Nations league

Nederland speelt eerste wedstrijd in de Nations League: wat houdt deze nieuwe competitie in?

Europese voetbalbond UEFA heeft een nieuwe manier bedacht voor Europese landen om zich te plaatsen voor het EK Voetbal van 2020: via de Nations League. Nederland speelt op 9 september 2018 de eerste wedstrijd in deze competitie, die wel wat nadere uitleg kan gebruiken. 

Kwalificeren op 2 manieren

Wie naar het EK mag, wordt al jaren op een vrij simpele manier bepaald. Landen worden onderverdeeld in groepen en de 2 groepswinnaars mogen naar het eindtoernooi. De rest valt af. Ook voor het EK van 2020 zullen deelnemers op deze manier geselecteerd worden, maar er worden ook EK-tickets afgegeven via de zogenoemde ‘achterdeur’: de Nations League. De opzet van deze nieuwe competitie is iets minder eenvoudig dan die van de reguliere kwalificatie.

Zo werkt de Nations League

Bij de Nations League worden de 55 potentiële deelnemers verdeeld over 4 divisies, van A tot D. In divisie A zitten de sterkste voetballanden en in D de zwakste. Elke divisie wordt opgedeeld in 4 groepen met elke een drietal deelnemers, met uitzondering van divisie C en D; daar hebben vrijwel alle groepen 4 landen. Nederland is ingedeeld in divisie A en vormt samen met Duitsland en Frankrijk groep 1. De groepswinnaars van de groepen in divisie A maken kans om de Nations League te winnen. Hierop maken de winnaars van de andere divisies geen kans, maar zij kunnen wél een EK-ticket bemachtigen via deze competitie. Dat gaat zo: alle landen die als eerste eindigen in hun groep, mogen door naar de play-offs. Die play-offs bestaan uit 2 halve finales en 1 finale. Wie de finale wint, krijgt automatisch een ticket voor het EK.

Uitgesloten van kwalificatie

Dit is trouwens nog niet alles. Landen die zich al plaatsen via de reguliere EK-kwalificatie, worden automatisch uitgesloten voor het kwalificatiedeel van de Nations League. Als het land dat zich plaatst de nummer 1 van de eigen groep is, dan schuift nummer 2 automatisch door naar de koppositie. Als nummer 2 zich ook al heeft gekwalificeerd, is de eerste plaats voor nummer 3. In dat opzicht is het voor Nederland erg gunstig dat Duitsland en Frankrijk de tegenstanders zijn, want er wordt verwacht dat deze 2 landen zich via de reguliere kwalificatie zullen plaatsen voor het eindtoernooi.

Wanneer wordt de Nations League gespeeld?

De groepsfases van de nieuwe UEFA-competitie worden tot het einde van dit jaar gespeeld, waarna er in de zomer van 2019 weer verder gegaan wordt met de play-offs.  Hieronder ziet u een schema van alle landen die meedoen en in welke groep zij zijn ingedeeld.

(Bron: NOS, UEFA, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    fpgh says:

    Wat heeft dit met Gezondheid te maken??
    Denk dat U beter een aparte kolom kan maken met Sport