Een hond met een lichtband om tijdens het uitlaten in het donker.

Veilig de hond uitlaten in het donker, zo lukt dat

Wanneer de dagen korter worden en het ’s ochtends langer donker is en ’s avonds de zon eerder ondergaat, moet u nog veilig kunnen wandelen met de hond. Het is daarom belangrijk dat uzelf, maar ook de hond goed zichtbaar is. Zo kunt u dat doen.

Honden zien goed in het donker

Honden zien beter in het donker dan mensen. Het netvlies is anders en daardoor hebben ze een beter nachtzicht dan wij. De hond zelf ziet dus goed in het donker, maar als baasje moet u hem of haar wel kunnen zien. Helemaal als het om een hond met een donkere vacht gaat. Dan is het voor andere weggebruikers ook lastig om te zien.

Lichtgevende halsbanden

Er zijn diverse accessoires waardoor uw hond beter zichtbaar is in het donker. Zo zijn er lichtgevende halsbanden. Dit kan een losse band met licht zijn of een normale halsband waar licht in verwerkt zit. Deze zijn vaak met een USB-kabel op te laden. Het ligt eraan hoe vaak u de lichtband gebruikt, hoe lang hij mee gaat. Wanneer in de korte dagen meerdere keren per dag in het donker gewandeld wordt, zal de band vaker aan de lader moeten. Maar over het algemeen gaat zo’n band wel 1 tot 2 weken mee op een enkele laadbeurt.

Een lichtgevende band om met de hond in het donker te lopen.

Een los lampje gebruiken in het donker

Daarnaast kunt u ook een los lampje aan de halsband of het tuigje van de hond klikken. Dit is voor voorbijgangers wel minder goed zichtbaar, helemaal als het aan de halsband hangt. Want dan hangt het vaak voor de borst en is het licht vanaf de achterkant niet zichtbaar.

uitlaten
Lees ook: Spelregels voor het uitlaten van de hond, zo wandelt u veilig en prettig

Reflecterende stukken of neonkleuren

Wilt u niet continu met een verlichte hond lopen? Dan zijn er ook reflecterende tuigjes, harnassen en riemen. Deze stukken worden zichtbaar wanneer er licht op schijnt. Of kies voor neonkleuren, die zijn sowieso altijd goed te zien.

Kleed uzelf ook goed in het donker

Vergeet uzelf ook niet. Wanneer u een donkere jas en broek draagt, bent u ook niet goed zichtbaar voor anderen. Sommige jassen hebben een reflecterende band in de mouw verwerkt of een reflecterende streep op de rug zitten. En neem anders bijvoorbeeld een zaklamp mee.

Kies waar u loopt

Kijk daarnaast ook goed welke route of welk pad u bewandelt in het donker. Wanneer u op een goed verlicht stuk loopt, zijn jullie ook al een stuk beter zichtbaar. Maar dit kan helaas niet op alle plekken. Laat de hond in het donker aan de lijn lopen, dat voorkomt gevaarlijke situaties. Als een hond in het donker ergens van schrikt en vervolgens wegrent, kan dat voor fietsers, automobilisten en de hond zelf gevaarlijk worden.

Eigen ervaringen in het donker lopen met een hond

De redactie van MAX Vandaag heeft zelf een zwarte hond. Tijdens de wandelingen in het donker gebruiken we dan ook een (oranje gekleurde) lichtgevende band. Van andere hondeneigenaren en weggebruikers krijgen we vaak complimenten over de halsband en de zichtbaarheid. Wij ervaren het dus als prettig om extra verlicht te zijn.

donker

(Bron: Welkoop, Intratuin, Pets Place, eigen ervaringen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie