Giro

Deelnemers Ronde van Italië klaar voor de start

 De ronde van Italië, ook bekend als de Giro d’Italia, gaat op 4 mei 2018 van start in Israël. Alle bekende wielrenners doen mee, waaronder de Nederlander Tom Dumoulin.

Voor het eerst geen start in Europa

De Giro d’Italia behoort samen met de Tour de France en La Vuelta (Ronde van Spanje) tot de grootste wielerrondes van Europa. In 2018 start de wedstrijd voor het eerst niet op Europees grondgebied, want er is voor Israël gekozen als startlocatie. In dit land zullen de eerste 2 etappes gereden worden, waarna het peloton de oversteek maakt naar Italië en daar verder fietst.

De kanshebbers

Volgens de kenners maakt de Britse renner Chris Froome de meeste kans om de editie van 2018 op zijn naam te schrijven. Froome is omstreden, want hij wordt al langere tijd verdacht van dopinggebruik. Omdat dit niet is bewezen, mag hij wel starten. De Nederlander Tom Dumoulin wordt gezien als 1 van zijn grootste uitdagers, maar maakt volgens de Belgische Wielrenlegende Eddy Merckx ook een prima kans op de winst. “Hij heeft zeker kans om te winnen”, zegt hij in een interview met de NOS. In het artikel wordt ook aangekaart dat de Nederlandse renner in het voorjaar van 2018 niet optimaal gepresteerd heeft, maar dat maakt volgens Merckx niets uit. “De tegenslag uit het voorjaar laat je achter je”, zegt hij.

Geschiedenis schrijven

Als Dumoulin in 2018 wint, schrijft hij wederom geschiedenis. In 2017 doet hij dit ook al door als allereerste Nederlander ooit de Italiaanse wielerklassieker te winnen.

Giro

Dumoulin met de winnaarstrofee.

De overgrote meerderheid van de winnaars is Italiaans, al doen de Belgen in de jaren 70 behoorlijk goede zaken. In die tijd wordt bijna elke editie gewonnen door een Belg.

Zo kunt u de Giro volgen

De Giro d’Italia start op 4 mei rond het middaguur van start met een tijdrit over 10 kilometer door Jeruzalem. De wedstrijd is live te volgen via een liveblog op de website van de NOS. De NOS zendt elke dag ook een uitgebreide samenvatting uit en op Eurosport zijn de wedstrijden live te volgen. Update: Tom Dumoulin heeft de tijdrit gewonnen en is de eerste drager van de roze leiderstrui!

(Bron: NOS, Eurosport, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een antwoord