RIVM: ‘De filtersigaret met gaatjes is niet gezonder’

De filtersigaretten met gaatjes worden door fabrikanten aangeprezen als gezonder alternatief voor normale sigaretten. Maar niets blijkt minder waar: ze zijn net zo schadelijk. Dit blijkt uit het onderzoek van Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wat zijn dit voor sigaretten en welke effecten hebben zij?

De sjoemelsigaretten

In de jaren 60 zijn wij ons bewuster geworden van de gezondheidsrisico’s van roken. Met de alternatieve sigaretten proberen fabrikanten hierop in te spelen. Deze sigaretten worden ook wel sjoemelsigaretten genoemd en hebben heel kleine ventilatiegaatjes in het filter, waardoor extra lucht wordt aangezogen bij het inhaleren van de rook. De concentratie nicotine, de verslavende stof uit de teer van sigaretten, wordt hierdoor per trekje lager. Rokers ervaren daarom de smaak van de sigaretten als lichter en milder.

Wat de rokers echter niet merken is dat de extra lucht de samenstelling van de rook beïnvloed. Het verbrandingsproces van de tabak verandert, waardoor niet alleen de nicotine, maar vooral andere schadelijke stoffen in grotere hoeveelheden vrijkomen. Hierdoor zijn sjoemelsigaretten even schadelijk als de traditionele variant.

Anders roken

Ook de manier van roken maken dat de sigaretten niet gezonder zijn. Volgens het RIVM proberen deze rokers, bewust of onbewust, toch dezelfde hoeveelheid nicotine binnen te krijgen als bij een ‘gewone’ sigaret. Hierdoor inhaleren deze rokers dieper, nemen zij langere trekjes of roken ze zelfs meer sigaretten op een dag. Ook bedekken zij vaak een deel van de ventilatiegaatjes met hun vingers en mond tijdens het roken.

Lichtgekleurde verpakkingen

Voorheen stonden de termen ‘light’ of ‘mild’ op de pakjes sjoemelsigaretten, maar dit mag niet meer volgens de wetgeving van de EU. Tegenwoordig kunt u ze herkennen aan de lichtgekleurde verpakkingen.

Bent u een roken en wilt u stoppen? Dan leest u hier ons artikel over de effecten die u kunt verwachten.

(Bron: ANP, Atlas Natuur Kapitaal, Gezondheidsnet)

Geef een reactie