Max Verstappen Zandvoort

Formule 1-feest in Zandvoort, maar kijk uit voor drukte onderweg

Het Formule 1-circus strijkt ook in 2022 in Nederland neer. Max Verstappen koerst af op zijn 2e wereldtitel op rij en mag ook proberen zijn zege in Zandvoort te prolongeren. Maar wat is er nog meer te doen tijdens dit raceweekend? En waar in Nederland zal nog meer drukte ontstaan? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Zaterdag en zondag uitverkocht, Super Friday nog wel toegankelijk

Als u de races zelf nog wil bijwonen, bent u al aan de late kant. De kaartjes voor zaterdag 3 september (kwalificatie) en zondag 4 september (Grand Prix) zijn al maandenlang uitverkocht. Als u boodschappen doet bij een bekende supermarkt, kunt u nog wel aan de laatste kaartjes voor de zogeheten Super Friday komen. Dan is er nog geen officiële race, maar de Formule 1-coureurs rijden al wel hun rondjes in Zandvoort. Bovendien zijn er diverse optredens en een kermis met allerlei Formule 1-gerelateerde activiteiten.

Let op verkeershinder in Zandvoort

Op de zaterdag en zondag zal Zandvoort dus volstromen met Formule 1-liefhebbers. De gemeente zelf is dan niet bereikbaar per auto. De organisatie wijst bezoekers op 45 minuten extra reistijd vanaf de parkeergelegenheden buiten Zandvoort. Men roept de bezoekers op om naar alternatieve, duurzame reismethoden te kijken, zoals de fiets of het openbaar vervoer.

Ook spitsuur in Amsterdam

Ook verderop in Nederland belooft het spitsuur te worden. Op zaterdag 3 september zal het vooral in en rondom Amsterdam druk worden. De meeste Formule 1-fans moeten sowieso al via Amsterdam om weer thuis te komen. Maar Ajax speelt op de zaterdag om 16.30 uur een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Bovendien zijn er concerten in de Ziggo Dome (Kensington, ook een concert op zondag 4 september) en AFAS Live (Yade Lauren).

Formule 1
Lees ook: De geschiedenis van de Formule 1 op het circuit van Zandvoort

Géén treinverkeer rondom Bijlmer ArenA

Er zullen op zaterdag 3 september tijdelijk geen treinen op het naastgelegen station Amsterdam Bijlmer ArenA stoppen. Door alle drukte kan de NS de veiligheid daar niet waarborgen. ‘Daardoor zijn we helaas genoodzaakt vanaf circa 14.15 uur geen treinen meer te laten stoppen op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA, Holendrecht en een deel van Duivendrecht. We roepen alle fans op alternatief vervoer te zoeken naar het ArenA-gebied. Het gebied blijft wel bereikbaar met de metro’s van GVB. De treindienst vanaf deze stations wordt vanaf 20.30 uur hervat’, laat de vervoerder weten.

Amsterdam-Zandvoort of Haarlem Zandvoort

Vanaf Amsterdam Centraal zullen er wel extra treinen van en naar Zandvoort rijden, voor bezoekers van de GP. Dat zullen er liefst 12 per uur zijn, maar naar verwachting wordt het alsnog druk op het station. U kunt ervoor kiezen om later op het treintraject, in Haarlem, in te stappen. Bij het station van Haarlem is ook een beperkt aantal parkeerplaatsen voor uw auto beschikbaar, waarna u per bus naar het circuit kunt.

Waar kunnen de thuisblijvers terecht?

De race op zondagmiddag 4 september is toegankelijk via NPO 1. U kunt de Grand Prix van Zandvoort dus thuis of vanuit de meeste cafés volgen. En mocht u tijdens de racedag nog op pad willen, dan is er in de Amsterdamse Westerunie de zogeheten Viewing Party.

2 op rij in Zandvoort voor Max?

Ondanks de verwachte drukte wordt het uiteraard wel een feestweekend voor de Formule 1-liefhebbers. Kan Max Verstappen voor het 2e jaar op rij de thuiswedstrijd in Zandvoort winnen? Het seizoen nadert de beslissende fase en het begint er steeds beter uit te zien voor de titelhouder. Hoeveel punten kan Max nog pakken? Daarover geven we in dit artikel meer uitleg.

(Bron: Dutch Grand Prix, Greater Venues, Jumbo, NS, Autorai, Westerunie. Foto: Jens Mommens/Shutterstock)

Geef een antwoord