vaccinatie-afspraak

Hoe zit het? Kan iemand wachten met het maken van een vaccinatie-afspraak?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kan iemand wachten met het maken van een vaccinatieafspraak?

Afspraak maken

Het vaccineren tegen het coronavirus is in volle gang. Misschien bent u al gevaccineerd, of heeft u recent een oproep gehad. Als u de prik wilt ontvangen kunt u hiervoor een afspraak maken bij de GGD.

Geen garantie

Maar wat als u twijfelt of u de prik wel wilt? Kunt u in dat geval wachten met het maken van een afspraak? RTL stelt deze vraag aan een woordvoerder van de GGD. “Op het moment dat je uitgenodigd wordt, is er vaccin beschikbaar”, luidt het antwoord. Dat betekent automatisch dat als u de oproep naast u neer legt en besluit er na een tijdje pas een afspraak te maken, het niet zeker is of er op dat moment een prik voor u is. “Als je pas maanden later belt voor het maken van een afspraak, zal er gekeken worden naar de situatie op dat moment. We kunnen niet garanderen dat je dan helemaal vooraan in de rij mag plaatsnemen. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins op dat moment.”

Afspraak maken nog mogelijk?

Als u denkt dat u de prik uiteindelijk toch wilt, kan het handig zijn om niet te lang te wachten met een prikafspraak maken. Uw recht op het maken van een afspraak vervalt trouwens niet als u even wacht. Iedereen die een uitnodiging heeft gehad, komt dit toe, ook als u besluit er (voorlopig) geen gebruik van te maken.

Conclusie:

“Kan iemand wachten met het maken van een vaccinatie-afspraak?” is de vraag die centraal staat in deze editie van Hoe zit het? Het antwoord is ja, maar er kleven mogelijk wel consequenties aan. Dat u een afspraak kunt maken, betekent dat er een prik voor u beschikbaar is. Het is niet zeker of deze prik er nog is als u de uitnodiging een tijd lang onbeantwoord laat. Mogelijk moet u dan weer een tijd wachten voordat u aan de beurt bent.

(Bron: RIVM, VWS, GGD, RTL)

Geef een reactie

Reacties (10)

  melsen says:

  Wat zijn de gevolgen als mensen die aan de beurt zijn en er lang mee wachten, voor de mensen die nog geen uitnodiging hebben en graag willen moeten zij door deze twijfelaars langer op hun beurt wachten zou dit heel oneerlijk vinden.
  Ik wil zo graag maar ben 68 en waarschijnlijk pas eind April.
  M.V.G. S ten Brink

   johanna78 says:

   Hoezo langer op de beurt wachten, daar is geen sprake van. Als u aan de beurt bent krijgt u een uitnodiging van de GGD en telefonisch wordt dan een datum vastgesteld. Mensen die twijfelen bellen simpelweg niet voor een afspraak m.a.w. het levert geen vertraging voor u op.
   Ik heb alle respect voor mensen die twijfelen of de afspraak annuleren. Het is een experimenteel vaccin en het is te begrijpen dat niet iedereen staat te juichen om een prik te krijgen met AstroZenica of Pfizer. Steeds meer mensen willen het Janssen vaccin omdat dat gemaakt is met oude technieken waarmee veel ervaring is.

  mare says:

  dag, ik zou heel erg graag het Janssen vaccin willen. Hoe pak ik dat dan aan. Ik ben 74, cara patiënt en heb nog geen uitnodiging gehad

   Maur1 says:

   Hoi Anne,
   Vraag van n astma-patiënt:
   Wat is de reden dat je t Janssen zou willen krijgen?
   Heb je ergens iets gelezen?
   Voor zover ik weet kun je trouwens niet kiezen. We zijn gewoon in groepen ingedeeld wat op zich wel logisch is want ze moeten gewoon n keuze maken.
   Ik ben jaren geleden gestopt met de griepprik omdat ik ieder jaar meer bijwerkingen kreeg en op gegeven ogenblik liep t echt de spuigaten uit.
   Ik zit niet bepaald te wachten dus op die Corona-vaccinatie, maar ik snap wel dat t nodig is om met zijn allen weer onbezorgd en zonder restricties te kunnen leven.

   johanna78 says:

