vaccin

Hoe zit het? Kunt u het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kunt u het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

Een andere prik?

Er wordt tot 28 maart niet geprikt met het AstraZeneca-vaccin. Dit omdat er in het buitenland bij sommige gevaccineerden ernstige trombose is ontstaan na de prik. Er moet nu gekeken worden of de trombose en het vaccin met elkaar in verbinding staan, waardoor dit vaccin uit voorzorg niet wordt gebruikt in Nederland. Zodra is aangetoond dat er geen sprake is van een causaal verband kan het vaccin naar alle waarschijnlijkheid weer gebruikt worden. Maar wat als iemand door alle commotie dit vaccin niet meer wil ontvangen? Kan deze persoon dan om een ander middel vragen?

Antwoord van het RIVM

Wij bellen met het RIVM om dit te achterhalen, want deze organisatie coördineert het coronavaccinatieprogramma. De woordvoerder is duidelijk: “als het vaccin weer in gebruik wordt genomen dan kan iemand niet voor een andere prik kiezen. Als iemand de AstraZeneca-prik niet wil, wordt hij of zij dan dus niet gevaccineerd.” Zij geeft aan dat het wellicht mogelijk wordt om aan het einde van de rit, als iedereen die dat wil gevaccineerd is, alsnog de prik naar keuze te halen. Of dit echt zo zal zijn, moet nog blijken.

Conclusie:

Er wordt nu niet geprikt met het AstraZeneca-vaccin, maar zodra dit wel weer kan is het niet mogelijk om te opteren voor een ander vaccin. De overheid bepaalt welk vaccin er toegediend wordt. Als u juist die prik niet wilt ontvangen wordt u dus niet gevaccineerd. Het kan zijn dat u aan het einde van het vaccinatieproces alsnog gevaccineerd kan worden met een ander middel, maar dat is nog niet zeker.

(Bron: RIVM, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (50)

 1. Ceeshm says:

  Wat ik daarvan vind? Om te beginnen verbaast mij de houding van de overheid niet. Wat achter die houding zit is allang geen raadsel meer. Er wordt ons wel meer info onthouden en het optreden van de overheid gaat verdacht veel op dictatuur lijken. Daarin zijn wij afhankelijk van de mate van angst die voor een flink deel is aangekweekt en van maatregelen die al meerdere keren gebleken zijn te berusten op een schrikbarende vorm van onvermogen en willekeur. Eén groepje medici heeft in RIVM verband het lot in handen van de bevolking en iedere medicus die een andere mening is toegedaan dan mijnheer RIVM wordt gedemoniseerd of monddood gemaakt. De RIVM ‘adviezen’ blijken keer op keer te berusten op aannames en achteraf fout. Min. De Jonge wauwelt ze gehoorzaam na en Marc Rutte praat alles gladjes weer glad. Feit blijft, dat wij niets te zeggen hebben over het vaccin dat wij vertrouwen op grond van onnodige schaarste. Manke inkoop en bureaucratie. D66 vrouwtje Kaag met haar coronapaspoort wil zelfs een tweedeling in de maatschappij en zij wil dan ook nog min.pres. worden. Ik houd het met mijn lijf tegen.
  Nu zal ik wel geschaard worden onder de corona ontkenners, maar dat is dan 100% onjuist. IK ONTKEN wel het bestuurlijk vermogen van de overheid en dat zal ook wel weer gevaarlijk zijn als Kaag het voor het zeggen krijgt.

  1. Heer Bommel says:

   U gaat in uw kritiek op het RIVM wel een beetje voorbij aan dat ook in de rest van de wereld ongeveer dezelfde maatregelen worden voorgesteld door soortgelijke instituten. Zouden die dan allemaal ongelijk hebben?

  2. Belastingbetaler says:

   Mee eens. Het klopt helemaal wat u schrijft. Verplicht vaccineren ? Dictatuur heet dat. Ik wens geen troep in mijn gezonde lichaam. En ik wens er niet 90 te worden en opgesloten, maar in vrijheid leven. Kwaliteit boven kwantiteit
   En ja, misschien handig over Great World Reset te lezen en begrijpen jullie wat is de reden van deze draconische maatregelen wereldwijd.

  3. johanna78 says:

   Volkomen gelijk. Gezien mijn leeftijd krijg ik het Pfizer vaccin, echter ik heb geweigerd omdat ik het vaccin veel te experimenteel vind en ik de voorkeur geef aan het Janssen vaccin. Nee, zegt het RIVM……..u MOET het Pfizer nemen en keuze is niet mogelijk!! Pardon RIVM, ik bepaal wat er in mijn lijf gaat en niet jullie. Dit zijn verregaande manipulaties door ons leiders. Lichamelijke integriteit en zelfbeschikkingsrecht zijn grondrechten.

