schapenwol

Vaak blaren na het wandelen? Schapenwol kan dit voorkomen

Ook al zijn schoenen goed ingelopen of wandelt u regelmatig, sommige voeten ontkomen gewoon niet aan blaren. Goede sokken en blarenpleisters zijn dan middelen om het leed zoveel mogelijk te verzachten, maar er is nog een goede, zeer doeltreffende optie: schapenwol.

100 procent pure schapenwol

Het lijkt misschien wat apart, maar schapenwol zorgt er echt voor dat er geen blaren ontstaan. Op de redactie van MAX Vandaag wordt het door meerdere personen gebruikt en we spreken dus ook uit eigen ervaring. Het werkt als volgt: op plekken waar u normaal snel blaren krijgt doet u een dot 100 procent pure schapenwol in de sok. Het hecht zich vervolgens aan de sok en blijft zo goed op zijn plek. Dit werkt niet alleen preventief, het zorgt er ook voor dat als u reeds een blaar opgelopen heeft, de pijn wordt verzacht. In het begin voelt u de wol misschien nog wel even zitten, maar al snel vormt het zich naar de voet en is het eigenlijk vrijwel niet meer voelbaar.

Lanoline

Schapenwol is om meerdere redenen een effectief middel. Ten 1e bevat het van nature lanoline (wolvet), wat de huid zowel verzacht als verzorgt. Ten 2e werkt de wol druk-ontlastend en voorkomt het schuren. Ook wordt een teveel aan transpiratievocht geabsorbeerd. Daarnaast zorgt de wol ervoor dat de voeten warm blijven als het koud is en koel als het warm is.

nieuwe schoenen
Lees ook: Knellende nieuwe schoenen? Bekijk tips voor het inlopen

Kant-en-klaar te koop of bij een schapenboer

Schapenwol is online kant-en-klaar te koop om als wol tijdens het wandelen te gebruiken. Het is echter ook mogelijk het rechtstreeks bij een schapenboer te kopen. Aangezien wol tegenwoordig nog maar een fractie oplevert in vergelijking met voorheen, wordt de wol soms maar gewoon weggegooid. Door het voor het wandelen te gebruiken dient het dus ook meteen nog een extra doel en krijgt de wol alsnog een goede bestemming.

Verse schapenwol eerst wassen

Voordat u verse schapenwol tijdens het wandelen kunt gebruiken, moet u het wel eerst wassen. RTL Nieuws legt uit hoe u dat het beste kunt doen. Het is zaak de wol te reinigen, zonder dat u de nuttige lanoline verwijdert. Daarvoor kunt u de wol het beste laten weken (zeker niet boenen) in handwarm water, waar u een natuurlijk schoonmiddel aan toevoegt. Zoals groene zeep. Wanneer de wol een sterke geur heeft, kunt u er eventueel nog een klein beetje wolwasmiddel aan toevoegen. Spoel vervolgens na met schoon water.

In een eerder artikel zetten we op een rij wat u nog meer kunt doen als u meerdere dagen achter elkaar een stuk wilt wandelen. Zoals u kleden op de weersomstandigheden en de spieren achteraf soepel houden.

(Bron: RTL Nieuws, Wandel magazine, Etos. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Andrea51 says:

    Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Had na een lange wandeling een grote blaar onder mijn voet doordat ik mijn schoen niet goed had vastgemaakt. De volgende dag moest ik weer heel lang lopen. Heb er toen eerst een blaarpleister opgeplakt en daarna de wandelwol gebruikt. Ik heb de volgende dag 10 km gelopen zonder ook maar last te hebben van pijn of ongemak. Ik was zo blij dat mijn dochter wandelwol bij zich had. Ik heb het zelf ook meteen gekocht.