   Ik wil ook het Janssen vaccin en vraag me af hoe ik dat moet aan pakken. De vaccins van Pfizer en Zeneca zijn me te experimenteel en het vaccin van Janssen is gemaakt met bekende technieken. Mijn uitnodiging (Pfizer) heb ik bij de GGD geannuleerd en ik wacht tot dat er gevaccineerd gaat worden met het Janssen vaccin. Dan bellen voor een afspraak.

  brownier says:

  Met alle onduidelijkheid over het Astra Zenica vaccin kan ik me voorstellen dat iemand wil wachten
  Gisteren bericht dat uit nieuw onderzoek gebleken is dat het vaccin beter werkt dan eerst gedacht, vandaag bericht dat test waarschijnlijk onjuist is geweest.
  Test gedaan door AZ zelf ( slager die zijn eigen vlees keurt). Dit ondermijnt het vertrouwen in het AZ vaccin nog verder
  Als ik zou mogen kiezen wil ik ook geen AZ vaccin naar liever een andere vaccin.
  Ik wacht nog wel even…..

  Merel Olij says:

  Hallo allemaal
  En hoe zit dan als er je tweede gaat halen en het nog onzeker is op de tweede locatie of daar de vaccins zijn voor de dattum die geplant staat ,want me moeder zou op tien april der tweede krijgen maar dat is nog erg onzeker op die locatie

  Marchispa says:

  Vrij onverwacht kreeg ik een uitnodiging voor de AstraZeneka vaccinatie. Ik dacht buiten de groep te vallen omdat ik in januari 65 jaar was geworden.
  De datum was geen probleem en het was gewoon bij de huisarts.
  De 2e uitnodiging die meteen kwam is echter op 15 Mei, de dag dat wij op vakantie gaan ( in Nederland) met al onze honden.
  Gebeld met de huisarts of ik een week eerder kon, maar nee, bij AZ ontvangt de huisarts op de afgesproken datum de vaccins en niet eerder of later.
  Het enige dat wel kan is eerder op de dag komen, zo vroeg mogelijk.
  Inmiddels is het bijna vier weken geleden dat ik de 1e vaccinatie heb gehad en heb ik nog steeds een bult ( kleiner wordend) op de prikplek. Pas een week na de vaccinatie begon de prikplek dik te worden , te jeuken en kreeg ik rode uitslag rond de plek die zich steeds verder uitbreidde. De roodheid is weg, het bultje nog niet helemaal.
  Vorig jaar bij de griepprik had ik een soortgelijke reactie, maar dat was de volgende dag al en duurde maar een paar dagen.
  Eigenlijk wil ik geen 2e vaccinatie, zeker niet op de dag van vertrek, maar ik heb, behalve niet gaan, geen andere keuze.

   kristien12 says:

   Lijkt me ook niet handig op de dag van vertrek want de bijwerkingen zijn ernstig zag ik bij diversen en zelfs bij een lief bejaard familielid, koorts en beroerd. Ik snap ook niet dat alles zo op tijd en gecontroleerd moet gaan. Wat maakt een week later nou uit. Het is een proefexperiment dus daar zal het wel mee te maken hebben. Kijken hoe en wie er ziek worden. Ik ga pas als ik alles er over weet. Ik volg de verslagen vanuit het binnen en buitenland met vrienden en artsen. Ik wacht dus nog een jaar en velen met mij. Ik wens je veel wijsheid en volg je gevoel.

  Sassievl says:

  Zo makkelijk is dit niet.Ik moet me binnenkort laten vaccineren bij de huisarts,dit gebeurd in een sportcomplex op 1 zaterdag.Nu wil het geval dat ik op woensdag voor mijn ziekte een spuit moet zetten die mijn weerstand een aantal dagen flink verminderd.Mijn behandelend specialist heeft me geadviseerd dat er tussen mijn spuit en de Corona vaccinatie minstens 5 dagen moeten zitten,Dus contact met huisarts gezocht en kreeg als antwoord we vaccineren alleen die zaterdag.Ggd gebeld ,we kunnen niets voor u doen of inplannen voor een vaccinatie omdat u onder de huisarts valt.Dus ik kan geen kant op en sta dan te boek als vaccinatie weigeraar terwijl ik dat niet bent.