coronaprik

Hoe zit het? Is de kans op bijwerkingen kleiner na de 2e coronaprik?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: is de kans op bijwerkingen kleiner na de 2e coronaprik?

Bijwerkingen onder vergrootglas

De bijwerkingen van de coronavaccins houden de gemoederen bezig. Zo zou het AstraZeneca-vaccin trombose veroorzaken, waardoor er al eens wordt gestopt met het toedienen van dit middel. Het pas in gebruik genomen Janssen-vaccin krijgt meteen dezelfde kritiek, waarna ook hiervoor een prikstop wordt ingesteld. Inmiddels worden beide vaccins weer gebruikt, maar de eventuele bijwerkingen liggen nog altijd onder een vergrootglas. Bijwerkingencentrum Lareb stuurt daarom elke week een update over de kwalen die zijn gemeld naar aanleiding van vaccinatie.

Bijwerkingen na 2e prik

In 1 van de uitgebrachte weekoverzichten wordt ingegaan op de kans op bijwerkingen na de 1e en 2e prik. Ontstaan dit soort klachten bijvoorbeeld minder snel na een 2e prik, omdat het lichaam door de 1e prik al een beetje heeft kunnen wennen aan de stoffen uit het vaccin? Heel stellig kunnen ze hier bij Lareb nog niet over zijn, vertelt directeur Agnes Kant. “We doen hier nu onderzoek naar.” Volgens Kant is het niet duidelijk wanneer Lareb de eerste resultaten van dit onderzoek zal presenteren.  Van de 4 vaccins die nu zijn goedgekeurd moeten er 3 2 keer worden ingespoten voordat iemand maximaal beschermd is. Alleen in het geval van Janssen is 1 prik afdoende.

Bijsluiters

Hoewel het nog niet met heel veel zekerheid te zeggen is of een 2e prik doorgaans meer of minder bijwerkingen veroorzaakt, kunnen de bijsluiters al wel wat duidelijkheid verschaffen. “Na de 2e vaccinatie met het vaccin van Pfizer/BioNTech ervaren meer mensen bijwerkingen, blijkt uit de bijsluiter. Deze bijwerkingen kunnen ook heviger zijn dan bij de 1e vaccinatie. Het gaat hierbij vooral om klachten zoals koorts. Deze klachten ontstaan meestal op de dag van vaccinatie en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Ook na de 2e vaccinatie met het vaccin van Moderna lijken er meer bijwerkingen te zijn in vergelijking met de 1e vaccinatie”, staat er op de website van Lareb. Bij AstraZeneca is juist het tegenovergestelde te zien: na prik 1 treden doorgaans meer bijwerkingen op dan na de 2e prik. Het is dus afhankelijk van het vaccin of de 2e prik – voor zover bekend- voor meer of minder bijwerkingen zorgt dan prik 1.

Veelgenoemde bijwerkingen zijn pijn op de prikplek, spierpijn, hoofdpijn, pijn in gewrichten, vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen als trombose komen niet vaak voor.

(Bron: Lareb, NOS, RIVM, CBG)

Geef een reactie

Reacties (43)

  zeiler says:

  In amerika zijn er steeds meer mensen die de 2e Pfizer prik niet willen vanwege de bij werkingen, oa gordelroos treed vaak op.

   maxwout says:

   Mensen die gordelroos krijgen na inenting van een vaccin krijgen dat omdat het afweersysteem wordt geprikkeld. Zij zouden dat hoogstwaarschijnlijk ook hebben gekregen als zij besmet zouden zijn door het coronavirus of welk ander virus of andere ziekte dan ook die het afweersysteem triggert. Hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je gordelroos krijgt.

   zeiler says:

   Als je afweersysteem/immuunsysteem geprikkeld wordt, gaat het werken en zorgt het dat je niet ziek wordt , dus geen gordelroos krijgt (en ook geen corona). Tenzij je immuunsysteem niet goed werkt of onderdrukt wordt (in dit geval door het vaccin).

  Heer Bommel says:

  Ik ben na de eerste AstraZeneca vaccinatie ruim 6 weken af en toe enigszins duizelig geweest en had en heb nog steeds lichte oorsuizingen.
  Het een hoeft met het ander niets te maken te hebben, maar het begon 10 uur na de vaccinatie.

   daaniam says:

   Komt dat je evenwichtsorgaan getriggert is.

