Max Verstappen

Nieuw in de Formule 1: hoe werkt de Sprint Shootout?

Max Verstappen en Nyck de Vries krijgen middenin het seizoen met een nieuwe Formule 1-opzet te maken. 1 dag voor de Grand Prix van Azerbeidzjan gaan ze de nieuwe Sprint Shootout rijden. Hiermee kunnen ze uiteindelijk extra punten verdienen, buiten de GP om. Waarom is deze Sprint Shootout er gekomen en hoe gaat het in zijn werk?

Hoe ziet het Formule 1-weekend in Azerbeidzjan eruit?

De GP van Baku op zondag 30 april 2023 is uiteraard het hoogtepunt van het Formule 1-weekend. Op vrijdag 28 april is de kwalificatie geweest, die de startvolgorde voor de race bepaalt. Verstappen is in die kwalificatie als nummer 2 achter Charles Leclerc geëindigd. De Monegask van Ferrari zal dus vanaf pole position starten, voor Verstappen. De Vries is tijdens de 1e kwalificatieronde gecrasht en begint de GP op de achterste rij.

Zaterdag 29 april 2023: nieuwe Sprint Shootout en sprintrace

De zaterdag staat in het teken van de sprintrace. Dit is een kortere race over het circuit, waarin de coureurs extra punten kunnen pakken. Waar de GP op zondag ruim 300 kilometer in beslag neemt, zal de sprintrace van zaterdag 100 kilometer duren. Maar voorafgaand aan deze sprintrace zal er voor het eerst een aparte kwalificatie plaatsvinden, de Sprint Shootout. De uitslag van deze nieuwe kwalificatierace bepaalt de startopstelling voor de sprintrace, later op de zaterdag.

Hoe werkt de Sprint Shootout in de praktijk?

De Sprint Shootout kent 3 kwalificatierondes, van respectievelijk 12, 10 en 8 minuten. In Q1 en Q2 moeten de coureurs banden van gemiddelde hardheid gebruiken, maar in Q3 moeten ze op zachte banden rijden. Welke soorten banden er zijn in de Formule 1 en hoe u ze kunt herkennen, leggen we in dit artikel uit. In de 1e kwalificatierace van de Sprint Shootout staan alle 20 coureurs aan de start. Per race vallen de 5 langzaamste coureurs af, dus in Q3 zijn er nog 10 over.

Max Verstappen Formule 1
Lees ook: Formule 1-seizoen 2023: Max Verstappen gaat voor 3 op rij, Nyck de Vries als 2e Nederlander aan de start

Welke invloed heeft de Sprint Shootout op het aantal behaalde punten?

De uitslag van de Sprint Shootout bepaalt dus de volgorde waarin de coureurs in de sprintrace starten. Degene die de Sprint Shootout wint, verovert dus pole position tijdens de sprintrace. De top-8 van deze sprintrace kan uiteindelijk extra punten bijschrijven. Zo krijgt de winnaar er 8, de nummer 2 verdient 7 punten, de nummer 3 incasseert 6 punten enzovoort.

Waarom komt deze Sprint Shootout er?

Een meerderheid van de teams heeft voor gestemd. De in 2021 geïntroduceerde sprintraces krijgen hiermee een extra toevoeging, om voor meer spanning te zorgen. “Op deze manier is er iedere dag spektakel, van vrijdag tot en met zondag”, laten ze in een gemeenschappelijke verklaring weten. De Sprint Shootout en de sprintrace van zaterdag staan los van de GP op zondag. “Daardoor kan iedereen voluit gaan en dat komt de spanning alleen maar ten goede.” Na de GP van Azerbeidzjan zijn er nog 5 sprintraces in het restant van het seizoen. Die zijn in Oostenrijk, België, Qatar, Texas (Verenigde Staten) en Brazilië. Ook dan is er dus een Sprint Shootout op zaterdag. Daar is Verstappen overigens niet zo blij mee. De titelhouder baalt ervan dat het schema steeds voller wordt en vraagt zich af of het beloofde spektakel er inderdaad komt. “Ik houd van racen en van winnen, maar soms vraag ik mezelf weleens af of dit het allemaal nog waard is”, laat hij voorafgaand aan de GP in Baku weten.

Hoe presteren de Nederlanders in het Formule 1-seizoen?

Na de introductie van de Sprint Shootout is het tijd voor de 4e GP van het seizoen, van in totaal 23. Titelverdediger Verstappen is voortvarend aan het seizoen begonnen, met zeges in Bahrein en Australië en een 2e plek in Saudi-Arabië. In het klassement staat hij bovenaan, met 15 punten voorsprong op zijn Mexicaanse Red Bull-teamgenoot Sérgio Perez. De Vries is in alle 3 de GP’s buiten de top-10 gevallen en staat daardoor nog op 0 punten.

(Bron: Archief, FIA, ANP, Algemeen Dagblad, NOS, Eurosport. Foto: Remko de Waal/ANP)

Geef een reactie