Astrazeneca

Nederlanders die geen AstraZeneca willen krijgen oproep voor ander vaccin

Minister Hugo de Jonge heeft bekend gemaakt dat degenen die het AstraZeneca-vaccin hebben geweigerd opnieuw worden opgeroepen. Met de nieuwe uitnodiging kunnen zij zich laten prikken bij de GGD, waar zij het vaccin van Pfizer of Moderna krijgen. 

Wantrouwen tegen AstraZeneca

Na de beslissing om 60-minners niet langer met AstraZeneca te vaccineren, vanwege zeer zeldzame bijwerkingen in deze leeftijdsgroep, is er ook bij 60-plussers wantrouwen tegen het middel gebleven. Een deel van de 60-plussers die het vaccin via hun huisarts krijgt heeft dan ook aangegeven de prik niet te nemen. Ook is er een petitie gestart, waarbij meer dan 16.000 mensen hebben aangegeven geen AstraZeneca te willen en zelf een vaccin te willen kiezen.

Nieuwe afspraak maken kan vanaf 5 juni

60-plussers die niet zijn ingegaan op hun uitnodiging voor een prik met AstraZeneca, maar wel ingeënt willen worden met een ander middel, krijgen vanaf 5 juni opnieuw een uitnodigingsbrief voor coronavaccinatie op de mat. Zij kunnen online of telefonisch een afspraak maken bij de GGD en krijgen dan een vaccin van Pfizer of Moderna. Mensen van 90 jaar of ouder kunnen als 1e een herhaaloproep per post verwachten. 60- tot en met 64-jarigen kunnen vanaf zaterdag 5 juni online een vaccinatie-afspraak maken bij de GGD via coronavaccinatie-afspraak.nl of telefonisch vanaf 8.00 uur via het landelijke callcenter (0800-7070). GGD GHOR Nederland adviseert nadrukkelijk om online een afspraak te maken vanwege de grote drukte bij het callcenter. Voor deze groep wordt het nummer bekend gemaakt zodat er snel een afspraak kan worden gemaakt, zonder dat zij hiertoe per brief zijn uitgenodigd.

Mensen die al een 1e vaccinatie met Astra Zeneca hebben gekregen, wordt aangeraden om ook de 2e vaccinatie met AstraZeneca te halen. Uit onderzoek blijkt dat dat het meest effectief en veilig is.

vaccinatieafspraak
Lees ook: Vaccinatie-afspraak tijdens uw vakantie: kunt u die verplaatsen?

Aantal geweigerde AstraZeneca vaccinaties niet bekend

Om hoeveel mensen het precies gaat die het AstraZeneca-vaccin geweigerd hebben, is niet bekend. Onder andere doordat veel huisartsen en zorginstellingen achterlopen met het doorgeven van de vaccinaties. Volgens huisartsen die Nieuwsuur gesproken heeft, heeft een flink deel de prik geweigerd. “70 procent van de mensen die wij hebben uitgenodigd wilde hem niet”, zegt Nanja Danhof, huisarts in de Utrechtse wijk Kanaleneiland tegenover Nieuwsuur. “Een groot deel daarvan wil wel een ander vaccin. Ze zijn bang voor bijwerkingen, bang voor trombose, bang dat ze dood neervallen.”

Geen vertraging

De Jonge stelt dat deze ontwikkeling geen vertraging oplevert voor de jongeren die nog op hun uitnodiging wachten. Het vaccinatietempo ligt volgens de bewindsman zo hoog dat de versnelde prikherkansing “geen noemenswaardig effect” heeft voor andere leeftijdsgroepen. Het belangrijkste vind de minister om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen. Daarvoor moeten ouderen die hun 1e prik om welke reden dan ook niet hebben gekregen, aangemoedigd worden om zich alsnog te laten inenten. De Jonge stelt dat het voor andere groepen voorlopig niet mogelijk zal worden om voor een ander vaccin te kiezen.

(Bron: Nieuwsuur, ANP, GGD GHOR Nederland)

Geef een reactie

Reacties (2)

  woeffie says:

  Wat een nare opmerking maakte Martine van Os in Tijd voor Max op dinsdag 1 Juni.
  Het ging over de mensen die geen Astra Zeneca vaccin willen en nu toch een oproep
  gaan krijgen voor een ander vaccin.
  De reactie van Martine was “‘ brutale mensen hebben de halve wereld “”
  Totaal ondoordachte opmerking, had ik niet van haar verwacht.

   kristien12 says:

   Inderdaad, wat een rare opmerking, wie is zij om dat te vinden. Ze heeft nul verstand van wat er echt gaande is. Ik kijk tegenwoordig dus ook niet meer naar dat programma want ik er erger me dood. Trouwens al die prikjes geeft te denken omdat ik me terdege ingelezen heb en de gevolgen heb gezien. Dus Martine moet echt op onderzoek uit voor ze wat roept!!!