   Brien says:

   Idem
   Ook rode/blauwe plekken op armen en benen sindsdien. Wil tweede daarom niet maar dat gaat nog een klus worden
   Weigeraars is nu wel Pfizer aangeboden.
   Ik ben geen weigeraar maar heb veel teveel bijwerkingen bij AstraZeneca

  Kees Oosthopje says:

  Heb 17 februari eerste prik astrazeneca gehad veel hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en algehele malaise.
  Ook onderhuidse bloedingen en blauwe en paarse plekken op onderarmen en onderbenen. Na 5 dagen diaree en begin maart bloed in mijn ontlasting.
  Toen daarna darmonderzoek gehad allemaal rode plekken te zien en ontstekingen. Tweede prik mocht ik iets meer gaan halen van specialist. Nu nog steeds niet in orde gaat gelukkig wel iedere dag stukje beter maar diaree nog niet helemaal over. Spierpijn en hoofdpijn ook nog niet helemaal over. Wel nog iedere dag zwaar vermoeidheid. Ben 63 jaar en adviseer dat vergif van astrazeneca niet meer te nemen.

   Brien says:

   Lijkt wel mijn verhaal helaas.
   Wil tweede daardoor niet.
   Gaat nog een klus worden om andere te krijgen dan
   Weigeraars krijgen nu zonder probleem Pfizer
   Zuur.
   Wil niet voor maar 60 % beschermd zijn maar ook niet weer deze ellende.
   Lastig dilemma

  Spooky says:

  , goedeavond ik ben van 1956 Heb 10 april een brief voor Astra Zeneca gekregen maar niet gehaald . Want er is een stop er onder?? Maar leest ook dat een vrouw van 65 iets is overkomen . Mijn vertrouwen er in nul. Maar goed vandaag over nieuw een op roep gekregen ??? Schets mijn verbazing . Weer het zelfde vaccinatie merk?? Snap dit niet echt want kom je de eerste keer niet !!!!!! Dan geldt dit voor nu ook . Dat geld ook voor die huis arts . Waar het bij moet die snap ik ook niet !!! Weet alleen dat ik niet bang ben voor de prik maar wel voor het vaccin . Onder de zestig helemaal niet en zelfs een andere bv pfeiser . Mijn vriendin 67 . Ook pfeiser . En ik dit???? Duidelijk antwoord is er niet bestaat ook niet vindt ik . Ben bijna 65 en daar wordt dan geen andere voor geschreven . Dus wantrouw ik dit want gelijke monniken gelijke kappen . ?? Toch . Het had voor elke leeftijd gestopt moeten geen onderscheid Er zijn andere iedereen een vaccinatie dat willen ze toch . Nou geef dan een andere aan deze leeftijds groep ook . Dat is beter en eerlijke voor deze . Groep . Hoop iets positief te horen want woest op het rivm ben ik al .

  Indy16122012 says:

  We leven in een vrij land, maar worden gedwongen om vanaf 60 jaar (ik ben 65) Astra Zenica als vaccin te nemen of anders onbeschermd af te wachten zelfs nu alle regels versoepeld worden.
  Ik ben vanaf het begin van de pandemie heel voorzichtig geweest, heb alle regels zorgvuldig nageleefd, zie m,n kleinkinderen zelden, alleen wanneer het buiten kan en blijf op afstand hoe moeilijk dit ook is.
  Heb een trombose verleden, met een zeer lange tijd te gaan voordat de bloedwaarden veilig genoeg waren om weer mobiel te kunnen worden.
  Onbegrijpelijk, popconcerten, voetbalwedstrijden, vakanties ze doen er alles voor om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen maar onze groep mensen die dolgraag een ander vaccin wil laten ze links liggen.
  Ook wij hebben altijd gewerkt (zelf kom ik uit de zorg) en dus belasting betaald.

  Hondjes says:

  Ik heb mijn eerste vaccinatie van astrazeneca gehad ben 3 dagen zo ziek geweest hoge koorts ik weet er zelfs niets meer vanaf ik heb ik heb 3 dagen op bed gelegen ben zelfs mijn mijn bed niet uit geweest zelfs niet naar de wc geweest ik schijn wel te hebben gedronken maar ik weet er niets van nu moet ik volgende maand weer zie er tegen op

  GGreen says:

