wielerkoersen

2 grote wielerkoersen rijden binnen 1 jaar: wat maakt dat zo zwaar?

De wielerronde aller wielerrondes: de Tour de France begint. Tom Dumoulin is erbij, en dat terwijl hij in 2018 ook al start in de Ronde van Italië, de Giro d’Italia. Uiteraard wil hij graag hoog eindigen, maar volgens sommige kenners is dit een zware en misschien zelfs onmogelijke opgave. Wat maakt 2 grote rondes in 1 jaar rijden precies zo moeilijk? Wij vragen het aan sportarts Guido Vroemen en voormalig wielrenner Hennie Kuiper.

Fysiek onmogelijk?

Wielerkoersen in overvloed, maar elke fan kijkt jaarlijks reikhalzend uit naar ‘de grote 3’: de Ronde van Italië, de Ronde van Spanje en natuurlijk die van Frankrijk: de Tour de France. In deze wedstrijden schitteren doorgaans de sterren uit de wielerwereld, zoals Tom Dumoulin. Het is echter nog nooit voorgekomen dat een échte wereldtopper binnen 1 jaar aan de start staat van alle 3 de wedstrijden. Sterker nog: er 2 succesvol uitrijden is een unicum. “De afgelopen jaren zijn er een paar ronderenners geweest die het hebben geprobeerd – ze faalden zonder uitzondering”, schrijft wielercolumnist Thijs Zonneveld hierover in het Algemeen Dagblad. “Ze waren óf nog niet goed genoeg in de Giro, óf niet goed meer in de Tour – óf slecht in allebei de grote rondes”, gaat hij verder. Oftewel: fysiek is het eigenlijk onmogelijk.

Goed herstellen

Sportarts Guido Vroemen denkt hier iets anders over. Natuurlijk, het is fysiek zwaar om steeds elke dag weer een lang stuk te fietsen, maar: “Renners als Tom zijn in goede conditie, dus ze moeten het aankunnen, mits ze het lichaam goed laten herstellen na de eerste wedstrijd.” Want, zo legt Vroemen uit: “Als je een grote ronde rijdt, maak je veel kapot, maar het mooie aan het lichaam is dat dit het zelf weer oplost. Spieren hebben een paar dagen nodig om bij te komen, maar het hormoon- en immuunsysteem zo’n 2 weken. Als die periode voorbij is, kan er weer normaal getraind worden om de conditie op peil te houden.”

Mentale druk

Volgens Vroemen is de enorme mentale druk hetgeen wat 2 grote wedstrijden per jaar succesvol rijden pas écht lastig maakt. “Als je in een koers als de Tour mee wil doen voor de winst, dan moet je altijd opletten en scherp zijn. Je kunt je niet veroorloven om een dagje achterin te blijven fietsen, zoals een knecht wel kan, want je mag geen achterstand oplopen.” Dit constante opletten, in combinatie met de massale media-aandacht die de wedstrijden krijgen én de financiële belangen die ermee gemoeid zijn, zorgen voor een enorme hoeveelheid mentale stress bij de renners.

Voormalig wielrenner Hennie Kuiper denkt ook dat de uitdaging van 2 grote rondes per jaar rijden mentaal nog zwaarder is dan fysiek. Kuiper, die geldt als een van de beste Nederlandse renners ooit, is actief in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Een tijd waarin renners 140 wedstrijden per jaar rijden en velen van hen aan de start staan van meerdere grote wedstrijden in 1 seizoen. Ter vergelijking: nu rijden de meeste ronderenners 60 tot 70 wedstrijden in een jaar.

Vroeger en nu

Kuiper zelf rijdt in 1975 en 1976 een succesvolle Ronde van Spanje én de Tour de France. Dat maakt hem het levende voorbeeld dat het tóch kan, 2 grote etappekoersen per jaar rijden. Maar, zo zegt hij er direct bij, de omstandigheden zijn in de jaren 70 compleet anders. “Wij hadden natuurlijk ook wel stress, want zo’n grote wedstrijd was toch het moment waarop het moest gebeuren, maar mentaal was de druk minder zwaar. Er was minder kennis over het lichaam en wij reden zonder hartslagmeter of oortje, dus je wist niet precies wat er in het hele peloton gebeurde.” Ook media-aandacht was er veel minder: ”Nu kun je nog geen scheet laten of er staan meteen camera’s voor je neus. Wij konden nog en beetje opgaan in de menigte na een wedstrijd en er werd niet eindeloos gediscussieerd over je prestaties. Dat is tegenwoordig wel zo en ik denk dat dat menig wielercarrière kapot heeft gemaakt.”

Gaat Dumoulin het redden?

Gelukkig is Tom Dumoulin volgens beide heren wél bestand tegen de grote druk die een grote wedstrijd met zich meebrengt en kan hij het daarom ook een goed resultaat behalen in de Tour de France. “Hij laat zich niet van zijn stuk brengen en trekt zijn eigen plan”, aldus Hennie Kuiper. “Ik denk dat hij kans maakt om hoog te eindigen.” Sportarts Guido Vroemen sluit zich aan bij Kuiper: “Tom is slim en laat zich niet van de wijs brengen. Ik denk ook dat hij voldoende hersteltijd zal hebben tussen de Giro en de Tour, zodat hij fris genoeg aan de start zal verschijnen. Als hij dan in de eerste 2 weken gevrijwaard blijft van stress, goed genoeg herstelt na de etappes én geen pech heeft, dan kan hij hoog eindigen.”

Guido Vroemen is op 18 juli 2018 te zien in het MAX-programma Tour de Celeb, waarin bekende Nederlanders een heuse etappe uit de Tour de France fietsen. Vroemen is een van de begeleiders.
Zou u zelf graag willen beginnen met wielrennen, maar weet u niet zo goed hoe? Daar helpt Hennie Kuiper u bij in de MAX Vandaag-cursus Toeren met Hennie.

Geef een reactie