vaccinatie pneumokokken

Gezondheidsraad: ‘vaccineer ouderen tegen pneumokokken’

Het vaccineren van ouderen tegen pneumokokken kan een aanzienlijk aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen voorkomen. Dat zegt de Gezondheidsraad. Zij adviseren ouderen van 60 tot en met 75 jaar om zich elke 5 jaar te laten vaccineren. 

Elk jaar melden zich tussen de 2.600 en 5.600 ouderen met een longontsteking veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie. Daar bovenop melden zich ook nog zo’n 1.800 mensen met invasieve pneumokokkenziekte.  Van al deze mensen overlijdt maar liefst 15 procent. “Veel van deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen”, aldus het adviesorgaan.” Volgens de raad voorkomt deze vaccinatie lang niet alle ziekte door pneumokokken, maar brengt het ook nauwelijks risico’s met zich mee en is kosteneffectief.

Pneumokokken

Er is spraken van invasieve pneumokokkenziekte als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt spreekt men. Dit geeft vaak ernstige ziektebeelden zoals bloedvergiftiging (sepsis) en hersenvliesontsteking (meningitis). Een niet invasieve pneumokokkenziekte, zoals oorontsteking en longontsteking, kan uiteindelijk een invasieve pneumokokkenziekte worden als de bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht komt. De ziekte komt het meest voor bij kinderen onder de 2 jaar en bij ouderen boven de 60 jaar. Sinds 2006 is vaccinatie tegen pneumokokken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Bescherming

De huidige vaccinatie voor risicogroepen leidt niet tot bescherming van ouderen. Nederland telt zo’n 200.000 60-jarigen. Maar het zijn vooral jonge kinderen die drager zijn van de bacterie. Het is belangrijk om het tegengaan van de bacterie bij de bron aan te pakken. Dus om ouderen beter te beschermen zijn verschillende strategieën mogelijk. Door de ouderen zelf te vaccineren met het PPV23 vaccin of kinderen vaccineren tegen meer pneumokokkentypen om zo de indirecte bescherming van ouderen te vergroten.

Erg laat

Dokter Ted van Essen publiceert in 2001 al over invoering van een vaccin tegen pneumokokken in de Nederlandse huisartsenpraktijken. “Het is raar dat de Gezondheidsraad nu pas adviseert om te vaccineren. Nederland is zo’n beetje het laatste land waar dat dan gebeurt.” In maart 2016 heeft de Unie KBO aan de vaste commissie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook al een petitie aangeboden om haast te maken met het vaccineren van ouderen tegen pneumokokken.

(Bron: ANP/Gezondheidsraad/RIVM)

Geef een reactie

Reacties (4)

    mabr says:

    Ik heb gevraagd bij de huisarts om een pneumokokken vaccinatie maar hij vertelde dat dat alleen via een specialist kon en niet via de huisarts. Klopt dit??

      MAX Vandaag says:

      Beste Mabr, bedankt voor uw bericht. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat daar het volgende over:

      Hoe kan ik me laten vaccineren tegen pneumokokkenziekte?
      U kunt er nu al voor kiezen om gebruik te maken van deze vaccinatie. Deze dient u dan zelf te betalen. De vaccins zijn alleen op recept verkrijgbaar, via een (huis)arts of vaccinatiecentrum. Voor informatie over de prijs van de vaccinaties kunt u contact opnemen met uw apotheek of vaccinatiecentrum. (https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Pneumokokkenvaccinatie_voor_ouderen)

      Uw huisarts zou u hier dus in principe wel verder mee moeten kunnen helpen, maar u zou het ook eens bij uw apotheek kunnen informeren.

    AnnemieMH says:

    Wat ik heel vreemd vind, dat de Nederlandse gezondheidszorg zo weinig investeert in preventie, dit scheelt heel veel, als iedereen gezonder blijft, maar nee, we moeten eerste ziek worden en dat wordt wel vergoed, heel raar.

    Wij hebben in het buitenland gewoon en daar ook een ziekte kosten verzekering gehad. Daar deed men veel aan preventie, men stimuleerde je om te sporten, niet roken, weinig te drinken, gezonden voeding te kopen etc. etc. Dat zat dan een punten stelsel achter, (te vergelijken met airmiles) hoe meer punten hoe hogere beloning. O.a. kortingen op b.v. interne vliegreizen, aanschaf van dingen etc. Geweldig en ook ieder jaar preventieve onderzoeken zoals prostaat kanker, borstkanker, botontkalking etc. betaald door de verzekering en dan verdiende dan ook extra punten. Voor mensen met suikerziekte (1 of 2 etc.) mocht je (na goedkeuring) naar de Diabetische kliniek, daar werd je zeer goed in de gaten gehouden, daar kreeg je (volledig betaald door de verzekering) alle hulpmiddelen die je nodig had. Geweldig gewoon.

    Odas says:

    We hebben in Nederland concultatiebureaus voor baby’s en peuters.
    Ter preventie zou zoiets dergelijks voor ouderen wellicht geen overbodige luxe zijn.