Voldoende geslapen en nog moe

Voldoende geslapen en toch moe? Dit zijn mogelijk oorzaken

Misschien herkent u het wel. U heeft 8 uur geslapen, maar als u wakker wordt bent u nog steeds moe. Niet uitgerust beginnen aan de dag, is geen goede start. Dit vermoeide gevoel kan verschillende oorzaken hebben.

Slapen voor herstel

Een volwassenen heeft gemiddeld 6 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Voldoende slaap is belangrijk. In de nacht herstelt ons lichaam en onze geest. Het is het moment dat we de gebeurtenissen en emoties van die dag verwerken en opslaan. Zo onthouden we wat we die dag geleerd hebben. Voor de hersenen is het een moment om alle informatie te ordenen en ruimte te creëren voor een nieuwe dag vol met nieuwe ervaringen en emoties.

Slaapfases

Slapen doen we in fases. De 1e is de inslaapfase. Die duurt meestal maar aan paar minuten. Dan gaan we over in de 2e fase en dat is die van de lichte slaap. Licht zegt het al, we kunnen dan nog eenvoudig wakker worden van omgevingsgeluiden. Deze fase duurt ongeveer een uur. De 3e fase is onze diepe slaap. We gaan dan rustiger ademhalen, de hartslag daalt en we ontspannen onze spieren. Deze fase zorgt voor de lichamelijke rust en duurt ongeveer een minuut of 20, maar is wel de belangrijkste fase. In deze fase rusten we namelijk echt uit. Daarna volgt de REM-slaap. Een belangrijke fase als het gaat om het verwerken van de dag, het herstel van onze geest en onze emoties een plek geven. Dit is ook de fase waarin we veel dromen en informatie opslaan naar ons langetermijngeheugen.

Hypersomnie

Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven. Het brengt gevoelens van angst, depressie en ook vaak hoofpijn met zich mee. De oorzaak ligt niet direct bij het aantal uren dat u slaapt, maar bij de kwaliteit van de nachtrust. Het kan ook veroorzaakt worden door bijwerkingen van geneesmiddelen, psychische aandoeningen of depressie of apneu. Wie hypersomnie heeft is vaak zo met slapen bezig, waardoor het idee dat men meer slaap nodig heeft ook niet weggaat en een obsessie wordt. Ga hiervoor naar de huisarts en maak een afspraak met een specialist.

Voldoende geslapen? Mogelijke oorzaken

Een goede nachtrust bestaat uit meer dan de gestelde 8 uur slapen. We zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rij.

 • Ademproblemen, slaapapneu en snurken kunnen de nachtrust behoorlijk verstoren. Zelf heeft u het soms niet in de gaten, maar het kost veel energie die ten kost van de nachtrust gaat. Overleg met uw (huis)arts wat u hieraan kunt doen.
 • Pijn, al dan niet chronisch, helpt ook niet bij een goede nachtrust. Het belemmert u vaak om tot de diepe slaap te komen waardoor u onvoldoende uitrust.
 • Een depressie, angstgevoelens, piekeren of een burn-out zorgen vaak voor niet volledige nachten slaap. Komt u er niet alleen uit, dan dan op zoek naar hulp bij uw problemen.

Maar ook zaken waar u wel relatief eenvoudig invloed op uit kunt oefenen kunnen de oorzaak zijn van vermoeid wakker worden.

 • Niet voldoende daglicht. Voor een goede nachtrust is voldoende daglicht nodig. Dit bevordert de aanmaak van melatonine wat helpt bij een beter nachtrust. Zorg dat u naar buiten gaat, combineer het met een ommetje!
 • Onvoldoende water gedronken. Als het lichaam onvoldoende water binnenkrijgt, worden onze spieren stijver. En stijve spieren kosten meer energie. Dat gaat ook ’s nachts gewoon door.
 • Heeft u genoeg bewogen vandaag? Bewegen is goed voor ons, en voor onze nachtrust. Want wie niet voldoende bewogen heeft wordt vanzelf moe, onze hersenen worden moe. Als het u lukt, ga een blokje om. Ga toch naar de sportschool en kom in beweging. U doet uw lichaam en nachtrust er een plezier mee.
 • Ook een gezonde leefstijl draagt bij aan een goede nachtrust. Wees matig met alcohol en koffie. Slaapt u slecht, drink het dan zeker niet vlak voor het slapengaan.

Blijf met slaapproblemen niet te lang lopen. Komt u er zelf niet uit, vraag dan hulp aan uw huisarts. Want een goede nachtrust is essentieel.

(Bron: Slaapinfo, Women’s Health, Zilveren Kruis, Margriet, Francis Gasthuis, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. MaxHensbroek says:

  Hall,

  Nou mijn slapen lukt wel, ik heb alleen de volgende vraag:

  Ik word wakker en dan is een van mijn benen helemaal dood, erg veel pijn en ik kan er niet opstaan. Na een paar minuten begint het bloed weer te stromen(?). Het is erg om angstig van te worden. Er hebben wel heel veel doktoren in mijn buik zitten te werken vanwege een na jaren goed afgelopen prostaatkanker, hetgeen erg pijnlijk plassen veroorzaakt. Ik blijf het baas, na heel lang zoeken, met 2 a 3 pilletjes oxycodon 10 mg. per dag. Na de prostaatoperatie kon ik 2 jaar niet loslopen, maar o wonder, de besturings zenuwen schijnen weer aangegroeid, of wat dan ook. Moet nog nog oppasen met evenwicht.

  Vraag dus: Hoe gevaarlijk is dat die dode benen. Een enkele keer zijn mijn handen ook dood en verstijfd.
  Nogmaals die pilletjes zijn wel mijn redding, want dan heb ik een uur of 6 een redelijk pijnloos leven. Ik zal erbij vertellen, dat ik 80 ben. Heel lang had ik lichaamstemperatuur tussen de 34 en 35,5 en altijd koude benen en bovenarmen, maar oh wonder dat is de laatste tijd rond 36 graden.

  1. Eline1950 says:

   Dag Max, Zo zeg de pijn onderdrukken met 2 a 3 oxycodon 10 mg??? Na mijn knieoperatie gebruikte ik die ook, maar was daardoor wel compleet van de wereld en van de pijn dat wel. Maar ik heb deze pillen gauw afgebouwd naar alleen paracetamol om de 4 uur overdag en voor ’s nachts oxycodon 5 mg. Wist door de oxycodon zelfs niet meer wat ik met wie afsprak of besprak.
   De problemen met jouw benen en soms ook handen doen mij herinneren aan mijn RSI, dat ik jaren geleden aan mijn beide handen had. Dat bleken beknelde zenuwen te zijn, die operatief weer de ruimte kregen. Ik weet niet of dit ook kan in benen, maar ik zou er toch maar snel eens mee naar een internist gaan.
   Sterkte en succes, groet Eline