 2. Heer Bommel says:

  Ik zou mij graag met AstraZeneca laten vaccineren.
  Er zijn inmiddels ruim 16.000 Nederlanders aan of met COVID-19 gestorven.
  Dus ca. 940 op de miljoen.
  Er zijn nu ca. 2 op de miljoen mensen gestorven aan een trombose die kort na de inenting optrad.
  De kans dat je sterft aan een COVID-19-besmetting is dus zeer veel hoger dan dat je door deze inenting sterft. In ieder geval in de 60+ leeftijdsgroep.

  En er is vooralsnog geen oorzakelijk verband tussen de trombose en de inenting vastgesteld.

  Ter vergelijking:
  Vrouwen die de pil slikken, hebben een kans van 1,1 op 1.000 om daardoor een trombose te krijgen.
  Dat zijn overigens vaak minder dodelijke tromboses.

  1. Dirck says:

   16.000 gestorven MET Corona.
   Niet bewezen dankzij.
   Een normale griep is voor ouderen ook een hoog risico op overlijden helaas.

   De oversterfte is lager dan 16.000 dus kijk goed naar de echte cijfers.
   Een groot deel was ook zonder deze Covid 19 overleden dus laten ze dat goed uit elkaar houden.

   Nee, geen gewoon griepje maar helaas wel met zelfde gevolgen en er is dit jaar meer Griep prikken gehaald en minder Griep gevonden.
   De Corona is dodelijk, gevaarlijk maar niet alle 16.000 mag je zomaar hier voor noteren.

 3. Artdubois says:

  Ik kom zogezegd uit de rechtse evangelische hoek en ben gezagsgetrouw en behoor niet tot de complotdenkers. Dit statement maak ik bewust omdat ik via internet veel tegen kom waar ik mijn vraagtekens bij zet. Allemaal niet zo erg als ik mij kan verlaten op een betrouwbare overheid die logistiek en op een doordachte wijze met de Corona problematiek zou zijn omgegaan. Keer op keer blijkt dat er verwikkelingen en gedoe is rond deze problematiek. Hiernaast lees ik verhandelingen (niet uit de complothoek) van normale virologen van naam o.a. uit Duitsland, die uitleggen hoe ons afweersysteem werkt en waaruit blijkt dat ons lichaam veel aan kan. Mijn vrouw en ik hadden allebei Corona in september 2020 en zijn daar griepachtig ziek van geweest inclusief koorts en verlies van smaak en reuk. Ik besef terdege, gelet op de doden en de aantallen zieke mensen dat Corona geen onschuldig griepje is. Maar aan de andere kant geven de verstrekte cijfers mij geen duidelijkheid dat de genomen maatregelen in balans zijn met de enorme ellende die dit voor velen met zich meebrengt en hun leven totaal ondermijnd en volledig ontwricht. Ik werkte voor de overheid, maar zie nu een geschutter van jewelste. En dan nu het probleem van het stoppen met het vaccin omdat er vermoedelijk oorzakelijke gevallen van embolie zijn opgedoken. Onderzoek moet dit uitwijzen. Maar dit laat duidelijk zien dat we nog niet helemaal weten wat de gevolgen zijn van enting met deze stoffen op termijn . Om die reden stel ik enting op zijn minst een jaar uit, Coronapaspoort ten spijt. Ik denk dat vele rechtgeaarde burgers met ditzelfde probleem zitten.

  1. Heer Bommel says:

   Er zijn in een jaar tijd 16.000 Nederlanders gestorven aan of met Corona. (Toegegeven, de meeste in de 60+groepen.)
   Stel dat er zoveel Nederlanders waren omgekomen bij vliegtuigongelukken, zou u dan nog gaan vliegen?

  2. Dirck says:

   Religie?
   Dat mag en weigeren ook.
   Maar de regering moet wel kiezen.
   Nu prikken voor lege ziekenhuizen en beheersbaar met kans op gevolg schade achteraf…
   Of gaan we in 2022 pas prikken als er vele doden zijn gevallen en alle bijwerkingen bekend zijn en we de beste kunnen kiezen?

   Als je huis in brand staat gaat 99,99% eerst 112 de brandweer bellen en die eerst gaan bidden, die zijn alles kwijt,
   met kans op schadeclaim van buren door eerst bidden dan bellen wegens vuur overslag!

 4. Rob Hagenbeek says:

  Ik betreur dit, dat de overheid bepaalt welke vaccin ik krijg.. Als ik dus het AstraZeneca weiger, dan kan ik aan het eind van het vaccinatie programma alsnog geprikt worden. Vreemde gang van zaken! Als de overheid wil en streeft dat heel veel burgers zich vrijwillig laten vaccineren, maar ze beperken de keuze, dan schiet dat niet op. Dat er onderzoek naar gedaan wordt, snap ik. Maar dat het RIVM dit zo stellig zegt, heeft volgens mij te maken met de kosten. Ik vraag mij af of AstraZeneca überhaupt de bestelde vaccins kan leveren? Ik ben bang, dat we pas eind van dit jaar veel burgers, vrijwillig of verplicht, gevaccineerd hebben. Ik heb er echt geen woorden voor!

