snurkt

Wat kunt u doen als uw partner snurkt?

Als we slapen, willen we over het algemeen dat het stil is. Want elk geluid kan u wakker maken. Een partner die snurkt kan dan ook de nachtrust ernstig verstoren. Wat is er tegen te doen?

Tot wel 90 decibel aan geluid

Het is gezellig om samen te slapen, maar toch kan dit ook voor onrust of zelfs frustratie zorgen. Als uw partner complete bossen omzaagt ’s nachts, kan dat voor veel lawaai zorgen. Een snurker kan tot wel 90 decibel aan geluid maken. Dat is vergelijkbaar met het geluidsvolume van een kettingzaag. Simpel een paar oordopjes dragen heeft dan ook geen nut meer.

samen slapen of niet
Lees ook: Samen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust?

Waarom snurkt iemand?

Als iemand snurkt, kan dat meerdere redenen hebben. Het kan aan een verkoudheid liggen, dan lost het probleem zich vaak snel weer op. Maar een allergie of afwijking in het tussenschotje van de neus kan ook een oorzaak zijn. Ook de manier hoe iemand in bed ligt kan zorgen dat degene gaat snurken. Wie op de rug ligt, snurkt sneller omdat de kaak en tong dan wat meer in de keel vallen. Maar ook alcohol, ouder worden en overgewicht kunnen een oorzaak zijn.

Wat is er tegen een snurkende partner te doen?

Wie zelf snurkt heeft het waarschijnlijk niet in de gaten, maar als u ernaast ligt kan het dus voor onderbroken nachten zorgen. Wat kunt u doen tegen de snurker naast u? Er zijn verschillende dingen om te proberen, maar niet alles zal helpen.

Een duwtje geven of een tennisbal vastnaaien

Als uw partner snurkt wanneer hij of zij op de rug ligt, kan een por of duwtje helpen om (even) van het gesnurk af te zijn. Maar wie een fervente snurker is, zal al snel weer verder gaan met bomen omzagen. Ook wordt weleens gezegd om een tennisbal aan de achterkant van het slaaphemd of -shirt te naaien, zodat degene niet meer op de rug kan gaan liggen. Maar dat zijn geen middeltjes die voor de lange termijn zullen helpen.

White noise
Lees ook: Helpen monotone geluiden van White noise om beter te slapen?

Slaaponderzoek laten doen

Wie veel, vaak en hard snurkt doet er goed aan om een slaaponderzoek te ondergaan. Want snurken kan ook een medische oorzaak hebben. Wie bijvoorbeeld grote keelamandelen heeft, heeft ook een grotere kans op snurken. Maar ook vaak een dichte neus hebben zorgt voor meer snurken. Spierverslappende medicijnen helpen ook niet mee, want ’s nachts verslappen de weefsels in de keel al. Wie ook (vaak) stopt met ademhalen, kan last hebben van slaapapneu.

Anti-snurkproducten

Er zijn allerlei anti-snurkproducten verkrijgbaar, maar niet alles is van even goede kwaliteit. Dat zegt Maurits de Ruiter tegen Linda. Hij is kaakchirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde. “Apneu is een officiële diagnose, maar snurken niet.” Dat zorgt ervoor dat alleen mensen met slaapapneu producten vergoed krijgen. Dat zijn vrij prijzige toepassingen, waardoor mensen zonder diagnose dit niet snel kopen. Daarom zijn er goedkopere alternatieven op de markt gekomen. Een slaaponderzoek kan volgens de voorzitter daarom ook goed zijn, want dan wordt zo’n product mogelijk wel vergoed.

Slaappositietrainer en beugel

Zo is er een slaappositietrainer, dit wordt ook wel positietherapie genoemd. Dit is een borstband die trilt zodra de persoon op de rug gaat liggen. Een MRA-beugel noemt De Ruiter als een goede optie. Dit is een op maat gemaakte beugel die ervoor zorgt dat de onderkaak iets naar voren wordt getrokken, waardoor de luchtwegen vrij komen. Volgens hem werkt dit bij 80 tot 90 procent van de snurkers. Het nadeel, zo’n beugel kost al gauw 300 tot 500 euro.

‘Pas op voor slechte bitjes’

Ook KNO-arts Peter van Maanen waarschuwt bij RTL Nieuws voor ‘neppe’ bitjes. Veel bedrijven spelen in op de vraag naar bitjes door een goedkoper alternatief te bieden, “maar de werking van deze producten is niet bewezen.”

oordopjes slapen
Lees ook: Is het slecht voor uw oren om met oordopjes in te slapen?

Allebei een eigen slaapkamer

Als niks werkt of u wilt geen (dure) producten aanschaffen, dan is er altijd nog de optie om apart van elkaar te slapen. Het klinkt misschien ongezellig, maar het zorgt er wel voor dat u beiden goed slaapt. Apart van elkaar slapen hoeft verder niks over de relatie te zeggen.

En anders: accepteer het snurken

En anders is er maar 1 oplossing: leer het te accepteren van de ander. Zodra u zich druk gaat maken en frustreren, wordt het alleen maar erger. Accepteren dat de ander er niks aan kan doen, kan voor wat rust bij uzelf zorgen.

(Bron: NPO Kennis, RTL Nieuws, Margriet, Linda. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    GertBeekhuis says:

    Ook ik snurkte als een ouwe landbouw trekker, elke nacht…..
    Gestopt met koemelk producten,zijn erg slijmvormend
    Gebruik geen producten waar tarwe in zit
    Ook het pilsje niet meer
    Nu voor 95% snurkvrij

    Queen says:

    Breathe Right pleisters helpen echt! neem wel de “large” maat!

    anjavdr says:

    Gewoon bij Bol ofzo een tongstabilisator bestellen voor een paar tientjes.
    Dan snurkt haast niemand meer.
    Bij mij is zelfs mijn matig tot ernstig apneu weg.
    Ok heb meer dan 10 jaar trouw CPAP gebruikt maar snurkte gewoon door.
    Daarna een beugel aan.laten meten, allemaal onder toezicht van longarts.
    Hielp ook niet.
    Google het maar eens..
    Veronderstel dat het bij jou ook werkt?!
    Ik hoop het voor je.
    ( Ik ben geen arts, ik gun alleen anderen ook deze goexkope oplossing)

    profielnaam Christa says:

    Nog een oplossing: Koop een paar oordoppen (herrie stoppers) Doe die in voor het slapengaan. Werkt perfect!
    Zelf slaap ik al 5 jaar met oordoppen in, mijn man moet mij ’s morgens wakker maken als de wekker gaat.