sterfgevallen

Meeste winterse sterfgevallen sinds 7 jaar

In de eerste 5 weken van 2018 ligt het sterftecijfer nog onder die van dezelfde weken in 2017, maar met de kou en aanhoudende griepgolf is daar nu verandering in gekomen. In week 7 (12 tot en met 18 februari 2018) zijn 3622 personen overleden, het hoogste aantal overledenen in één week deze winter.

Winterweer en griepgolf

Volgens statistiekbureau CBS zijn sinds eind oktober vorig jaar wekelijks meer mensen overleden vergeleken met de winters van de afgelopen 7 jaar. De hogere sterftecijfers hangen samen met het koude winterweer en de griepepidemie die Nederland al 11 weken in zijn greep houdt. Mede daardoor liggen veel Nederlandse ziekenhuizen al weken overvol met grieppatiënten. Volgens gezondheidsorganisatie Nivel krijgen relatief veel ouderen een longontsteking tijdens de huidige griepversie.

sterfgevallen

80-plussers

Deze winter zijn er veel meer oudere mensen overleden. Het aantal sterfgevallen onder 80-plussers is in de eerste 7 weken van dit jaar ruim een kwart (26 procent) hoger dan in een gemiddelde week in 2017. Ook onder 65- tot 80-jarigen ligt het aantal sterfgevallen hoger (12 procent). Ook andere Europese landen tellen deze winter relatief veel sterfgevallen.

Lees ook: Gezondheidsraad: vaccineer ouderen tegen pneumokokken.

(Bron: ANP, CBS)

Geef een antwoord