 5. Loco74 says:

  Ik vind het een heel vreemde gang van zaken, eerst wordt er voor mijn leeftijdsgroep 60-65 bepaalt dat we BioNTech/Pfizer zouden krijgen, en plotseling wordt er zonder overleg bepaalt dat we AstraZeneca krijgen, want nu is het plotseling wel weer een goede bescherming voor onze leeftijdsgroep, krijg het idee geld hier een grote rol in speelt, anders hadden we wel BioNTech/Pfizer gekregen welke een betere bescherming biedt, wat mij betreft mogen ze terug komen op hun schreden na de ellende die nu ontstaat bij AstraZeneca en mij BioNTech/Pfizer geven

  1. Heer Bommel says:

   Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband aangetoond tussen de injectie en het ontstaan van de trombose.
   Op de 1 miljoen mensen zullen er sowieso wel 2 of meer b.v. in het verkeer omkomen, kort nadat ze een injectie hebben gekregen.
   (Er zijn nu in Duitsland op 1,6 miljoen AstraZeneca injecties kort daarna 7 trombosegevallen geconstateerd, waarvan 3 mensen overleden zijn.)

   Door het niet (tijdig) geven van de injecties komen zeker meer mensen om.

  2. Ynnaf says:

   Helemaal mee eens.

   Ik laat me niet vaccineren met Astra Zeneca. Ik wacht liever en blijf zoveel mogelijk thuis

 6. Belastingbetaler says:

  “Een natie van schapen zal een regering van wolven voortbrengen”
  Edward R.
  Dat gebeurt ook nu. Als blinde schappen op dezelfde koppen gaan stemmen. Jammer genoeg zijn er nog velen, gezien de peilingen, van wie hun hoofd in “t zand zitten, steeds in huidige regering geloven en in de ontkenning blijven.

 7. valerie3 says:

  Ik heb gelukkig nooit de oorlog meegemaakt maar zoals ons/mijn leven nu al één jaar eruit ziet nu ook nog is geen enkele zeggenschap te hebben over wat je in je lichaam laat spuiten want als je het niet doet zit je gevangen en mag je nergens althans alleen de straat op.
  Vrijheid Nederland:-(

  1. dragon says:

   Ik ben van 1946 dus ook de 2e wereldoorlog niet meegemaakt. Maar ik zie deze onderdrukking van ons volk als oorlog..
   Alleen zijn het nu niet de Duitsers, maar de vijand zit in den Haag.
   Zij willen niet de corona beteugelen, maar ons.
   Nu al word ik steeds staande gehouden door BOA’s, maar omdat ik een gezondheidsverklaring (toen een Jodenster) heb mag ik zonder problemen doorlopen..
   Ik zie veel angst om me heen,
   Mensen schieten schichtig en ver om mij heen, want als je geen mondkapje draagt, ben je in hun ogen een moordenaar
   Deze maatregels zijn buitenproportioneel, en jaagt de mensen het graf in,
   Alleen niet door de Corona, Maar door de Coronamaatregels.
   En dit houdt voorlopig niet op, want nu hoorde ik , dat iedereen een gezondheidspas bij zich moet dragen.
   Waar opstaat dat je : of geprikt ben” of antistoffen in je lijf hebt “of negatief getest bent..
   Dat laatste is echter een lachertje, want als je vandaag negatief getest bent, kan je morgen besmet zijn..
   Dus wat is de houdbaarheidsdatum van deze gezondheidspas??
   valerie3: je schrijft dat je straks alleen maar de straat op mag, dat valt nog te bezien.
   Waarschijnlijk moet ieder die géén gezondheidsverklaring heeft, op straat ook een mondkapje dragen.
   Ik ben geen profeet, maar tot nu toe heb ik deze hele gang van zaken voorzien.

 8. Dirck says:

  Hoewel ik voor 1x Jansen zou willen gaan, Astra Z vind ik betere dan Pfizer, maar de kosten die ze in media noemen is slechts de inkoop, transport, opslag en prikken zelf is ook niet gratis.
  Als ik uurloon rekende is 1x Jansen beste, maar we moeten snelheid hebben.

  Echter, de gratis prik?
  Ik mag volgens navigatie 39,9 km rijden!
  Voor mijn schoonmoeder van 93, dan de buurvrouw van 71 en ik en mijn vrouw dus 8x 80km = 640 Km rijden op 8 dagen?
  Vele weigeraars die brief kregen kunnen ook wachtende zijn op dicht bij huis prikken.
  Nu blijkt dat Pfizer dat bij erg lage temperatuur ook bij hogere kort bewaard kan worden en zelfs bij huisarts.

  Gratis prik met dure vervoerskosten.
  Ook is de locatie Alkmaar niet met openbaar vervoer te bereiken dus parkeer chaos.
  Nu is gebleken dat alle tot nu toe goedgekeurde overal als griepprik gedaan kunnen worden.
  Sluit die grote ver weg locaties… want ik ga GGD niet bellen als ik straks dichterbij kan.
  Vooral ouderen die ook nog willen Carpoolen als moeilijk lopende 4 personen in 1x…. GGD weigerde dat.

