Gezwollen handen door wandelen

Gezwollen handen en dikke vingers tijdens het wandelen voorkomen

Hoewel het niet gevaarlijk is, kunnen gezwollen handen en dikke vingers tijdens het wandelen erg onplezierig zijn. Stijve vingers maken het bedienen van apparaten zoals een gps-tracker of mobiel lastiger en het is soms zelfs pijnlijk. Hoe komt dit en is het te voorkomen?

Wanneer treedt het op?

Niet iedereen heeft tijdens het wandelen last van gezwollen handen en dikke vingers. Het is ook niet helemaal duidelijk waarom het gebeurt. Het treedt vooral op als er zwaaiende bewegingen met de armen gemaakt worden en het lichaam opwarmt. Er gaat door de zwaartekracht dan meer bloed en vocht richting de handen, wat een zwelling kan veroorzaken.

koude handen
Lees ook: Altijd koude handen en voeten? Dit kan er aan de hand zijn

Hoe zijn gezwollen handen en dikke vingers te voorkomen?

 • Knijp regelmatig de handen samen tot een vuist. U kunt dit los doen, maar ook iets vasthouden, zoals een stressbal of kaart, en hier in knijpen. Onderweg kunt u er bijvoorbeeld ook een stok of steen voor oprapen.
 • Zwaai niet alleen met de armen laag langs het lichaam, maar wissel de armposities af tijdens het wandelen. Door bijvoorbeeld af en toe het hengsel van een tas of rugzak vast te houden, zal er in mindere mate extra bloed richting de handen stromen. Wees wel beducht op vallen, dus zorg dat u uw handen meteen voor u uit kunt steken, mocht u ten val komen.
 • Door de armen enige tijd boven het hoofd te houden, stroomt het teveel aan bloed weer terug. Dit ziet er wellicht enigszins apart uit voor andere wandelaars, maar daar trekt u zich gewoon lekker niets van aan.
 • Loop met Nordic Walking stokken. Door het vasthouden van de stokken wordt het zwellen van de handen voorkomen.
 • De armen in een bocht van 45 graden houden en meebewegen met het loopritme heeft ook vaak een goed effect. Uw handen hebben dan automatisch een hogere positie dan wanneer u ze zou laten hangen.
 • Krijgt u vooral klachten bij erg warm weer? Loop dan op de koelere momenten van de dag en kleed u hierop.
Opgezwollen
Lees ook: Opgezwollen voeten en enkels voorkomen bij warm weer

Andere voorzorgsmaatregelen

Heeft u snel last van gezwollen vingers, doe ringen dan af tijdens het wandelen. Dan krijgt u in elk geval niet te maken met knellende ringen.

Andere oorzaken van gezwollen handen en dikke vingers

Er zijn ook minder onschuldige oorzaken van zwellingen in de handen. Heeft u er buiten het wandelen of buiten warmte om ook mee te maken of houden de klachten aan, ook als u allang weer in rust bent? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 17 juli 2024.

(Bron: wandel.nl, InfoNu.nl, Wandel magazine, sport.nl, Runnersworld. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Janneke 25 says:

  Ik gebruik wandelstokjes, een prima hulp.
  Gewoon op internet gekocht. Handig touwtje er aan. Ik kan het idee aanbevelen.