zit niemand op te wachten

   dragon says:

   Hoezo onrust?
   Wil jij ook liever dat er gelogen wordt?
   Liegen kan je beter aan de 3 WIJZE mannen in den Haag overlaten.

   Espelsje says:

   Nee Dragon….. het lijkt me beter om op types zo als jij te vertrouwen. Ook een fan van de Braziliaanse wijze man denk ik?

  Corona Prik says:

  Hoe lang beschermd? Ze weten het gewoon niet. Wel dat je voor zoveel procent niet ziek wordt.
  Helaas wordt lang niet alle informatie vrijgegeven. Straks voor weer een volgende prik? Elk jaar weer?
  Net zoals bij de griepprik?
  Alles is totaal onzeker. Ook als je na een paar jaar vreemde klachten krijgt? Over het testen is men zeer vaag.
  Op duizenden? Wie, wat en waar? Voor geld? Wie zijn al die enthousiaste proefkonijnen?
  Hier wordt in praat programma’s nooit over gesproken. Alleen in termen van: op basis van vertrouwde testgegevens?
  Men vertelt niet in cijfers hoeveel Nederlanders niet een prik willen. Je hoort op TV alleen maar mensen praten over
  vaccineren, vaccineren (is dit indoctrineren?) Echt onderzoek naar de werkelijk oorzaak van deze pandemie, daar wordt niet meer over gesproken.

   Hans47 says:

   Waarom schrijft u, corona prik, anoniem? u weet dat u onzin uitkraamt van complot denkende mensen en u durft daarom niet onder eigen naam te posten? Kan nog steeds niet begrijpen dat redacties van dit soort sites, facebook Google en noem maar op anoniem posten toelaat!

   dragon says:

   Wat zegt “Hans47″nou helemaal,
   Het is trouwens niet toegestaan om persoonlijke zaken aan te halen,
   De redactie weet wie wie is, en kan daarop reageren.

   Nu ter zake: Ik ben het helemaal eens met “Corona Prik”
   Iemand die z’n nek durft uit te steken, is nog geen complotdenker.
   ik schreef eerder: Liegen kan je beter aan de 3 WIJZE mannen in den Haag overlaten.
   Maar je eigen mening hierover zeggen, moet kunnen.
   Al is dat niet de mening van de massa.

  Holiday420 says:

  Waarom bij de een 2 prikken en bij de andere 1 prik.
  Waarom de een bewaren bij – 70 graden en de ander gewoon op kamertemperatuur.
  Waarom worden de testuitslagen geheim gehouden.
  Waarom wordt er niet verteld hoeveel IC patiënten er overlijden.
  Waarom is er geen griep meer of komt dit beter uit voor de corona cijfers.
  Waarom hoor ik nooit de cijfers van negatief geteste corona mensen.
  Kortom kom eens met eerlijke cijfers en hou op met iedereen bang te maken.
  Corona is een griep, weliswaar een dodelijke griep, maar we komen hier niet meer van af, dus laten we gewoon doorgaan met alles en zorg dat de corona patiënten een hele goede zorg krijgen.

  madeliev says:

  Corona krijgen we niet onder controle als we de voorzorgsmaatregelen opheffen, als we gewoon doorgaan met alles. Dan zijn we niet in staat om al die mensen die besmet gaan worden én erg ziek worden de goede zorg te verlenen, in het ziekenhuis niet én thuis niet.
  De maatregelen hebben juist voorkomen dat er miljoenen in Nederland ziek zouden worden door Corona besmetting.

  Misschien eens kijken op facebook / Corona patiënten met langdurige klachten / ? waar inmiddels meer dan 20.000 mensen zich hebben aangemeld vanwege ernstige en langdurige corona klachten. Die bij elkaar herkenning zoeken omdat ze niet gehoord worden, want de omgeving roept; het is toch maar een griepje?

  Jonge mensen hoor, geen oudjes. Uitgerangeerd, uitgeblust, al een jaar ziek thuis zitten, ex zorgverleners die Corona hebben opgelopen tijdens hun werk, studenten, jonge werkende vrouwen en mannen etc. die maar moeten zien hoe ze zich redden terwijl ze dood- en doodmoe zijn, pijn hebben etc. Mensen die we nodig hebben om de economie draaiende te houden.

  Corona is niet alleen dodelijk, maar het gaat veel verder, geeft vooral schade aan de algehele gezondheid. Corona is niet te vergelijken met een griepje, waar je met pakweg 3 weken vanaf bent. en weer gewoon kunt leven.

  Het enige antwoord is vaccinatie. Desnoods elk jaar.

  Joseph001 says:

  In die Corona tijden en met al die Corona vaccinaties ( al types ! ) met absoluut geen enkele coronavaccin zijn we beschermt .
  Het enige verschil tussen al die tot nu toe bestaande vaccine types is het dat slechts ene tijdelijk ietsjes meer effectiever in Corona verspreiden dan andere is.
  Vaccinatie is het slecht een zogenaamde remmer om Corona zich te verspreiden en tijdelijke groepsimmuniteit te krijgen, zodat onze zogenaamde geleerde deskundige medici nieuwe en verdere effectievere vaccin zullen kunnen uitvinden …etc.
  Geen enkele type van aanwezige vaccinatie bied zekerheid dat Corona elimineren kan een garantie dus voorlopig is ..