stiltewandelingen

Genieten van de natuur en de rust, zo gezond zijn stiltewandelingen

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Het houdt het lichaam gezond en de hersenen fit. Dat kunt u combineren met een goed gesprek, maar juist ook met stilte. Stiltewandelingen worden steeds populairder en het kan ook op steeds meer plekken in het land.

Geluiden en herrie

Overal om ons heen hebben we te maken met geluiden of zelfs herrie. Deze ‘stiltevervuiling’ kan een negatieve invloed op ons hebben. Zeker bij degenen die daar gevoelig voor zijn. Door wandelen komen we sowieso al tot rust en zeker in het geval van stiltewandelingen. Buiten dat het ontspant, kan het ook voor meer creativiteit zorgen. Wie het hoofd leegmaakt, komt makkelijker tot nieuwe inzichten. Daarnaast gaat alle aandacht naar het moment zelf en komt u zo los van de hectiek van alledag.

wandelen
Lees ook: 12 redenen om regelmatig te wandelen

Soorten stiltewandelingen

Er zijn verschillende soorten stiltewandelingen. Zo kunt u om te beginnen in uw eentje de natuur intrekken, met de mobiele telefoon op stil en in de afwezigheid van muziek of een podcast in de oren. U kunt een georganiseerde stiltewandeling maken, om meer in contact te komen met de natuur of met uzelf of een combinatie daarvan. Er zijn stiltewandelingen die u samen met een wandelcoach kunt maken en ook mindful wandelingen die u in stilte met een groep maakt. U kunt dus kiezen wat voor u het beste werkt. Ze hebben in elk geval allemaal gemeen dat het tempo laag ligt en er veel aandacht is voor de omgeving.

Dag van de stilte

De laatste zondag van oktober is De Dag van de stilte. Op verschillende plaatsen in het land zijn er dan stiltewandelingen. Maar inmiddels kunt u ook tijdens de rest van het jaar op verschillende plekken terecht voor een wandeling in stilte. Op de website van MAX Vakantieman vindt u daar meer informatie over.

(Bron: wandel.nl, dagvandestilte.nl, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie