Max Verstappen

Wereldkampioen Max Verstappen: “Zulke jaren heb je niet vaak”

Fans van Max Verstappen hebben de wekker ervoor moeten zetten, maar uiteindelijk is er na een aanvankelijk uitgestelde race volop reden tot juichen. Tijdens de Grote Prijs van Japan, op zondag 9 oktober 2022, domineert de Nederlander de race en behaalt hij niet alleen de overwinning, maar wordt hij ook voor de 2e keer op rij wereldkampioen.

Uitgestelde en verkorte Grote Prijs van Japan

Dát Max Verstappen er ook in 2022 met de kampioenstitel vandoor gaat, is voor de meeste raceliefhebbers wel duidelijk, maar wanneer precies is een ander verhaal. Die kans zit er zeker al in, tijdens de Grote Prijs van Japan, maar daarvoor moet Max én winnen én het punt voor de snelste ronde halen. Nadat de race in 1e instantie door regen letterlijk in het water valt, is het afwachten of en hoe lang er nog geracet wordt. Uiteindelijk staat er nog minder dan een uur op de klok wanneer de race weer van start gaat. Alles en iedereen is ervan overtuigd dat daarom niet de volle punten toegekend worden en dat het kampioensfeestje van Max daarom tot een latere race moet wachten. Waarschijnlijk die van Texas.

Verwarring over puntentelling

Max wint de race in Japan en door een tijdstraf van 5 seconden voor concurrent Charles Leclerc, wordt de Ferrari-coureur niet 2e, maar 3e. Dat wordt pas duidelijk nadat Max zijn overwinningspraatje voor de gewonnen race heeft gehouden met interviewer Johnny Herbert en Leclerc het podium op stapt. Op dat moment wordt Max door Herbert teruggeroepen en krijgt hij tot zijn verbazing te horen dat hij tevens wereldkampioen geworden is. Veel mensen, waaronder Max zijn teamleden, denken dat er een foutje gemaakt is. Zij gaan ervan uit dat door de ingekorte race een andere puntentelling geldt en dan komt Verstappen een punt tekort. Maar niets is minder waar. Niet veel later blijkt dat de volledige punten worden toegekend, waardoor Max wel genoeg punten voor de titel heeft behaald. Zijn 2e wereldtitel is een feit.

Max Verstappen dankbaar na winst

Nadat het goede nieuws helemaal is doorgedrongen tot de beduusde Verstappen, reageert hij blij en dankbaar: “Eerst win ik de race. En daarna dus ook het kampioenschap. We hebben zo’n ongelooflijk jaar gehad. Dit hadden we na vorig seizoen nooit kunnen bedenken. Mijn 1e wereldtitel was heel emotioneel. Maar deze 2e is mooier, omdat we zoveel geweldige races hebben gereden. Dit is een heel speciaal jaar met veel mooie overwinningen en heel constant presteren. Zulke jaren heb je niet vaak. Ik ben iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes zo dankbaar. Iedereen werkt zo hard om de auto sneller te maken,” aldus de Nederlander op het podium.

Max gaat nog voor recordzege

Nu Max met nog 4 races resterend al wereldkampioen is, heeft hij de rest van het seizoen toch nog genoeg om voor te strijden. Hij gaat op jacht naar het record van de meeste overwinningen in 1 Formule 1-jaar. Dat staat nu met 13 stuks op naam van de Duitse coureurs Michael Schumacher en Sebastian Vettel. Max heeft er dit seizoen tot nu toe 12 op zijn naam staan en kan daar dus nog overheen.

Dat kan hij dan toevoegen aan de records die al op zijn naam staan: hij is de jongste deelnemer ooit aan een race (17 jaar en 166 dagen) en de jongste winnaar aller tijden van een GP (18 jaar en 228 dagen). Ook heeft hij de meeste podiumplaatsen in 1 seizoen op zijn naam; in 2021 heeft hij in 18 van de 22 races het podium gehaald, waarvan 10 keer op de hoogste trede. Ook het kampioenschap van de constructeurs haalt hij nog graag binnen met zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. Er valt dus nog genoeg te winnen in de laatste 4 races van dit jaar.

Max Verstappen

Max voorafgaand aan de race, wachtend op de start.

 Max Verstappen

Ondanks de natte omstandigheden domineert Max al snel.

Winst Grote Prijs van Japan

De Nederlander komt als 1e over de finish.

 Max Verstappen

De nummer 1 positie in Japan.

trofee in handen

Met dubbele winst op het podium.

(Bron en foto’s: ANP)

Geef een antwoord