Max Verstappen Zandvoort Formule 1 records

Oppermachtige Max Verstappen naar Zandvoort: welke Formule 1-records kan hij dit seizoen nog pakken?

Max Verstappen en de andere Formule 1-coureurs pakken de draad weer op na de zomerstop. Tijdens de Grand Prix van Zandvoort kan Verstappen een volgende stap zetten naar zijn 3e wereldtitel op rij, ook al is het seizoen pas halverwege. Maar zijn overmacht is zo groot dat titelprolongatie slechts een kwestie van tijd lijkt. Daarnaast kan Verstappen dit seizoen nog de nodige indrukwekkende records pakken.

Van toptalent tot soevereine Formule 1-heerser

Als de zoon van Jos Verstappen in 2015 debuteert, op 17-jarige leeftijd, wordt al snel duidelijk dat hij is voorbestemd voor een grootse Formule 1-carrière. In 2021 wordt hij voor het eerst wereldkampioen, na een historische race in Abu Dhabi. Verstappen start met evenveel punten als Lewis Hamilton, maar gaat zijn Britse rivaal in de allerlaatste ronde van het seizoen nog voorbij. In 2022 pakt Verstappen met overmacht zijn 2e titel, door liefst 15 van de 22 GP’s te winnen. En nu lonkt dus nummer 3 op rij.

Verstappen met overmacht op weg naar 3e wereldtitel

Want tijdens het huidige seizoen maakt hij het nog bonter, met 10 overwinningen in 12 races. Hoe groot de dominantie van Verstappen is, blijkt wel uit de weddenschappen die Britse bookmakers aanbieden. U kunt niet meer gokken op wie Formule 1-kampioen in 2023 wordt, wel op wie de wereldtitel pakt als Verstappen niet mee zou doen… En als hij de resterende 10 races allemaal wint, is er 65 pond winst te verdienen bij elke 10 pond inzet. Te beginnen met Zandvoort, waar hij in 2021 en 2022 ook al heeft gewonnen.

Max Verstappen
Lees ook: Nieuw in de Formule 1: hoe werkt de Sprint Shootout?

9 GP-zeges op rij voor Verstappen?

10 races op rij winnen, dat is overigens geen enkele coureur ooit gelukt. De Duitser Sebastian Vettel heeft sinds 2013 het wereldrecord in handen, met 9 gewonnen GP’s na elkaar. Maar Verstappen is momenteel bezig aan een reeks van 8 overwinningen. In Zandvoort kan hij het record van Vettel dus evenaren. Door deze reeks is Verstappen op 45 GP-zeges in zijn hele carrière gekomen, goed voor plek 5 op de Formule 1-ranglijst aller tijden. Nummer 4 Alain Prost (Frankrijk, 51 zeges) en nummer 3 Vettel (53) komen langzaam maar zeker in zicht. Wat betreft het aantal wereldtitels staat Verstappen nog wel op gepaste afstand van Hamilton en Michael Schumacher, beiden 7 keer de beste van de wereld geweest. Eerst Prost en Vettel (4 maal wereldkampioen) en de Argentijn Juan Manuel Fangio (5 wereldtitels) nog zien te achterhalen.

Welke records van zichzelf kan Verstappen breken?

Verder kan Verstappen een paar van zijn eigen records aanscherpen. In 2022 heeft hij 15 races in 1 seizoen gewonnen, maar hij is hard bezig om zichzelf nu al te overtreffen, met zijn 10 zeges in 2023. Het aantal punten dat hij in 2022 heeft gepakt (454) is eveneens een record. Maar in dit seizoen staat hij op 314, waardoor ook deze mijlpaal er waarschijnlijk na 1 jaar al aan gaat. Het verschil met zijn Mexicaanse Red Bull-collega Sergio Pérez is 125, waardoor de kans groot is dat Vettel nog een record kwijt gaat raken aan Verstappen. De Duitser heeft in 2013 gezorgd voor het grootste verschil tussen de nummer 1 en 2, met zijn 155 punten voorsprong op de Spanjaard Fernando Alonso. Maar de kans is groot dat het gat tussen Verstappen en Pérez in 2023 nog hoger uitvalt.

Formule 1 Max Verstappen regen weersomstandigheden banden
Lees ook: Rode, gele, witte, groene of blauwe banden: zo gaan Formule 1-coureurs om met de weersomstandigheden

Seizoen 2023: 12 GP’s, 12 keer op het podium

In 2021 heeft Verstappen dan weer een recordaantal van 18 podiumplekken (10 keer winnaar, 8 keer plek 2) in 22 races gevestigd. Maar in de 12 races van dit seizoen is Verstappen (10 zeges, 2 maal plek 2 achter Pérez) elke keer op het podium geëindigd. Behoudt hij deze 100 procent score, dan verbetert hij ook nog het record van Schumacher uit 2002 (17 keer op het podium in 17 races). Diezelfde Schumacher heeft het record van meeste opeenvolgende podiumplekken in handen, namelijk 19 keer achter elkaar in 2001 en 2002. Maar Verstappen is aan een reeks van 13 op rij bezig…

Zandvoort bij de zee, we gaan naar Zandvoort bij de zee

En dus heeft Verstappen genoeg om voor te rijden, in een seizoen waarin hij zichzelf definitief tussen de Formule 1-legendes kan scharen. In het weekend van vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2023 is hij in eigen land te bewonderen tijdens de GP van Zandvoort. Veel racefans pakken de trein naar Zandvoort en dat heeft grote gevolgen voor het openbaar vervoer in het hele land, zoals u in dit artikel van MAX vakantieman kunt lezen. De thuisblijvers kunnen voor de kwalificatie (zaterdag) en de race zelf (zondag) terecht bij de NOS, die bovendien een bijzonder kijkje achter de schermen bij de Formule 1-regie heeft gedeeld.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, FIA, StatsF1.com, RTL Nieuws, Oddschecker.com, NOS. Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie