zomerkwalen

Zomerkwalen door warm weer: zo komt u er vanaf

Als de zon schijnt en de temperaturen stijgen doet dat in veel gevallen goede zaken voor het humeur en de vitaliteit. Er komen echter ook allerlei vervelende kwalen om de hoek kijken. Wij behandelen hieronder een paar veelvoorkomende ervan en vertellen u wat er aan te doen is.

Schurende bovenbenen

Warm weer, in combinatie met het dragen van een korte broek, jurk of rok kan vervelende, schurende plekken op de bovenbenen veroorzaken. Dit komt doordat de blote huid van de dijen dan langs elkaar schuurt en die huid door transpiratie ook nog eens vochtig is en daardoor extra kwetsbaar. Zo ontstaat er irritatie en pijnlijke schaafwondjes. Het kan helpen de huid zo droog mogelijk te houden, maar in de praktijk is dit lastig. Talkpoeder kan in dat geval enige verlichting geven. Ook kan het helpen de huid juist zo glad mogelijk te maken. Daarvoor zijn speciale crèmes op de markt, maar u kunt er ook bijvoorbeeld vaseline, massageolie of bodylotion voor gebruiken. Nadeel hierbij is wel dat er vlekken op uw kleding kunnen ontstaan en bij wie erg zweet is het effect zo weer verloren. Ook kan er onder de kleding bijvoorbeeld een speciaal broekje of dunne legging gedragen worden, zodat de huid van de bovenbenen toch bedekt is.

Toch pijnlijke plekjes?

Zorg dat de huid afkoelt, door in een koel vertrek te gaan zitten en/of de huid te behandelen met een koud kompres of washandje. Dep de huid droog en laat aan de lucht drogen. Eenmaal weer dichte wondjes kunnen met een verzachtende crème worden behandeld. Bij ernstige klachten kunt u het beste advies inwinnen van uw huisarts.

schurende bovenbenen
Lees ook: Pijnlijke, schurende bovenbenen, met deze tips behoren ze tot het verleden

Zonneallergie

In plaats van een bruine teint kan de zon ook vervelende allergieën veroorzaken. Wie last heeft van zonneallergie, krijgt te maken met een rode huid en witte blaasjes of bultjes, die erg kunnen jeuken. Als het een tijdje warm en zonnig geweest is, treedt het meestal niet meer op. Het trekt meestal vanzelf weer weg en is niet ernstig, maar het kan behoorlijk hinderlijk zijn. Insmeren met een zonnebrandmiddel dat alleen UV-B stralen tegen houdt werkt niet, doordat een zonneallergie wordt veroorzaakt door UV-A-straling. Gebruik dus een middel dat beide soorten straling tegen houdt. Laat de huid eerst langzaam wennen aan de zon en vermijd zeker de eerste tijd de meest felle zon. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur sowieso uit de zon. Draag daarnaast liefst beschermende kleding en een petje. Blaasjes verdwijnen vanzelf weer, maar u kunt voor verlichting zorgen door de huid te koelen met natte doeken. Ook kunt u via uw huisarts eventueel medicijnen voorgeschreven krijgen.

Voetschimmel

Schimmels houden van een warme en vochtige huid en de meest voorkomende schimmel is voetschimmel. Schimmels komen overal voor. Vooral op vloeren van zwembaden en doucheruimtes. Ze zijn zeer besmettelijk en bij warmte en zeker als er dan ook vaker een duik in een zwembad genomen wordt, kan al snel voetschimmel ontstaan. Helemaal voorkomen kunt u het misschien niet, maar het dragen van slippers op plekken waar veel mensen lopen op blote voeten kan helpen. Was de voeten (met zeep) en droog ze vooral goed af. Zeepresten kunnen de huid irriteren en zo weer vatbaar maken voor schimmel. Bij de drogist zijn diverse schimmelcrèmes te koop. Daarmee smeert u een paar weken de plek in en een beetje er omheen. Het liefst ook nog een weekje langer als het weg is. De schimmel komt namelijk gemakkelijk weer terug, dus bewaar de crème voor het geval u weer een plekje ziet. Zit de schimmel dieper dan is dit alleen te bestrijden met antischimmel pillen.

Schimmelnagel

Ook de nagels kunnen door een schimmel geïnfecteerd worden. Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, ziet er niet prettig uit, wat vervelend is als u bijvoorbeeld open schoenen of slippers wilt dragen. In eerste instantie begint de infectie meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel. Vervolgens kan de gehele nagel geelbruin verkleuren. In de meeste gevallen is een antischimmelmiddel van de drogist effectief. Bij ernstigere aantasting kunt u het beste een bezoek aan uw huisarts brengen voor sterkere middelen.

Hielkloven

Wie zomers graag open schoenen draagt, kan er waarschijnlijk wel over meepraten: hielkloven. De blote huid droogt zomers sneller uit en daardoor kunnen harde plekken ontstaan, rond de rand van de hiel. Op de langere termijn ontstaan witte kloofjes of verticale barstjes, die pijnlijk kunnen zijn. Door de voeten goed te verzorgen met een speciale crème of de hulp van een pedicure in te schakelen kan het euvel meestal verholpen worden. Helpt dit niet, of verergeren de klachten, schakel dan uw huisarts in.

Zomerdepressie

Een winterdepressie is maar al te bekend. Minder bekend is dat er ook mensen zijn die te kampen hebben met een zomerdepressie. In dat geval wordt het juist veroorzaakt door de lange, lichte dagen en warmte. Met symptomen als somberheid, slaapklachten en concentratieproblemen. Ongeveer 1 op de 1.000 Nederlanders heeft ermee te maken. Het kan met een gevoeligheid voor licht te maken hebben, maar ook aan de oppervlakte komen als iemand een slecht zelfbeeld heeft en steeds maar geconfronteerd wordt met mooie mensen in strakke zomerkleding. Gepaard met sociale druk, doordat veel mensen dan juist extra vrolijk en veel buiten zijn. Daarnaast kan slecht slapen door de warmte een negatief effect hebben.

Wat is er tegen een zomerdepressie te doen?

Het belangrijkste is om vaste patronen en tijden aan te houden. Sta op dezelfde tijden op en ga op dezelfde tijd naar bed. Hoe moe u ook bent, blijf bewegen. Liefst op een moment dat het rustig is op straat en koel. Beweging beïnvloedt uw stemming namelijk positief. Trek u niet terug, maar probeer mensen te blijven zien, op een manier die bij u past. Doe dingen die u normaal ook plezierig vindt, ook al zegt uw gevoel dat u niets wilt doen. Het inplannen van plezierige en ontspannen activiteiten helpt tegen een depressie. Probeer u tenslotte zo min mogelijk aan te trekken van andere mensen die alleen maar leuke dingen lijken te doen.

Lees ook: hoe beschermt u zich het beste tegen de zon?
Een zonnebril is net zo onmisbaar als zonnebrandcrème.
Tips voor als u hooikoorts heeft.
Schimmelinfecties.
De zomer is niet voor iedereen een vrolijk seizoen.
Last van zomerse jeuk? Dit kunt u er aan doen.

(Bron: Gezondheidsnet, Nu.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Claire65 says:

    Onthoudt dat de schoenen ook behandeld moet worden als je voetschimmel of kalknagels behandelt. Herinfectie treedt vaak op in schoenen, waardoor de behandeling niet werkt.