sport

Sportliefhebber? Deze evenementen mag u de komenden maanden niet missen

Wie van sport houdt, hoeft zich  de komende maanden niet te vervelen. Nu de zomer eraan komt, worden er tal van grote sportevenementen georganiseerd. In het weekend van 11 en 12 mei 2019 dienen de eerste zich aan. Een overzicht. 

Giro d’Italia

Wielerfans kunnen vanaf 11 mei weer kijken naar de Giro’d Italia. De Giro, zoals deze Italiaanse wielerkoers ook vaak wordt genoemd, is 1 van de 3 grote Europese wielerkoersen en duurt 3 weken. Door de winst van renner Tom Dumoulin in 2017 is deze koers steeds populairder geworden in Nederland en wordt deze in 2019 in zijn volledigheid uitgezonden door de NOS. Tom Dumoulin staat ook weer aan de start en maakt wederom kans op de winst. Uiteraard is hij niet de enige Nederlander die meefietst. Ook Bauke Mollema en Ramon Sinkeldam doen mee, om maar wat voorbeelden te noemen.  De Giro begint -zoals al gezegd- op 11 mei en belooft bergachtig te worden.

Tour de France

Het duurt nog even, maar op 6 juli 2019 is het dan toch echt zover: de start van de Tour de France. Deze wedstrijd wordt gezien als de belangrijkste wielerkoers ter wereld en het winnen ervan staat op het verlanglijstje van menig renner. In 2019 start de tour in de Belgische hoofdstad Brussel, waarna de renners naar het oosten van Frankrijk rijden. Daarna doorkruisen zij Frankrijk en komen zij uit in het Zuid-Westen. Vervolgens vliegen zij naar Nîmes, waarna een aantal etappes in het Zuid-Oosten volgen. Uiteraard is de finish weer op de Champs Elysée in Parijs. In 2018 eindigt Tom Dumoulin als 2e in het algemeen klassement, maar in 2019 ligt zijn focus niet op deze koers. Dat betekent overigens niet dat hij niet zal starten, want dat gaat hij vermoedelijk wel doen. Ook andere Nederlanders zullen meedoen. De NOS zendt de koers net als ieder jaar weer live uit.

Ook leuk: doe onze wielren-quiz en test uw kennis over deze sport.

Formule 1

Waar het grote wielerkoersen pas beginnen in mei, is het Formule 1-seizoen al een tijd geleden begonnen. De coureurs hebben er al een aantal wedstrijden opzitten en rijden uiteraard gewoon door in de zomer. Op 12 mei staat de Grand Prix van Spanje op het programma en op 26 mei gaan zij van start op het circuit van Monaco. Tot aan september 2019 staan races gepland in respectievelijk Canada, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije en België. Uiteraard zullen de ogen van de Nederlandse Formule 1-fans vooral gericht zijn op Max Verstappen, die op dit moment 4e staat in het algemeen klassement. De nummer 3 heeft maar 1 punt meer, dus wie weet staat Max na deze zomer wel op die plek.

Voetbal

Er wordt in de zomer van 2019 ook veel gevoetbald. Het Nederlandse vrouwenvoetbalteam doet mee aan het WK in Frankrijk en de mannen staan in de halve finale van de Nations League. De Oranje leeuwinnen zijn momenteel de regerend Europees Kampioen en zullen er alles aan doen om ook de wereldtitel in de wacht te slepen. Nu is deze nog in handen van de Verenigde Staten. Het toernooi begint op 7 juni en eindigt op 7 juli. Alle wedstrijden van Oranje worden live uitgezonden door de NOS.

Ook de mannen komen in actie. Op 6 juni spelen zij in Portugal de halve finale van de Nations League, een nieuwe competitie die in 2018 zijn intrede maakt. Naast de reguliere EK-kwalificaties, kunnen landen zich ook via de Nations League kwalificeren voor het EK van 2020. Onder meer de winnaar van de gehele competitie krijgt een EK-ticket. Het Nederlands Elftal maakt kans om zich via deze weg te kwalificeren, maar daarvoor moeten zij wel de halve finale én de finale winnen. Meer weten over deze competitie? Wij vertellen u er alles over in dit artikel. 

Tennis

Liefhebbers van tennis kunnen vanaf 26 mei kijken naar Roland Garros, hét tennistoernooi van Frankrijk. In juli volgt Wimbledon, het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld, en in augustus komen de tennissers in actie tijdens de US Open in New York. Vanuit Nederland wordt er vooral gekeken naar de prestaties van Kiki Bertens, die momenteel 7e staat op de wereldranglijst.

Zwemmen en judo

In het Zuid-Koreaanse Gwangju wordt er deze zomer weer gezonnen om de wereldtitel. De wedstrijden beginnen op 9 augustus en duren tot de 25e van die maand. In diezelfde maand wordt in Tokio het WK judo georganiseerd. Deze wedstrijden beginnen op 25 augustus en duren tot 1 september. Of  zwemmen en judo live worden uitgezonden door de NOS, is nog onduidelijk.

Presentatrice Dione de Graaff vertelt op 10 mei 2019 in Tijd voor MAX meer over de sportieve evenementen die u de komenden maanden kunt verwachten. U ziet Tijd voor MAX om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: AD, website Giro, Tour de France, Nations League, NOS, archief)

Geef een reactie