3e coronavaccin voor mensen met afweerstoornis

3e (booster) coronavaccin voor mensen met een afweerstoornis

De 3e coronaprik komt er, maar niet voor iedereen. Op advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen met een afweerstoornis in aanmerking komen voor een 3e vaccin. Wie hiervoor in aanmerking komt, hoeft niets te doen. De oproep valt begin oktober 2021 automatisch op de deurmat. 

Afweerstoornis

De extra vaccins zijn bedoeld voor mensen bij wie de andere 2 vaccins onvoldoende bescherming bieden. Het gaat hierbij om mensen met een afweerstoornis. Dat zijn alle kankerpatiënten, mensen die dialyseren en een niertransplantatie hebben gehad, maar mensen met andere orgaantransplantaties of die een beenmerg- of stamceltransplantatie hebben gehad lopen meer risico. Het gaat naar schatting om 200.000 tot 400.000 mensen van 12 jaar en ouder die onder behandeling zijn van een specialist. Het vaccin wordt alleen aangeboden aan patiënten waarvan de medisch specialisten vermoeden, of weten, dat ze onvoldoende beschermd zijn na de eerdere 2 vaccinaties.

3e prik is een mRNA-vaccin

Voor de 3e prik wordt gebruik gemaakt van het zogeheten mRNA-vaccin. Dat zijn de vaccins van Pfizer en Moderna. Ook al heeft u 2 prikken van AstraZeneca of een Jansen-vaccin gehad, u krijgt als 3e prik een van deze 2 vaccins. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet tot problemen leidt. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de andere vaccins die u heeft gehad.

Uitnodiging in de bus

Wie voor het 3e vaccin in aanmerking komt, krijgt vanzelf een uitnodiging toegestuurd. Deze kunt u begin oktober verwachten. In de uitnodiging staat een speciaal nummer waar u naar kunt bellen voor het maken van de afspraak. Veel van de uitnodigingen worden verstuurd door de ziekenhuizen, dus ze vallen gespreid op de deurmat. U hoeft dus niet te bellen als u geen uitnodiging heeft. Wie er geen krijgt heeft voldoende afweer om het coronavirus tegen te gaan.

Boosterprik voor iedereen?

Of het ooit tot een extra vaccin bij de rest van de bevolking komt, is nog niet zeker. De Gezondheidsraad vindt het voorlopig niet nodig om een zogeheten ‘booster-prik’ te geven. Bij de mensen die nu 2 keer gevaccineerd zijn, werken de vaccins goed. Ze hebben voldoende antistoffen in het lichaam. Wie toch corona krijgt wordt door de vaccins waarschijnlijk minder ziek en voorkomt een ziekenhuisopname.

(Bron: RIVM, Radar, Rijksoverheid, archief)

Geef een reactie