hittegolf

Rode Kruis adviseert lokale aanpak voor kwetsbare ouderen bij hittegolf

In navolging op het Nationaal Hitteplan, wil het Rode Kruis dat gemeenten zich op lokaal niveau beter voorbereiden op een hittegolf. Zo willen ze onder andere dat gemeenten samen met lokale partijen tijdens een hittegolf nog beter omkijken naar ouderen en mensen die extra zorg nodig hebben. Dit is één van de adviezen die staan in de Hittegolfgids voor steden, die woensdag 17 juli 2019 wordt gepresenteerd door het Rode Kruis.

Nationaal Hitteplan

Bij extreme warmte treedt in Nederland het Nationaal Hitteplan in werking. Dit gebeurt als de temperatuur 4 dagen achter elkaar boven de 27 graden uitkomt. Ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten lichamelijke inspanningen dan zoveel mogelijk beperken. Daarnaast is het advies om zoveel mogelijk te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren met zonnebrand. Voor ouderen is het extra belangrijk om voldoende te drinken, omdat zij minder snel dorst hebben dan mensen uit andere leeftijdscategorieën.

Lokaal niveau

Na de hittegolf in 2006 is het volgens het Rode Kruis duidelijk dat er iets moet gebeuren. In juli van dat jaar overlijden er 1000 meer mensen dan normaal gesproken. De komst van het Nationaal Hitteplan heeft al enorm geholpen, maar er moet volgens het Rode Kruis een betere samenwerking komen tussen lokale partijen. “Op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is”, aldus Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. “Kwetsbare inwoners moeten op tijd worden gewaarschuwd voor de hitte en met telefonische checks moet dagelijks een vinger aan de pols worden gehouden.”

Hittegolfgids

Een hittegolf komt steeds vaker voor. Vooral in de bebouwde gebieden is de overlast door de hitte het grootst. Vandaar dat in de Hittegolfgids ook geadviseerd wordt om de steden van meer groen te voorzien. Groen zorg voor verkoeling. Daarnaast wil het Rode Kruis dat stedenbouwkundigen bij de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met de warmte. Bijvoorbeeld door gebouwen hitte bestendig te maken en de aanleg van meer perken en het plaatsen van bomen. Ook op scholen moet meer voorlichting worden gegeven over de gevaren van hitte. De Hittegolfgids voor steden is te bekijken op de website van het Rode Kruis (Pdf). Met de gids hoopt het Rode Kruis gezondheidsklachten en onnodige sterfte te voorkomen. “Want hitte is gelukkig niet alleen een van de dodelijkste natuurverschijnselen, maar ook een van de meest voorspelbare en bestrijdbare”, aldus Van Aalst.

Lees ook: RIVM activeert Nationaal HitteplanTips om goed te slapen tijdens tropische nachtenMaatregelen tegen warmte en droogte: dit kunt u doenAutorijden in de warmte? Neem water mee!Last van zomerse jeuk? Dit kunt u eraan doen en Met warm weer komen ook de zomerkwalen: zo komt u er vanaf

(Bron: ANP/AD/Rode Kruis)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Lees ook het falen van het Rode Kruis, door ondeskundigheid van de medische staf, waarbij meerdere keren een sporter om het leven gekomen is, door oververhitting en/of hartfalen. Ik zou het Rode Kruis eerst adviseren om eens naar de eigen organisatie te kijken en nooit meer liegen over falende zorg met overlijdens tot gevolg. Bereidt eigen vrijwilligers zorgvuldig voor, zodat die op deskundig niveau functioneren. Voordat het Rode Kruis weer met ambitieuze plannen naar buiten komt.