hitteplan

RIVM activeert Nationaal Hitteplan

Het is al meer dan een maand warm in Nederland, maar deze week lijkt het warmer te worden dan eerder deze zomer. Daarom heeft Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het Nationaal Hitteplan ingevoerd. De organisatie roept Nederlanders op goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen.

Maatregelen

Het RIVM laat het hitteplan ingaan als de temperatuur 4 dagen achter elkaar boven de 27 graden uitkomt, zoals in de week van 23 juli 2018 het geval zal zijn. Volgens het instituut is het belangrijk dat onder meer ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lichamelijke inspanningen zoveel mogelijk beperken. Met name in de middag moeten zij zich rustig houden, omdat het dan het warmst is. Daarnaast is het advies om genoeg te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren met zonnebrand, het liefst met een hoge beschermingsfactor. De zonkracht is sterk en kan de huid binnen 15 minuten verbranden. Het KNMI, die inmiddels code geel voor warmte heeft afgekondigd, adviseert tevens om voorbereid op reis te gaan. Denk hierbij aan het meenemen van water, eten en een flacon zonnecrème. Wie gaat fietsen of wandelen, doet er goed aan een hoofddeksel mee te nemen.

Veel drinken

Voor ouderen is het extra belangrijk om voldoende te drinken, omdat zij minder snel dorst hebben dan mensen uit andere leeftijdscategorieën. Pas drinken als dit wordt ervaren is een slecht idee, want dan ligt uitdroging op de loer. Om dit te voorkomen is het verstandig om per dag sowieso 2 liter water te drinken.

Meer tips

Op zoek naar meer tips aangaande het warme weer? Dan bent u bij MAX Vandaag aan het juiste adres.

Zo helpt u de dieren de hitte door.

Naast warm, is het ook nog eens droog. Tips om hier mee om te gaan vindt u hier.

Zo zorgt u dat het in huis koel blijft.

(Bron: ANP, RTL Nieuws, NOS, archief)

Geef een antwoord