  Mark Rutte riep toch; reis niet meer als nodig en blijf thuis.
  Wij zijn 4 60+ mensen die geen brandstof verspillen en zoeken op moeilijk bereikbaar industrie terrein…
  En de in de kou staan file? Dan krijg je vele die getest moeten worden na afloop wegens griepje!

 9. pro 10 says:

  Ik laat mij absoluut niet inenten met AstrraZeneca, krijg ik geen andere pech dan

  1. Ynnaf says:

   Helemaal mee eens….

 10. woeffie says:

  Ben het helemaal eens met Dragon. Ben zelf van 1941 maar heb nooit kunnen denken dat we dit nog moeten meemaken. Afspraak maken voor een winkelbezoek, mondkapjes, anderhalve meter, mensen schieten als schichten langs elkaar heen. Vreselijk.

 11. Vic46 says:

  Ik zag op Ned 1 een programma (Nieuwsuur) over AstraZeneca vaccin met Dr. Levi, een Nederlander wie werkt in London, en als hij zei in Engeland die vaccinatie gaat gewoon verder en nu zo veel oude mensen in Engeland zijn gevaccineerd die IC bedden begint aan leeg te lopen, en stoppen met vaccinaties zorg voor meer problemen.
  Ik ben 74 en staats niks gehoord over een vaccinatie, niet dat ik zorgen maken, maar De Jonge verteld die heel tijd dat alles gaat zo goed.

  Daar is dit gedoe over vaccinatie paspoort als je gaat buiten Europe je moet meestal vaccinaties voor verschillende ziektes en je krijg ook en paspoort en niemand klaagt over dat en nu ineens wel, Onbegrijpelijk

  1. dragon says:

   i.p.v. een vacciNAZIE paspoort, kunnen ze ook een gele ster geven, waarop staat GEFUCKT

 12. Rosemarie10 says:

  Absurd dat mensen niet kunnen kiezen voor een bepaald vaccin. De overheid mag blij zijn als mensen besluiten gevaccineerd te willen worden.
  Astrazenica valt voor mij in ieder geval af. Dan maar niks als ik daarna niet in aanmerking kom voor bv Pfizer.

  1. bianca74 says:

   Dat je niet kunt kiezen voor een vaccin….ok kan ik inkomen. Alhoewel ik denk dat Rutte en de Jonghe geen astrazenica krijgen. Maar dat de astrazenica naar de kwetsbare doelgroep gaat…daar kom ik met mijn verstand niet bij. Het slechts werkende middel maar aan de kwetsbaren geven…. Je zou bijna in complot-theorieen gaan geloven. Laten we eerlijk zijn: we zijn niet de gezondste groep in Nederland, wat de kans op complicaties groter maakt, aangezien een meerderheid van ons al een hele bubs aan medicijnen slikt. Dat al die bijwerkingen met gebruik van andere medicijnen allemaal onderzocht zijn , kun je mij niet wijs maken. ( Toch weer die complot theorieen). Ja ik zou graag weigeren, ik woon alleen, niemand die in de gaten heeft dat het slecht met me gaat. Nee ik wil niet weigeren, want mijn 70+ ouders hebben me nodig. Zou een leuke poll zijn, maar voor mij is de keuze erg moeilijk…

 13. Berrykam says:

  Er zijn diverse vaccins inmiddels goedgekeurd. Van geen enkel ander vaccin dan die van Astrazenica is inmiddels zoveel geschreven en gezegd in diverse media. Dat is toch niet voor niets. De experts kunnen wel zeggen dat de kans op ernstige bijwerkingen klein is, maar goed.. er is toch een kans. Ik wil als kwetsbare oudere dolgraag een vaccin maar ben dusdanig bang geworden voor Astrazenica dat ik pas. Wat een overheid die dan aangeeft dat je dan niet wordt gevaccineerd of mogelijk pas aan het eind van de rit, terwijl er inmiddels ook een vaccin Janssen is goedgekeurd en wat geadviseerd is voor mensen in mijn leeftijdsgroep (60-64). Ik begrijp dat het logistiek heel moeilijk is om iedereen zelf te laten kiezen, maar er zullen zeker meer dan voldoende mensen zijn die wel het Astrazeneca vaccin willen. Gun dan de mensen die angst hebben voor dit vaccin de mogelijkheid voor een ander vaccin, ook al moeten zij dan wellicht wat langer wachten

 14. Pippi says:

  Met alle comotie en hoe Astra Zenica is samengesteld was ik al niet happy met Astra Zenica. Maar waar wordt de grens gesteld tussen de 64 en 65 jaar om te weten welk vaccin je krijgt. Nu blijkt ook al ben je met een paar weken 65 toch wordt er voor de Astra Zenica gekozen. De tweede prik krijg je dan als je al 2 maanden 65 bent. Hoe wordt er gerekend. Gezien de ophef over de trombose en trombopenie en mijn medische verleden heb ik deze dus geweigerd en duidelijk aangegeven wel de Pfizer te willen, maar dit kan niet zomaar, want de spuit ligt al.klaar in de koelkast. Ik heb zelf niets besteld krijg zomaar 2 data aangereikt en overleg hoe maar. Dus enige oplossing is eerst weigeren met een verzoek of ik voor de Pfizer in aanmerking kan komen. Nu wachten tot de laatsten in de rij wachtenden zijn geweest. Ik voel hier als christen rustiger onder dan me iets op te laten dringen. Uiteraard is dit voor mij ook een overweging geweest die biddend tot God de Vader heb genomen.

 15. Harlekijntje says:

  Net binnen, staat in het AD.
  Nederlandse vrouw (32) in ziekenhuis na vaccinatie: zeldzame bijwerking nog onder de loep
  Terwijl de lichten voor het coronavaccin van AstraZeneca weer op groen staan, belandde een 32-jarige vrouw uit Tilburg na haar vaccinatie vorige week in het ziekenhuis. Ze had een tekort aan bloedplaatjes. De Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) zoekt nog uit of het om een zeldzame bijwerking gaat.

  Noorse onderzoekers geven aan dat de zeldzame gevallen van bloedproppen in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes te wijten is aan een zware immuunreactie na vaccinatie met AstraZeneca. De EMA keurt AstraZeneca goed, is immers veilig en efficiënt. Het CBG schaart zich hierachter. Minister de Jonge geeft aan dat er vanaf volgende week weer volop geprikt kan worden. Wel moet er een melding in de bijsluiter komen.

  De Jonge geeft aan laat je vaccineren anders kom je helemaal achteraan in de rij.
  Als je na maanden überhaupt nog gevaccineerd kan worden met een ander vaccin garanties heb je niet. Riekt dit niet een beetje naar chantage?
  Maar er moet nu wel actief gewaarschuwd worden op deze zeldzame mogelijke bijwerking.
  Voor de EMA en de Jonge gaat het om het grote plaatje. De cijfers zeggen dat het risico minimaal is. Het zijn tot dusverre toch maar vrouwen onder de 50. Geef AstraZeneca dan aan mannen of is dat te kortzichtig?

  Ik ben geen cijfertje wel een vrouw dus met een wat groter risico.
  En vanwege de schaarste aan vaccins heb ik totaal geen zeggenschap over welk vaccin ik zou willen. De verantwoordelijkheid om mij in te laten met AstraZeneca ligt dus bij mij. Stel ik ben wel zo’n zeldzaam geval en er gebeurt wat…..kan ik dan nog aankloppen bij de overheid v.w.b. opgelopen schade? Of gaan ze zich verschuilen achter het feit dat je gewaarschuwd bent, staat tenslotte in de bijsluiter.

 16. Tonnetje says:

  De heer Bommel gaat niet een beetje voorbij, maar geheel voorbij aan de argumenten die door velen in de reacties gebruikt worden. Vervolgens baseert hij zich (ten onrechte) zonder aan te tonen dat de rest van de wereld soortgelijk als Nederland doet.
  Sommigen gebruiken ook vergelijkingen, komen met cijfers, die niet opgaan of niet tot de kern van de discussie behoren
  De geneeskunst is het gebied van de INDIVIDUELE gezondheidszorg. Artsen hebben ook de eed afgelegd: “Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen”. De wens op een ander vaccin is ook geen absoluut onmogelijke wens. Het is te realiseren. Doch de overheid die de monopolie naar zich toegetrokken heeft besluit eenzijdig hoe zij het wenst te organiseren, waarbij de keuzevrijheid (naar blijkt een grote groep mensen die zich op hun grondrechten in een democratie denken te kunnen beroepen) volledig uitgeschakeld worden. Het argument: “dan neem je toch geen vaccin!”, is niet in het belang van de individuele (en ook niet de algemene) gezondheidszorg.

 17. Anna G says:

  Dan maar geen vaccinatie .. 73 jaar. mij niet bellen voor Astra Zenica

 18. Peveka says:

  Sorry hoor maar het is van de zotte dat de RIVM uit maakt wat er mijn arm binnen gaat als ik Astra Zenica te eng vind dan moet ik als onwillige maar wachten dat er eventueel toestemming komt een andere vaccin te krijgen maar de overheid wil wel dat IEDEREEN zo snel mogelijk gevaccineerd wordt maar beslist RIVM met welke vaccin. Ik weiger pertinent een Astra Zenica vaccin klaar dan kan ik een besmettingshaard worden/zijn voor derden.

 19. jvschk says:

  Goedenavond,

  Wij zijn beide 63 jaar en hebben een brief gehad dat we gevaccineerd kunnen worden bij onze huisarts.
  Maar in de brief staat dat we het Astrazeneca vaccin krijgen.
  Nu zitten we daar beide niet op te wachten gezien de bijwerkingen van dit vaccin 3 tot 5 x zo groot zijn dan van andere, om over de dode die door het Astrazeneca-vaccin in verschillende landen al gevallen zijn nog maar niet te spreken.
  Mijn vrouw belde met de huisarts om te vragen of we ook een ander vaccin kunnen krijgen of zelf kopen, want we willen dolgraag gevaccineerd worden. Het antwoord was nee. Door de huisartspraktijk werd verteld dat er heel veel afzeggingen waren omdat veel meer mensen dit vaccin, net als wij, weigeren.
  Dus als Hugo de Jonge wil dat Nederland zo snel mogelijk uit de crisis is, zal men wel wat aan dit beleid moeten doen, anders blijven er veel mensen, net als wij, ongevaccineerd rond lopen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.
  Ook bij de GGD kreeg ik een negatief antwoord. EEN HELE SLECHTE ZAAK!
  Misschien is dit een onderwerp voor jullie om nader te onderzoeken.

 20. ahkleine says:

  Ik ben absoluut een voorstaander van vaccineren om te pogen uit deze ellende te komen. Ik heb altijd geroepen: Als de huisarts mij zou bellen met de vraag of ik binnen 5 minuten bij hem kan zijn om te vaccineren, ben ik binnen 3 minuten daar. Echter nu begin ik te twijfelen. Ik ben 66 jaar en heb 19 jaar geleden een herseninfarct gehad. Sindsdien moet ik bloedverdunners innemen om te proberen te voorkomen dat dit nog eens zal gebeuren. Als ik uitgenodigd wordt voor vaccinatie met het Astrazenica vaccin ga ik dit niet doen, met als reden de kans op een bloedpropje in mijn hersenen met alle gevolgen van dien. Ik heb de afgelopen 19 jaar alles gedaan om nog een infarct te voorkomen. Ik ben dan ook van mening dat de overheid mij en anderen met dezelfde of vergelijkbare gezondheidsproblemen in zo een geval de mogelijkheid moet geven om voor een ander vaccin te kunnen kiezen

  1. Susanneke58 says:

   ik zit in dezelfde situatie…mijn man is 64 en krijgt komende week de vaccinatie met AstraZenica en heeft ook in het verleden een herseninfarct gehad. het is belachelijk dat je niet eens zelf mag kiezen met welk vaccin je je geënt wordt. kunnen we niet massaal opstaan en weigeren? maar dan horen we vast bij de complotdenkers….terwijl we dat niet zijn. ik ben bang, echt bang.

 21. Badeendje says:

  Er zijn zoveel groepen waar wij rekening mee moeten houden , denk aan onze ouderen, denk aan de zwakkeren in onze samenleving , denk aan ons zorgpersoneel en stroop daarom uw mouw op. GRAAG maar niet met astrazeneca nou dan krijgt u niets oftewel is er niemand die aan de groep mensen in onze samenleving denkt die GRAAG gevaccineerd willen worden maar niet met astrazeneca!! En ik wil als vrijwilligster van een verzorgingshuis graag aan onze oudere medemens denken want als ik gevaccineerd ben dan betekend dat de bewoners eindelijk weer eens naar buiten kunnen voor een wandeling na een jaar binnen gezeten te hebben. Bijna alle politieke partijen heb ik al aangeschreven zo ook het RIVM de GGD de ombudsman vooraanstaand artsen etc. maar niemand kan/wil iets voor je doen. Valse hoop dat de het spoetnik vaccin spoedig in Nederland komt zal wel weer een politiek steekspel zijn en wij maar wachten en binnen zitten. Weet nu hoe het voelt om niet in een democratisch land te wonen.

 22. Dingus says:

  Fijn beleid van het RIVM. Ik zit niet te wachten op AstraZeneca. Niet vanwege het trombose-risico maar omdat ik me gezien de cijfers met dit vaccin niet goed beschermd zou voelen. Daarnaast hangt er rond alles van AstraZeneca een dubieus sfeertje, ik heb er weinig fiducie in.
  Dat je niet kunt kiezen voor een vaccin op het moment dat je de oproep krijgt: prima. Maar dat je je niet voor een ander vaccin op een wachtlijst kunt laten plaatsen vind ik bizar.
  Wij hebben ons niet al 13 maanden strikter beperkt dan het overheidsbeleid voorschrijft om vervolgens met een B-vaccin genoegen te nemen.
  Ze mogen dreigen wat ze willen, als ik tzt alleen AstraZeneca kan krijgen dan word ik maar niet gevaccineerd. Als meer mensen er zo over denken dan wordt de gewenste vaccinatiegraad niet gehaald.

  1. justme58 says:

   Ik ben het helemaal met u eens. Ik wil ook geen AztraZeneca en toen ik onlangs door de huisarts werd gebeld dat er vaccins over waren omdat niet iedereen was komen opdagen en ik op de reservelijst stond, heb ik gezegd dat ik voorlopig afzie van welk vaccin dan ook en dat ik die AztraZeneca al zeker niet wil vanwege alle onrust rondom dat vaccin. En inderdaad ook omdat het gewoon niet goed beschermd. Ik neem geen genoegen met een 2e keuze.
   Er werd zeer begripvol gereageerd en er werd gezegd dat, mocht ik besluiten om me te laten vaccineren, ik dan wel zelf een afspraak moet maken met de GGD. Dat is voorlopig dus nog niet aan de orde zolang ik niet mag kiezen welk vaccin ik krijg.
   Als ze echt zo graag willen dat mensen zich laten vaccineren dan geef de mensen de keuze. Dat doen ze dus niet dus gaan ze die vaccinatiegraad niet halen.

 23. witchy says:

  ook ik heb al een week pijn in mijn buik of ik me nu wel of niet moet laten vaccineren kreeg ook een brief,het is verbazend dat het vaccin zo goed leeftijden kan inschatten of je nu net 60 bent of al 62 ,maar met een niet zo goede gezondheid door kanker vraag ik me af wat het vaccin in je lichaam doet en of je genoeg hebt aan de lagere bescherming van dit vaccin ,zou het ook een gezondere strategie vinden op de gezondheid en voeding te richten ipv alleen nog maar op het vaccineren .
  biologische en volwaardig voedsel beter bereikbaar maken ook voor mensen met een kleine beurs lijkt me een zinvollere stap en is niet afhankelijk van farmaceuten en je weet wat je in je lichaam krijgt.
  afschuwelijk dat je gedwongen wordt tot 1 middel dat alleen bij 60 tot 65 jarigen geen kwaad kan,maar eind van het verhaal ik weet niet wat ik moet doen kan ook niet echt verhelderende info vinden wat me helpt om een keuze te maken en met de huisarts bellen is het antwoord voorspelbaar

 24. S van Erk says:

  Ben een vrouw van 61 jr en vind het een schandelijke zaak dat ik a) of als laatste een vaccin krijg of b) voor straf helemaal geen vaccin krijg omdat ik het veelbesproken AstraZeneca vaccin afwijs.

 25. Betrokken says:

  Ik begrijp niet dat een vaccin met een potentieel dodelijke bijwerking nog wordt toegelaten. Er zullen vast financiële en logistieke redenen voor zijn. Leuk verhaal dat het weinig voorkomt, maar statistisch gesproken heb ik gewoon kans om deze bijwerking te treffen. Ik heb dan ook besloten absoluut geen astra zeneca te willen. Dat je niet mag kiezen voor een ander vaccin vind ik schandalig, er is een goede reden om te weigeren en ik snap niet dat je als straf dan gewoon niet gevaccineerd wordt. Dat zal de vaccinatiebereidheid niet veel goed doen en ook het bestrijden van covid niet.

 26. maria15 says:

  Ik ben het eens met de reactie van ‘Betrokken’.
  Bij het toewijzen van Astrazeneca aan het cohort van de zestigers gaat om een politieke beslissing, die op geen wetenschappelijke grondslag gebaseerd is. Uit de gerapporteerde data bij de EMA bleek immers dat het RISICO op deze fatale bijwerking in alle leeftijdscohorten voorkomt en dat het verschil in aantallen per cohort momenteel zijn grondslag vindt in het tot nu toe gevoerde doelgroepen beleid bij het prikken in de diverse landen.
  Het Nederlandse beleid is er naar mijn waarneming op gericht om zo snel mogelijk zoveel mogelijk prikken te zetten, ongeacht het gegeven dat nu het cohort van de zestigers de meeste risico’s op fatale bijwerkingen loopt bij het toe te dienen vaccin van Astrazeneca..
  Iets waarin ik mij totaal niet kan vinden. Iedereen verdient het om – ongeacht zijn leeftijd – gelijk behandeld te worden. Er zijn en er komen alternatieve vaccins beschikbaar. Om die als alternatief aan te bieden en de burgers een vrije keuze te laten maken is ook een politieke keuze.

  1. Els62 says:

   Helemaal mee eens.

 27. Yoast says:

  Op 26 maart als 63 jarige de eerste prik met AstraZeneca gehad. Was een prikkie van niks op dat moment, maar enkele uren later kreeg ik hoofdpijn wat gelukkig snel overging, maar ook steken in de borst en pijnlijke spieren in mijn bovenbenen en knieën en dat is nog steeds niet over na bijna 2 weken. Meer dan genoeg redenen om niet voor de 2e prik te gaan, dat kan volgens de huisarts maar hoelang het duurt voordat je een ander vaccin kan krijgen is niet bekend. Voor mijn werk (internationaal Touringcar chauffeur/ reisleider) moet ik wel een vaccinatie hebben om weer te mogen werken, dus dat is een probleem. Wanneer mogen de Touringcars weer gaan rijden en wanneer komt een ander vaccin beschikbaar. Maar om weer zo lang last te krijgen van spierpijn is geen prettig vooruitzicht.

 28. Els62 says:

  Na twee herseninfarcts/ door bloedproppen weiger ik straks het astra zenica vaccin omdat ik geen extra risico wil lopen.
  Erg jammer dat ik.niet kan kiezen nu ik toch al zo kwetsbaar ben.
  Dus we blijven nog maar een poosje zitten. Jaar na jaar na jaar. Ik.voel me net zo’n oude enkazeem

 29. Els62 says:

  Helemaal mee eens.

 30. Pietje1959 says:

  Ik ben 61 jaar, mijn vrouw ook. Het RIVM zwalkt maar heen en weer met wel of niet Astra Zenica. De overheid doet maar wat, nu weer niet prikken, nu weer wel. Laten we de jongeren niet prikken maar doen we wel even de 61-64 jarigen groep. Of die niet kwetsbaar zijn? We hebben een onbetrouwbare minister president die maar liegt dat het gedrukt staat. De Jong waait met de winden mee en maakt iedereen blij om de terrassen etc. weer te openen, ze zijn niet wijs. De aantallen besmette personen stijgt dagelijks en dan zulke beloften doen. Denken ze echt dat ik een onbetrouwbaar vaccin dat wordt aangeprezen door een onbetrouwbare regering laat inspuiten? Ook dat het alleen wordt gegeven aan mijn leeftijdsgroep is bizar. Nee bedankt meneer Rutte, dan maar geen vaccin. In de gezondheidszorg krijg je keuzes en geen verplichting.

 31. Cora1955 says:

  Vanmorgen lag er een uitnodiging in de bus voor vaccinatie met Astra Zeneca. Tja, de overheid bepaalt en zegt dat het niet mogelijk is om te opteren voor een ander vaccin. De overheid bepaalt dat uitsluitend ouderen vanaf 60 jaar dit vaccin moeten krijgen. Nou echt niet. Althans niet bij mij!
  Ik citeer wat er vandaag in een krant staat “Mensen boven de 60 die doorgaans Pfizer en Moderna kregen moeten overstappen naar het Astra Zeneca vaccin, dat anders ongebruikt op de plank blijft liggen”. Het zo is het maar net. Het gaat niet echt over de leeftijd, maar wel over de kosten. Het is niet eerlijk om onze groep ermee op te zadelen en de rest van Nederland de andere vaccins te geven.

  1. maria15 says:

   Het gaat hier om een politieke keuze, die geenszins wetenschappelijk onderbouwd is.
   We moeten ons niet bang laten maken,
   Als genoeg 60 plussers – naar aanleiding van de nieuwe inzichten m.b.t. de risico’s van AstraZeneca – dit vaccin gaan afwijzen zal de politiek andere keuzes moeten gaan maken, willen ze hun doel – zoveel mogelijk mensen vaccineren en gezond houden – bereiken.
   Wat de verantwoordelijke politici en instanties nu doen is het bewandelen van de weg van de minste weerstand en er op hopen dat deze groep mensen deze ongelijke behandeling accepteert.

 32. Katty says:

  Ben 72 jaar en nu wil de regering dat die het astracenica krijgen ben er helemaal gestres van nu kan ik nog niet ingentworden wat dat vaccin wil ik beslist niet .dan maar verder zonder prik .ik wil de rotzooi die hun niet kwijt worden omdat het gevaarlijk is .niet

 33. Mary2021 says:

  Ik ben een vrouw van bijna 72 volgens de berichten zouden mensen van mijn leeftijd eerst geen Astra Zenica maarBioNTech/Pfizer toegediend krijgen als ik wordt opgeroepen voor de AstraZenica prik, ben ik bang dat ik ga weigeren het zijn misschien maar een paar gevallen maar je zal daar toevallig bijhoren.
  Graag wil ik nog even genieten van mijn kinderen en kleinkinderen. Het lijkt wel of het de overheid niet interesseert ze doen maar wat.

 34. Kritische Burger says:

  vandaag 10 april 2021 kon ik mij (vrouw van 69) aanmelden voor vaccinatie. Omdat ik geen Astra Zeneca wil heb ik eerst maar eens met het algemene afspraken en informatienummer van de GGD gebeld. Daar kon men mij niet vertellen welk vaccin het zou worden, maar zei de medewerkster, als ik online zou inloggen met mijn DigiD dan zou ik dat wel te zien krijgen, want welk vaccin je krijgt is heel persoonlijk. Dus braaf ingelogd met DigiD en nee geen duidelijkheid over welk vaccin gekregen. Toen op de website een vragenlijst ingevuld met diezelfde vraag: welk vaccin krijg ik straks ingespoten? Het antwoord: u kunt alleen vragen over deze website stellen en geen vragen over het vaccin. Voor informatie hierover kunt u bellen met het landelijk nummer. Status van de afhandeling van de vraag: afgehandeld. Dus terug bij af. Grrr.
  Ik ga dus wachten tot het 3e kwartaal van dit jaar, dan zouden er ca 30 miljoen vaccins binnenkomen en je kunt mij niet wijsmaken dat er dan niet een overschot is. Ik ben absoluut voor vaccinatie, maar dit is me toch echt te gortig! Niet de overheid maar ikzelf bepaal welk vaccin er in mijn lijf gespoten gaat worden!