  Heb gisteren de 1st Pfizer prik gehad. Inderdaad beetje pijn rond de prikplek maar verder geen koorts of malaise gevoel. Wel heel er blij dat-ie erin zit, en over 5 weken dus de 2de. Ben 67, sportief, gezond en gebruik nu alleen 4dgs 1000mg paracetamol omdat ik 2 weken geleden op de racefiets door een auto ben geschept die geen voorrang gaf en op gas trapte. 8 ribben gebroken, maar ik liep gisteren voor de prik alweer erg goed en alleen slapen beetje lastig. Na de Pfizer prik, het kan toeval zijn, heb ik nu veel meer spierpijn en gewrichtspijn in het gebied waar ik de schade opliep. Mogelijk dat die prik dit soort pijn versterkt. Misschien over een paar dagen wat beter. Na 1 dag lijkt de pijn in schouder en ribben al ietsje gezakt, al is het nog maar weinig. Straks maar een flinke wandeling maken voor de doorstroming, hopelijk helpt dat wat. Voel me verder prima, maar zal nog wel wat weken met het ribbenprobleem rondlopen alvorens weer gefietst kan worden. Hopelijk voorbij tegen de tijd dat de 2de prik wordt gezet Toch erg blij met het updaten van mijn immuunsysteem door die prikken.

  H H J says:

  Ondanks dat ik 48 jaar ben heb ik vijf dagen geleden de eerste prik Astrazeneca gehad. Het was een vaccin dat klaarlag voor een afgebelde afspraak en dat door de vakantie van twee 60+ers -die voorrang op mij hadden- bleef liggen.
  Er is een aantal redenen waarom ik dit vaccin heb genomen, waarondera:
  – Met dit vaccin ben ik minimaal 4 weken eerder voor ongeveer 70% (domusmedica.be) beschermd voor mezelf en mijn omgeving door de eerste prik dan wanneer ik zou wachten tot een afspraak vanaf half juni ‘21,
  – De bijwerkingen van vectorvaccins (Astrazeneca en Janssen) op langere termijn zijn bekender dan de redelijk nieuwe mRNA-vaccins (Pfizer/BioNTech, Moderna) waarvan nog afgewacht moet worden of, en zo ja, welke bijwerkingen het geeft en hoe vaak ze vóórkomen (frequentie),
  – In het buitenland (België va 41jr, VK va. 40jr, Dsl va. 18jr) wordt mijn leeftijdsgroep er ook op grote schaal mee geprikt.

  Van de prik heb ik twee dagen koorts gehad en één dag stevige hoofdpijn. Na drie dagen kon ik weer gewoon gaan werken.
  Dat heb ik graag over voor de bescherming tegen ernstige COVID voor mezelf en anderen en voor het weer laten draaien van een ‘gewone’ samenleving, al stelt het me gerust dat de tweede prik met Astrazeneca minder bijwerkingen schijnt te geven dan de eerste.

  Lodaline says:

  @heer Bommel….Ook ik heb sinds 3 a 4 dagen na de Pfizer prik oorruisen tot nu dat is 4 weken!!
  Erg verontrustend. Ook zeer lichte hoofdpijn die wel een dag overstaat soms, maar meteen bij t opstaan merkbaar is. Ik neem GEEN 2de prik op 25 Mei. De bijwerkingen zouden bij Pfizer heftiger zijn dan Astra Z. Volgens info Lareb. Beste lezers meldt uw zeldzame bij werkingen op de site van het Lareb.
  Wat ik erg mis bij deze organisatie is dat ze geen onderscheid maken tusen 1ste week bijwerkingen en die veel langer blijven. Juist dat zijn de waardevolste gegevens. Blinde vlek van deze org. Erg jammer wel.

   Lodaline says:

   P.S. een journalist zou hier eens geintresseerd in moeten worden. Als er geen onderscheid is te zien op de site van zeer korte en langer aanhoudende klachten, wat is dan de infowaarde voor de bezoeker van de site van Lareb. Men wil toch achterhalen of meer mensen veel langer de zelfde klachten houden. Hoop dat Max zelf dit item leest en er aandacht op werpt.

   Het-is-maar-een-mening says:

   Wanneer u geen 2e vaccinatie neemt/heeft genomen bent u dus onvoldoende beschermd. De gevolgen van covid lijken.mij heftiger dan tijdelijk hoofdpijn

   Vraag is.. wanneer we gaan voor de jaarlijkse griepprik en daar niet lekker van worden, accepteren we het wel… waarom nu niet?

   Hendrik W says:

   Ha Lodaline, nog steeds last van oorsuizen? Wordt het minder?

