longontsteking

Opvallend vaak longontsteking na griep, artsen roepen op tot alertheid

Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt met griepklachten neemt al een aantal weken toe en we zitten middenin een griepepidemie. Inmiddels blijken opvallend veel mensen meteen erna een longontsteking te krijgen. Met soms ernstige gevolgen. Artsen roepen daarom op tot alertheid en om tijdig aan de bel te trekken bij longklachten.

Griepepidemie

Sinds 21 december 2022 heerst er een griepepidemie in ons land. Dat is het geval wanneer meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan en 10 procent van de onderzochte monsters het influenzavirus bevat. In de week van 26 december 2022 tot en met 1 januari 2023 gaat het om 66 op de 100.000 mensen. Het RIVM houdt de cijfers bij. Na het doorlopen van het griepvirus wordt het lichaam vatbaarder voor bacteriën en het gebeurt daardoor wel vaker dat mensen erna te maken krijgen met een longontsteking.

Opvallend vaak longontsteking na griep

Tegenover RTL Nieuws vertelt Peter van der Voort, ic-baas van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat zo’n longontsteking vaak heel ziekmakend is. In de meeste gevallen knappen mensen die er antibiotica voor krijgen wel weer op. Is dat niet zo, dan kunnen de gevolgen levensbedreigend worden. Bepaalde groepen lopen meer risico, zoals ouderen en mensen met een slecht afweersysteem. “Maar het is opvallend dat er nu ook relatief gezonde, jonge mensen een dodelijke longontsteking krijgen. Helaas hebben wij de afgelopen weken verschillende van dit soort patiënten zien overlijden”, zegt Van der Voort. Tegenover Dagblad van het Noorden laat hij weten dat er niet alleen in het Noorden van het land veel gevallen met longontsteking zijn, maar in het hele land.

Drukte in de zorg neemt toe

Longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC in Rotterdam en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose deelt de zorgen. Hij heeft de drukte in het ziekenhuis zien toenemen en zegt tegenover RTL Nieuws dat het ‘opvallend druk’ is met virusinfecties in het algemeen, door verkoudheid, griep en corona. “Maar wat opmerkelijk is, is dat sommige mensen die een virusinfectie hebben opgelopen meteen daarna een longontsteking krijgen. Het lijkt erop dat we dat op dit moment meer zien dan in andere jaren.” Daarnaast is ook bij Van den Toorn bekend dat momenteel ook relatief jonge, gezonde mensen aan een longontsteking overlijden.

Influenza a

Het huidige influenza a griepvirus wijkt volgens Van der Voort niet veel af van andere griepvarianten. Maar wat wel afwijkt, is het aantal door bacteriën veroorzaakte longontstekingen. “Of dat daadwerkelijk meer is dan andere jaren zal onderzoek komende weken moeten uitwijzen”, zegt hij tegenover Dagblad van het Noorden.

Reden tot alertheid

Het is altijd belangrijk om het verloop van een griep in de gaten te houden, maar de artsen roepen op om nu extra alert te zijn. Zij adviseren dan ook om tijdig aan de bel te trekken wanneer griepklachten niet overgaan of verergeren. Griep gaat normaliter gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn, maar dat gaat na 4 of 5 dagen over. Maar wanneer de koorts aanhoudt of wanneer u opeens weer zieker wordt nadat het eerst juist beter ging, dan doet u er goed aan een huisarts te raadplegen. Zeker wanneer u ook kortademig wordt en gaat hoesten. Thuisarts.nl noemt de volgende symptomen die u bij een longontsteking kunt merken:

  • hoesten
  • benauwd zijn
  • koorts (38 graden of hoger)
  • sneller of moeilijker ademen
  • sneller kloppen van uw hart
  • een slap en lusteloos gevoel
  • erg moe zijn
  • soms: pijn bij diep inademen

Des te langer de ontstekingsreactie zijn gang kan gaan, des te moeilijker is het om dat nog met antibiotica te verhelpen. Van den Toorn adviseert daarnaast om extra op te letten wanneer u zich in grote groepen bevindt. Houd dan afstand, ventileer en was de handen.

Oproep: blijf thuis wanneer u ziek bent

Tegenover de NOS vertelt Chantal Rovers, hoogleraar Uitbraken van infectieziekten en internist-infectioloog in het Radboudumc, dat zorgverleners in verband met de griepepidemie de druk op de zorg zien toenemen. Zij benadrukt dat er wel vaker lastige griepseizoenen geweest zijn, maar dat er nu minder speling is. Dit doordat er sinds de corona-uitbraak meer ziekteverzuim is onder het zorgpersoneel, maar ook doordat er door andere oorzaken een toename van patiënten is, zoals het corona- en het RS-virus. Zij wil mensen dan ook op het hart drukken om thuis te blijven bij griepklachten: “Blijf thuis als je ziek bent en ben je snotterig, vermijd dan mensen met een zwakkere gezondheid.”

(Bron: RTL Nieuws, Dagblad van het Noorden, NOS, RIVM, Thuisarts, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie