tandenborstel

Op een hygienische manier uw tandenborstel opbergen doet u zo

Of u nou handmatig of elektrisch poetst, het is altijd verstandig om het borsteltje waarmee u dagelijks uw tanden reinigt zo hygiënisch mogelijk op te bergen. Dat betekent onder andere dat u uw exemplaar beter niet kunt bewaren in de buurt van het toilet.

Niet in een doosje

De meeste mensen nemen poetsen keurig 2 keer per dag hun tanden. Maar wat als u de 2 minuten poetstijd voorbij zijn, hoe bergt u de borstel dan op? Denkt u bijvoorbeeld dat u er goed aan doet om ‘m op te bergen in een speciaal doosje, zodat er geen bacteriën bij kunnen? Nou, dat schijnt dus juist bacteriegroei in de hand te werken. Dat schrijft onder andere de Amerikaanse federatie voor tandartsen (ADA) op de eigen website.

Zo bewaart u ‘m goed

De organisatie adviseert iedereen – Amerikaan of niet – om de borstel na het poetsen goed om te spoelen, zodat overtollige tandpastaresten verdwijnen. Daarna kunt u de borstel rechtop en niet afgedekt bewaren, zodat deze kan drogen. Dan hebben bacteriën zo min mogelijk kans. Als u uw tandenborstel in een bekertje bewaart waar ook andere tandenborstels in staan, dan doet u er goed aan om de borstels elkaar niet te laten raken. Dat schrijft het Amerikaanse RIVM, het CDC, op de eigen website. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker overspringen. Ook een tandenborstel delen wordt om deze reden afgeraden.

Tandenborstel
Lees ook: Wat is beter? Tandenborstel wel of niet nat maken en voor of nadat er tandpasta op gaat?

Afstand tot toilet

Een ander aandachtspunt is de afstand tussen de tandenborstel en een eventueel toilet. Uit onderzoek van Amerikaanse microbiologen blijkt dat bacteriën uit uitwerpselen na het doorspoelen via de lucht verspreid worden en zo dus ook op tandenborstel terecht kunnen komen. Dit is op zich helemaal niet gevaarlijk, zeker niet als u de enige bent die gebruik maakt van het toilet. De bacteriën die zich dan verspreiden zijn dan immers al vertrouwd voor uw lichaam, dus die maken u minder snel ziek. Als het toilet ook door anderen gebruikt wordt, kan het voorkomen dat er bacteriën van anderen op uw borstel terecht komen. Ook dit is niet meteen gevaarlijk, maar in potentie zijn sommige van de waargenomen bacteriën wel ziekmakers. Of er ook daadwerkelijk ooit iemand ziek is geworden via deze weg, is onduidelijk.

(Bron: ADA, CDC, Science Daily, Libelle)

Geef een antwoord