  Hondjes says:

  Na mijn eerste inenting met astrazeneca ben ik drie dagen zo ziek geweest dat ik van die drie dagen niets meer kan herinneren zaterdag gezet dinsdag avond kwam ik mijn bed weer uit ben nog weken moe geweest 25 juni moet ik er weer 1 halen zie er als een berg tegen op was zaterdag nog naar de wc geweest om te plassen daarna niet meer ik schijn wel gedronken hebben maar kan me er niets van herinneren moest gelijk daarna van mijn huisarts bloed laten prikken in verband met me nieren nou op na de volgende hoop dat er niet zo ziek van word kan me van die dagen niets meer herinneren

   daaniam says:

   Komt dat je evenwichtsorgaan getriggert is.

  Vankootenniekerk says:

  Ik lees niet bij de belangrijkste bijwerkingen van Astra, de bijwerking van benauwdheid en reageren van darmen (darmkrampen). Herkennen anderen dit?

  Ansje59 says:

  Ik heb de 1e pfizer prik gekregen, in eerste instantie nergens last van maar toen kreeg ook ik last van harde oorsuizingen, draaiduizeligheid, grote vermoeidheid. Nu al twee weken last van en nog geen verbetering, twijfel enorm over de 2e vaccinatie.

   daaniam says:

   Komt dat je evenwichtsorgaan getriggert is.

   Hendrik W says:

   En Ansje, nog steeds last van oorsuizingen?

   Lodaline says:

   Niet doen! Ik heb de huisarts verteld dat ik 4 weken oorsuizen wel genoeg vond. Huisarts deed de ‘ Eliza ‘ test om afweer corona te testen. 1,1 was voldoende volgens ref schaal. Ik had 19.6 !!!! Ik hoef de 2 de prik daardoor niet. Probleem erbij. Ik krijg geen stempel van ggd. Onrechtvaardig! Ik ben na 1 prik beter of net zo beschermd dan 2x prikkers. Oorsuizen: helaas na verdwijnen na 5 weken , weer terug. ( Wel lichter) weer huisarts gebeld. Die zegt dat het maanden kan duren maar gelijdelijk verdwijnt. En dat het probleem bekend is. …Nou bij mij niet en niemand!! Wordt het stilgehouden? Waarom kan ik nergens wat erover lezen op het net? Mevrouw….neem geen 2 decprik. Bijwerkingen Pfizer zijn stetker na 2de keer. ( Staat op web Lareb) ….vraag uw arts u ook te testen op reeds voldoende weerstand. P.S. Er wordt gewerkt aan mogelijkheid dat de huisarts zelf een stempel of verklaringmag afgeven met zelfde geldigheid als van de rivm- ggd…..

  Weideclan says:

  Ik ben nooit positief getest alleen maar negatief. Maar ik was zeker dat ik in maart 2020 besmet ben geweest maar toen was testen niet aan de orde. Nog steeds klachten met kortademigheid dus huisarts besloot bloed te laten testen op antistoffen. Ik kreeg netjes de uitslag van zhs met uitleg. Indien de waarde van wat ze testen (geen idee wat het is) 0,9 of lager is zijn er geen antistoffen. Indien de waarde ligt tussen de 0,9 en 1,1 is het dubieus en boven de 1,1 is positief op antistoffen. Mijn waarde was 19 en nee, geen komma vergeten dus duidelijk besmet geweest en na 14 maanden nog steeds aanzienlijke hoeveelheid antistoffen. Op 20 mei 1ste AZ laten zetten en de volgende dag flinke koorts (39.4) en de dag daarna alles weer normaal. Mijn immuunsysteem werkt dus goed. Jammer dat zoveel mensen op basis van eigen ervaring adviseren geen AZ of Janssen te nemen. Ieder mens is anders maar sociale media maken veel kapot. Op basis van mijn ervaring ga ik gerust een tweede halen van AZ maar dat moet ieder voor zichzelf beslissen. Denk zelf na en beslis dan maar laat je niks aanpraten op basis van iemands individuele ervaringen, negatief of positief

  daaniam says:

  Als je duizelig bent (heb ik 2 weken dagelijks gehad) komt dat doordat het virus het evenwichtsorgaan heeft getriggert.

   daaniam says:

   Plak eens een euro op de plek, hij blijft alleen maar daar plakken.
   We hebben er 3 man geprobeerd

   Marie 44 says:

   Zou dat nog overgaan dan? Ok heb er ook last van na 1e prik moderna en durf eigenlijk niet meer voor de 2e..

