Max Verstappen

Max Verstappen op weg naar titelprolongatie: nog 8 races te gaan

Max Verstappen heeft met zijn 1e Formule 1-titel al een unieke prestatie geleverd, maar lijkt het in 2022 dunnetjes over te doen. Hij staat al 93 punten voor op achtervolger Sergio Pérez, met nog 8 van de 22 races te gaan. Hoeveel punten liggen er nog voor het oprapen in het raceseizoen? Waar liggen de kansen voor Max? Wij leggen het uit, met de Grand Prix van Zandvoort voor de boeg.

Puntentelling

Klassering in de race

De meeste punten zijn bij de finish te behalen, voor de coureurs die in de top-10 eindigen tenminste. De nummer 1 van elke Grand Prix krijgt 25 punten, de nummer 2 verdient 18 punten, de nummer 3 kan 15 punten bijschrijven. Daarna tellen we af naar respectievelijk 12, 10, 8, 6, 4, 2 punten en 1 punt, voor de nummers 4 tot 10. Verstappen heeft in dit seizoen 8 van de 13 races gewonnen, 8 keer het volle pond van 25 punten dus.

Snelste ronde

Daarnaast is bij elk van de 22 GP’s 1 bonuspunt te verdienen. Die gaat naar de coureur die de allersnelste ronde van de wedstrijd rijdt. Verstappen heeft zo 4 bonuspunten gepakt, in Emilia-Romagna, Miami, Oostenrijk en België.

Sprintraces

Geïntroduceerd in 2021, uitgebreid in het nieuwe seizoen: de sprintraces. 3 keer per seizoen zijn er op de dag vóór de GP al punten te verdienen. Dan staat er een rit van circa 100 kilometer op de planning, met beloningen voor de top-8 van die race. 8 punten voor de winnaar, 7 voor de nummer 2, 6 voor de nummer 3 tot aan 1 punt voor de nummer 8. Verstappen heeft de sprintraces in Emilia-Romagna en Oostenrijk allebei gewonnen. In de voorlaatste etappe in São Paulo staat er nog 1 sprintrace op de planning.

Max Verstappen

Max Verstappen op ruime voorsprong

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, in 2021 nog de nummers 2 en 3, spelen dit seizoen geen rol van betekenis. Red Bull Racing-teamgenoot Pérez en Charles Leclerc zijn de naaste belagers van Verstappen, maar staan al op flinke afstand. De Mexicaan heeft 93 punten minder dan Verstappen, de Monegask staat op 98 punten afstand.

Resterend programma

Na de GP in België zijn er nog 8 races te gaan, te beginnen in Zandvoort (4 september 2022). Daar heeft Verstappen in 2021 al gewonnen. Dat heeft hij ook gedaan in de Verenigde Staten, Mexico en Abu Dhabi, waar het Formule 1-circus nog langskomt in 2022.

Formule 1
Lees ook: De geschiedenis van de Formule 1 op het circuit van Zandvoort

(Bron: FIFA, Dutch GP, Spa-Francorchamps.be. Foto’s: Attila Kisbenedek, ANP. Motorsports Photographer / Shutterstock.com)

Geef een antwoord