Het is Wereld Niet Roken Dag

Een kwart van de Nederlanders van 12 jaar en ouder rookt, zo blijkt uit de de Leefstijlmonitor van CBS, RIVM en Trimbos-instituut. Driekwart van hen stak in 2015 dagelijks een sigaret, sigaar of pijp op.

Veel rokers onder twintigers

Bijna 40 procent van deze rokers bevindt zich in de leeftijdsgroep tussen de 20 tot 30 jaar en meer dan 60 procent van hen rookt dagelijks. In de leeftijdsgroepen boven de 30 was het percentage rokers kleiner, maar 75 tot 85 procent hiervan rookte dagelijks. Jongeren tussen de 16 en 20 jaar roken het minst vaak dagelijks te roken.

Zware rokers 50-plus

Van de rokers was 15 procent vorig jaar een zware roker; hij of zij rookte 20 of meer sigaretten per dag. Vooral in de leeftijdsgroep van 50 tot 55 jaar bevinden zich veel zware rokers te vinden. Bijna een kwart van de rokers in deze groep verstookte in 2015 20 of meer sigaretten per dag.

Wereld Niet Roken Dag

Dinsdag 31 mei 2016 is het weer de internationale dag tegen roken en tabak. Deze dag is door de World Health Organisation (WHO) uitgeroepen om aandacht te besteden aan de gevaren van tabak. Deze rookvrije dag is behalve dat ook de ideale gelegenheid voor rokers om (tijdelijk) hun sigaretten weg te bergen, als aanmoediging om definitief te stoppen.

Antirookbeleid

Uit een peiling van Maurice de Hond op verzoek van de Stichting Rookpreventie Jeugd blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders vóór accijnsverhoging op tabak is, om het gebruik ervan bij jongeren tegen te gaan. Nog meer kiezers zouden de verkoop van tabak willen beperken tot tabaksspeciaalzaken. Uit de peiling blijkt ook dat Nederlanders een veel steviger antirookbeleid vanuit de politiek zouden steunen. Meer dan de helft van de kiezers wil bijvoorbeeld dat verkiezingsprogramma’s een antirookparagraaf opnemen in hun verkiezingsprogramma. Politieke partijen baseren hun anti-tabaksbeleid momenteel vooral op de sentimenten bij de rokende minderheid, wellicht is het tijd om eens te kijken wat de meerderheid van de niet-rokers wensen en in actie te komen.

Effecten van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd. Al na 20 minuten zijn de eerste effecten in uw lichaam merkbaar:

 • Na 20 minuten worden uw bloeddruk en hartritme weer normaal.
 • Na 8 uur wordt uw zuurstofgehalte weer normaal.
 • Na 24 uur is alle koolstofmonoxide uit uw lichaam verdwenen. Uw longen beginnen dan slijm en andere afvalstoffen die gepaard gaan met roken te verwijderen.
 • Na 48 uur wordt uw smaak- en reukzin veel scherper.
 • Na 72 uur ademt u nog gemakkelijker en voelt u zich fitter. Dit komt onder andere omdat uw luchtpijptakken zich dan verwijden.
 • Na 2 tot 12 weken verbetert uw bloedcirculatie dusdanig, waardoor u gemakkelijker beweegt.
 • Na 1 maand is uw conditie beter geworden en beweegt u makkelijker, het rokershoestje waar u last van had verdwijnt.
 • Na 1 jaar is het risico op hard-en vaatziekten gehalveerd. Het risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren alleen maar verder af.
 • Na 5 – 10 jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker.
 • Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
 • Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

(Bron: ANP, Trimbos Instituut)

Legt u uw sigaretten vandaag aan de kant?

Geef een reactie