blauwe plekken

Sneller blauwe plekken bij ouderdom? Hierdoor komt dat

We hebben allemaal weleens een blauwe plek. Deze kan ontstaan wanneer u zich stoot of valt. Maar naarmate u ouder wordt, kunt u hier sneller last van krijgen. Waardoor dat kan komen, leggen wij u uit.

Blauwe plek

Een blauwe plek ontstaat als een bloedvat beschadigd raakt. Doordat u zich bijvoorbeeld stoot gaat deze onderhuids bloed lekken, wat terecht komt in het weefsel onder de huid. Hierdoor ontstaat een blauwe of rode vlek in de huid. Na een paar dagen wordt deze vlek vaak groen of geel van kleur. Deze kleurverandering komt doordat de stof hemoglobine in uw bloed wordt omgezet in gele pigmenten.

Dokter Ted over blauwe plekken
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: (spontane) blauwe plekken

Leeftijd

Deze vlekken kunnen sneller ontstaan naarmate u ouder wordt. Dit heeft een simpele verklaring. Met de jaren worden uw bloedvaten steeds minder sterk en de huid dunner. Hierdoor verliest u de beschermende vetlaag en kunnen uw bloedvaten sneller beschadigen en bloed lekken bij een val of stoot.

Collageen

Ook de afname van collageen zorgt ervoor dat u sneller blauwe plekken kunt krijgen. Collageen is een belangrijk eiwit en onderdeel van het bindweefsel, wat ervoor zorgt dat uw huid stevig is. Wanneer dit door ouderdom afneemt, wordt uw huid eveneens dunner. Hierdoor zijn bloedvaten kwetsbaarder. Daarnaast bevatten vrouwen over het algemeen minder collageen dan mannen, waardoor zij sowieso sneller last kunnen hebben van blauwe plekken.

blauwe plek
Lees ook: Niet gestoten maar toch een blauwe plek? Dit kunnen de oorzaken zijn

Meestal onschuldige plek

Meestal is een blauwe plek onschuldig en trekt dit vanzelf weg. Merkt u dat u ze spontaan en vaak heeft, dan kan het verstandig zijn om uw huisarts te raadplegen.

(Bron: archief, Huidarts, Quest, Margriet. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie

Reacties (5)

  Marfisch 510 says:

  Ik heb ook vaak na het stoten van mijn armen direct blauwe plekken. Op mijn benen niet zo erg. Ik gebruik ook bloedverdunners, kan dat er ook een oorzaak van zijn?

   De Pintelier says:

   Bloedverdunners zijn zowiezo de zondigen voor de blauwe plekken. Er zijn een heel aantal voedingsmiddelen, die het bloed natuurlijk verdunnen: gember – omega 3 en nog zoveel andere voedingsmiddelen. Als daarbij nog bloedverdunners ingenomen worden verergeren de blauwe plekken bij het al dan niet stoten. Spontaan kan ook een adertje scheuren, daarom…. vitamine C innemen! ! !

  bosje says:

  Beste Marfisch,
  Uw antwoord zit in hetzelfde artikel naast de foto met “Lees ook” Niet gestoten maar toch een blauwe plek.

  De Pintelier says:

  Ik denk dat het innemen van vitamine C, wat zorgt voor de aanmaak van collageen, zeker zeer nuttig is bij het ouder worden. Aders worden dunner en er komen gemakkelijk scheurtjes in, waardoor we dankbaar zijn dat cholesterol de scheurtjes dichtmaakt, zoniet zouden we doodbloeden. Dus… ik ben ervan overtuigd… vitamine C bijnemen want zelf kunnen we het niet aanmaken.
  Albert Szent-Györgyi kreeg de Nobelprijs voor onderzoek van vitamine C. Linus Pauling, de tweevoudige Nobelprijswinnaar heeft een oneindige strijd gevoerd om erkenning te krijgen voor de therapeutische waarde van vitamine C.

  Annavon Garnier says:

  Alles goed en welvaar wel eens van ITP gehoord dan krijg je spontaan blauwe plekken bij gebrek aan rode bloedlichaampjes, dat kan heel gevaarlijk zijn