  Proefkonijn says:

  Ik heb gister de 2e Pfizer gehaald. Bij de 1e alleen pijn op de prikplek, maar nu voel ik mij heel beroerd met koorts. Ik schrik van kans op gordelroos… ik heb corona gehad 9 maanden geleden, en ben al sindsdien geur en smaak kwijt. Oorsuizen had ik al, en is idd veel erger nu. Ik wist niet van de bijwerkingen van de 2e…..

  HDVreugdenhil says:

  Op woensdag 19 mei heb ik mijn 1e vaccinatie gehad (Moderna). Destijds had ik het meest last van een zere schouder en zere plek op de arm waar het vaccin gezet was.

  Gisteren, woensdag 16 juni, mijn 2e vaccinatie gehad. Ik had al van diverse personen opgevangen (die ook Moderna hebben gekregen), dat na de 2e vaccinatie hefterige bijwerkingen mogelijk zijn. Na de 2 vaccinatie was ik hiervoor ook gewaarschuwd… En dat klopt.

  Gisteravond was ik al misselijk en had een beetje last van m’n rug, en vannacht niet heel lekker geslapen. Vanochtend met 38 tot 40 graden koorts wakker geworden. De koorts is gelukkig zo goed als weg, mogelijk nog een lichte verhoging.

  Nu alleen nog last van de heupen, rug en nek, rillerigheid en hoofdpijn.

  Deborah02 says:

  Afgelopen zondag mijn 1e vaccinatie met Pfizer gekregen. De 1e dag alleen een stijve arm, licht nekpijn, maar dat was alles. De 2e dag flink hoofdpijn en spierpijn in de rug, spierpijn en hoofdpijn weg in de avond, maar was erg moe. De 3e dag leek alles weer ok te zijn op lichte spierpijn na, maar de 4e dag voelde ik weer die spierpijn, en koude rillingen, kan niet slapen, voel me erg onbestendig, ook enigszins wat uitslag, kortom, voel me niet echt goed en vermoeid. Mijn man had nergens last van. Ik twijfel ook om de 2e te nemen. Of zou ik Corona gehad hebben zonder het te weten? Ben 2 x negatief getest.

   BassieE says:

   Bij mij de 1e niks geen bijwerkingen. Gisteren de tweede , Astra Zeneca, en vannacht echt ziek geworden met koorts, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn, en inderdaad onbestendig gevoel, opgejaagd.

  Vrouw1960 says:

  Na 1e AZ vaccinatie 2 dagen goed ziek geweest, zag erg op tegen de 2e. Eergisteren geprikt en behalve een beetje moe geen enkele bijwerking!
  Dit schijnt bij veel mensen zo te zijn. (dat geeft moed voor degenen die van de 1e ziek waren en de 2e nog moeten halen).

   BassieE says:

   Bij mij precies omgedraaid. 1e niks. Tweede gisteren, vannacht niet geslapen. Koorts, koude rillingen, extreem moe en hoofdpijn.

  BassieE says:

  Ik heb gisteren, 19 juni 2021 de tweede Astra Zeneca prik gehad. De eerste kreeg ik op 10 april. Van de eerste geen enkele bijwerking gehad.
  De tweede wel. Vannacht niet geslapen, koude rillingen, koorts 39,4, hoofdpijn, spierpijn en enorm vermoeid, zweten.

  Hopelijk is dit binnen 2 dagen weg, voelt als griep, maar je moet er wat voor over hebben.
  Heb reumatoïde artritis , reumagerelateerde longfibrose, pacemaker voor het sick sinussyndroom. Dus maar even voor lief nemen.

  keesje says:

  ik ben 16 april geent met pfijzer nou ik ben van af 19 april behoorlijk ziek moe doodmoe geen energie spierpijn tot jankkes toe ,geen hoofd pijn of koorts, dokter had geen wonder pil , denk ook dat niemand mij geloofde , kon de hele wereld in elkaar slaan , maar na 10 weken pijnlijden ben , ben ik vorige week begonnen aan CHINESE ACUPUNCTUUR, VOOR IEDEREEN DIE DEZE PROBLEMEN HEB, NA CORONA INJECTIE EEN AAN RADER , NU 80 PRO ENERGIE TERUG , PIJN AL NA 1 MAAL 20 PROCENT , MINDER , ZO BLIJ EN GELUKKIG, KEN NU TENMINSTE VAN MIJN NIEUWE KLEIN KINDJE GENIETEN , VAST PAKKEN WAS ONMOGELIJK. NU AL EEN GELUKKIG MENS , MAAR SPIJT DAT DIE CORONA INJECTIE 10 WEKEN MIJN LEVEN VERPEST HEB. NA 2 DE INJECTIE WAS PIJN EN MOEHEID NOG ERGER GEWORDEN.

