Rode vlekken

Rode vlekken op de benen tijdens het wandelen? Dat kan deze oorzaken hebben

Wie (bij warm weer) langere stukken wandelt, krijgt weleens te maken met rode, soms jeukende vlekken op de benen. Dat kan verschillende redenen hebben, waaronder hitte-uitslag of asfaltbenen. We zetten de mogelijke oorzaken op een rij en vertellen wat u kunt doen om het te voorkomen of zo mogelijk te verhelpen. 

Hitte-uitslag

Wandelen kan sowieso intensief zijn, maar de omstandigheden worden zwaarder, wanneer de temperatuur buiten toeneemt. Dan kan het lichaam het lastiger krijgen om de temperatuur te regelen. Eén van de gevolgen is dat de zweetkanaaltjes op de benen dan verstopt kunnen raken. Hierdoor ontstaat een rode, vaak jeukende uitslag. In dat geval adviseert het Rode Kruis om de schaduw op te zoeken, rust te nemen en de benen te koelen met water. Vertrouwt u het niet of nemen de klachten toe, neem dan contact op met uw huisarts. Hitte-uitslag kan ook worden veroorzaakt door wrijving, bijvoorbeeld door te strakke, niet goed ademende kleding. Draag daarom luchtige, goed ademende (katoenen) kleding.

schurende bovenbenen
Lees ook: Pijnlijke, schurende bovenbenen, met deze tips behoren ze tot het verleden

Asfaltbrand / Asfaltbenen

Wanneer de buitenlucht in temperatuur toeneemt, kan dat ook effect hebben op de ondergrond waarop u wandelt. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij asfalt. Asfalt kan op hete dagen ongelooflijk heet worden. Hierdoor wordt de huid van de onderbenen uiteindelijk zo warm, dat die kan verbranden. Wat zich uit in rode vlekken. Asfaltbrand of asfaltbenen genoemd. De verbranding wordt in tegenstelling tot zonnebrand niet veroorzaakt door uv-straling, maar door stralingswarmte. Een zonnebrandmiddel werkt er dan ook niet tegen. Kleding die de benen bedekt is in dit geval effectiever, omdat de huid dan tegen de hitte beschermd wordt. Een lange, luchtige broek is hiervoor zeer geschikt.

schapenwol
Lees ook: Vaak blaren na het wandelen? Schapenwol kan dit voorkomen

Golfersbenen / wandelbenen

Oudere wandelaars kunnen te maken krijgen met irritatie van de kleine bloedvaten in de benen. Aangezien dit ook bij golfers voorkomt, wordt dit naast wandelbenen ook wel golfersbenen of golfers vasculitis genoemd. De rode vlekken ontstaan dan door druk op de onderbenen, waardoor de doorlaatbaarheid van de bloedvaten toeneemt. Doordat de sok voor tegendruk op de huid zorgt, ontstaan de vlekken vaak net boven de rand van de sokken. Hoge compressiekousen kunnen de rode vlekken dan ook voorkomen. Zijn de rode vlekken eenmaal ontstaan, dan duurt het meestal zo’n 3 dagen tot een week voor ze weer wegtrekken.

Rode vlekken door allergie

Er kunnen ook rode vlekken op de benen ontstaan door een allergie. Dit kan bijvoorbeeld een zonneallergie zijn, een allergie voor een verzorgingsproduct of voor bepaalde soorten textiel. Bijvoorbeeld in het geval van de sokken. Vermoedt u dat de uitslag in uw geval veroorzaakt wordt door uw sokken, probeer dan eens sokken van een andere textielsoort uit. In plaats van wol katoen of andersom bijvoorbeeld. Was de sokken altijd voor het 1e gebruik en kies hiervoor een wasmiddel waar uw huid goed tegen kan.

gezwollen handen dikke vingers
Lees ook: Gezwollen handen en dikke vingers tijdens het wandelen voorkomen

Deze (voorzorgs)maatregelen kunt u tegen rode vlekken op de benen nemen

Naast de adviezen van het Rode Kruis om de schaduw op te zoeken, rust te nemen en de benen te koelen met water kunt u dus nog veel meer (voorzorgs)maatregelen nemen, om rode vlekken te voorkomen of te verzachten. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Ga niet uit het niets bij hitte een lang stuk wandelen, maar wandel regelmatig, zodat uw lichaam daar aan went.
  • Wordt het erg heet, kies dan niet voor geasfalteerde paden, maar zoek bijvoorbeeld het bos op.
  • Loop niet tijdens de heetste uren van de dag, maar kies voor een extra vroege wandeling of juist voor een later moment op de dag.
  • Trek bij warmere omstandigheden bij voorkeur een lange broek aan, zodat de onderbenen bedekt zijn en minder worden blootgesteld aan de hitte van de ondergrond waarop u loopt.
  • Kies daarbij voor luchtige, goed ademende kleding.
  • Drink onderweg voldoende.
  • Draag zo nodig compressiekousen.
  • Leg uw voeten tijdens een pauze of na het wandelen omhoog.
  • Naast koelen met koud water kan een koud kompres verlichting geven.

(Bron: Rode Kruis, wandel.nl, bergwijzer.nl, huidinfo.nl, het LoopCentrum, Wandel Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie