Duur 02:49
Gepubliceerd op 8 februari 2022

Dokter Teds Spreekuur: (spontane) blauwe plekken

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: het (spontaan) ontstaan van blauwe plekken.

Blauwe plekken

We hebben allemaal wel eens een blauwe plek. In veel gevallen weten we waar het vandaan komt, bijvoorbeeld door stoten. Een blauwe plek is rood bloed wat blauw doorschemert. Dat is wat we op de huid zien. Bij het helen (opruimen) van de plek, kan hij nog weleens van kleur veranderen naar groen of geel. Maar soms ontstaan ze ook spontaan. En hoe ouder we worden, hoe vaker dat gebeurt. Dit kan te maken hebben met het dunner worden van de huid of het gebruik van medicijnen. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. In de video legt dokter Ted uit wat mogelijke oorzaken zijn van (spontane) blauwe plekken en wat u moet doen.

Dinsdag 15 februari 2022 heeft dokter Ted het in Dokter Teds Spreekuur over staar. Bekijk hier alle video’s.

Geef een reactie

Reacties (6)

  josje1950 says:

  In 2013 kreeg ik spontaan 4 grote blauwplekken op mijn buik die erg pijnlijk waren. Mijn huisarts wist geen oorzaak Ik gebruikte toen nog geen medicijnen. In 2019 bleek na bloedprikken voor een algehele check dat ik Primaire Myelofibrose heb. Mijn bloedplaatjes waren 800 normaal 450 Inmiddels gebruik in Hydroxyurea en zijn mijn bloedwaarden normaal

   Dokter Ted says:

   Beste Josje,
   Soms hebben blauwe plekken zo’n soort oorzaak, maar uw ziekte is gelukkig heel zeldzaam. Goed dat uw dokters er uiteindelijk achter zijn gekomen en dat dit medicijn u goed helpt.
   Ted van Essen

  Tuintje 41 says:

  Ik heb snel last van blauwe plekken, zowel door stoten of spontaan. In dat laatste geval vaak in een vinger, wat dan even flink prikt/steekt. Ik smeer dan meteen Arnicagel op de plek, waardoor de pijn snel verdwijnt, maar ook is de blauwe plek binnen een dag nauwelijks nog zichtbaar. Een probaat middel en bij elke drogist te koop.

   Dokter Ted says:

   Beste Tuintje,
   Dat is een bekende aandoening, het Achenbach-syndroom. Gelukkig onschuldig en het verdwijnt weer spontaan. Met, maar ook zonder Arnicagel.
   Ted van Essen

  Pascalle72 says:

  Goedemiddag dokter Ted,

  Wij zijn zondag 9 mei uit Mexico teruggekomen en nu kreeg mijn dochter (14 jaar) 3 dagen na thuiskomst hele rare streepachtige blauwe plekken/ bloeduitstortingen op beide bovenbenen. Ze heeft zich niet gestoten of iets dergelijks. Zijn ermee naar de huisarts geweest…moesten 2 weken aankijken….na een week toch weer aan de bel getrokken ik stond erop een bloedonderzoek te laten afnemen ( kwamen toch uit Mexico) ! Bloed laten prikken en……alles ok…geen ontstekingen geen virussen beide bloedplaatjes ok, geen stollingen te zien!! Ik blijf het raar vinden. De plekken veranderen niet van kleur zoals een blauwe plek….ze blijven hetzelfde….ze voelt zich goed gelukkig geen koorts niet moe (nouja eigenlijk altijd wel het is een puber ;-)). Maar wij als ouder merken niets raars aan haar. Ik denk erover om toch nig contact te zoeken met de huisarts viir een verwijzing naar het AMC daar hebben ze een afdeling tropengeneeskunde….wat denkt u?? Het zijn echt rare vegen op haar rechterbeen zit wel een ronde plek met een wondje erin??

   Dokter Ted says:

   Beste Pascale,
   Dat is zeker een goede reden om terug te gaan naar de huisarts. Om dat te beoordelen, moet je kijken en onderzoeken en dat kan de huisarts (en ik niet). Er gaat bij mij geen enkel lichtje branden, vooralsnog.

Bekijk ook

Meer