   keesje says:

   IK HEB OOK REUMATIE,S PIJNEN AAN SPIEREN EN PEZEN EN AANHECHTINGEN LOOP AL JAREN MET DEZE KLACHTEN ,IS FAM. AANGELEGEN PROBLEEM. DUS CORONA INJECTIE IS 10 x ZO HARD BINNEN GEKOMEN .

  Lodaline says:

  OORSUIZEN….lees ook mn reactie op Ansjevan 2 ? Juni en eerdere meldingen van mij.

  Mijn oorsuizen werd minder na 4 weken en 3 dagen …. Wat een stress! 2 dagen voor de 2de prik op 25 Mei pas. Ik besloot de2 de prik juist daarom niet te wagen. Oorsuizen was beduidend minder en soms weg….Na 3 weken kwam het terug. Ik baal!!! Vertelde het de huisarts met vraag of ik een los van de Pfizer prik een verwijzing audiologisch centrum mag krijgen. Tot mn verbazing zei huisarts dat het aan mn vaccinatie lag en dat inderdaat het maanden kan duren , maar wel weg gaat. Ik ben geshockeerd.. .. daar moet dan ook artsen
  en ggd en Lareb al maanden van weten. Nergens heb ik dit vooraf kunnen lezen tot nu aan toe. Ik vind dit verdacht. Ik had me zeer goed ingelezen op langer durende bijwerkingen. Ik heb een brief aan het Parool gestuurd. Geen reactie gekregen. Ik ben géén viruswappie en heb de prik gewild genomen, maar heb er een kater van hoecmijn , ons probleem geen gehoor vind in de media.

  Lodaline says:

  @Hendrik W ….antwoird op uw vraag…Ja .. na verdwijnen oorsuizen na 1ste Pfizer prik d.d. 19 mei, na 5 weken , toch weer licht terug gekomen sinds ong. vorige week. Zie mn uitgebreidere re aan’ Ansje 59′

   Hendrik W says:

   Ha Lodaline, eind april eerste vaccinatie gehad en nog steeds last van oorsuizen. Ik heb wel het gevoel dat het iets minder wordt. Ik hoop dat de huisarts geli jkk heeft en dat het weggaat. Ik vind het behoorlijk irritant. Dank overigens voor je reactie!

  Tientje says:

  Mijn zoon van 32 (altijd super gezond en een frequente sporter) heeft 1 maand geleden 1e vaccinatie van Pfizer gekregen. Helemaal geen last van bijwerkingen gehad en nu pas, na 4 weken, kreeg hij ineens heftige hoofdpijn 7×24 uur, verhoging en totaal geen energie meer. Hij heeft 2 dagen op de bank gelegen en zo goed als niets gegeten en er verschenen er op zijn rug allemaal blaasjes en rode huid. Dit bleek gordelroos te zijn volgens de huisarts. Als baby heeft hij 1x waterpokken gehad en dan schijnt dit virus (hetzelfde als bij gordelroos) nog in je lijf te zitten, in ruste, maar tijdens het inwerken van de Covid-vaccinatie in je lijf slaat dit dan toe en kun je dus gordelroos krijgen. Na de 3e dag ging het een stuk beter. Hoofdpijn en verhoging weg. Alleen de gordelroos zit er nog maar door de goede hygiënische verzorging houdt hij het in toom. Over 4 dagen zou hij zijn 2e vaccinatie moeten krijgen maar weet op dit moment nog niet af dat afgeraden gaat worden door de GGD. Op de site zorgkaartnederland.nl zie ik 89 reacties van anderen die óók gordelroos hebben gekregen na vaccinatie.

  Kaatje49 says:

  10 dagen na 1e Pfizer vaccin gordelroos gekregen. Normaal gesproken heb ik een goede conditie. Sport en gezond eten. Dus waarschijnlijk verminderde weerstand na vaccinatie.

  Huismusje says:

  Gordelroos na de 2e vaccinatie gekregen. Huisarts zei al dat ze opvallend veel gordelroos patiënten zag. Het is vreselijk pijnlijk…